Jak naprawić sytuację, w której Windows 7 nie wykrywa pendrive’ów i innych urządzeń USB, mimo że część sprzętów USB działa normalnie?
Najbardziej prawdopodobne jest uszkodzenie konfiguracji lub sterowników USB w systemie, więc trzeba najpierw sprawdzić sprzęt i odświeżyć sterowniki USB, a jeśli to nie pomoże — przeinstalować Windows [#13575111][#13581274][#13622787] Uruchom pendrive w środowisku Parted Magic, bo jeśli tam też nie będzie widoczny, problem nie leży tylko po stronie Windowsa [#13552426][#13630715] Zresetuj BIOS, np. przez wyjęcie baterii na około 5 minut, i sprawdź ponownie [#13575111] W USBDeview uruchomionym jako administrator odinstaluj wszystkie urządzenia USB, łącznie z myszą USB, a potem zrestartuj komputer, żeby sterowniki zainstalowały się od nowa [#13581274] Dodatkowo można uruchomić `sfc /scannow`, choć u autora nie wykazało ono błędów integralności [#13581661][#13627267] W tej sprawie ostatecznie i tak konieczna okazała się reinstalacja systemu [#13656998]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Mam win 7
Próbowałem przegrać gry na moim penie - z emtec 8gb i na kuzyna 8gb (nie pamiętam pochodzenia).
Nie przejmuję się jednak marką pena, ponieważ chodzi raczej o mojego kompa.
Jeszcze niedawno było wszystko w porządku, dziś nie mogę nic zgrać .
Propozycje?
PC: MSI (G41M-P26 (MS-7592))
CPU: Pentium(R) Dual-Core CPU E5700 @ 3.00GHz
RAM -> [Total : 3071 Mo| Free : 1644 Mo]
Bios: American Megatrends Inc.
Boot: Normal boot
OS: Microsoft Windows 7 Professional (6.1.7601 32-Bit) Service Pack 1
WB: Windows Internet Explorer : 11.0.9600.17041
WB: Google Chrome : 34.0.1847.116
WB: Mozilla Firefox : 28.0
SC: Security Center [Enabled]
WU: Windows Update [Enabled]
AV: avast! Antivirus [Enabled | Updated]
AS: Windows Defender [Enabled | Updated]
AS: avast! Antivirus [Enabled | Updated]
FW: Windows FireWall [(!) Disabled]
Wow ! Bez pomocy programów bym się nie domyślił -.-.
Zaczynając od 0 : jestem w punkcie wyjścia i wiem tyle co przed założeniem tematu .
A wcześniej napisałeś:
Giba3030 napisał:
Nie przejmuję się jednak marką pena, ponieważ chodzi raczej o mojego kompa.
Jeszcze niedawno było wszystko w porządku, dziś nie mogę nic zgrać .
Propozycje?
Niee, źle sformułowałem .
Pen drive tylko nie działa na usb i dlatego piszę .
nie chodzi o markę/producenta itp bo nie w tym rzecz - próbowałem kilka penów podpiąć i żaden nie działa - aparat, bluetooth itp działają normalnie
Reset BIOS-u (wyciągnij baterię na ok. 5min) i jeszcze raz sprawdź pod CD Parted Magic.
Dodaj teraz zrzut z programu:
http://www.nirsoft.net/utils/usb_devices_view.html W zakładce opcje 6 pierwszych pozycji oraz 8 zaznacz i odszukaj stare informacje o tym penie oraz ewentualne jego bieżące wykrywanie - zachowaj "Properties". Możesz też dać cały raport do przeanalizowania:
zakładka > "View" . "HTML Report - All Items" i z kolei "zapisz jako", a następnie spakuj, dodaj do postu w formie załącznika.
Wiąże się z tym utrata jakiś danych czy coś w tym stylu ?
Raczej nie o ile np. dyski nie są w RAID.
Może wcześniej USBFix użyj jeszcze raz:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2800749.html#13526714 Wykonaj w USBDeview -> z prawami administratora odłącz i odinstaluj każde urządzenie (na koniec mysz USB!), a następnie zrestartuj komputer w celu ponownego zainstalowania sterowników.
system się sypie a mam pliki które chciałbym zgrać przed reinstalacją systemu całego.
Niestety bez dysków zewnętrznych się nie obejdzie..
Oto wynik z rady Pinara.
Załączniki:
USB_Devices_List.rar(2.28 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Z programu USBDeview mamy potwierdzenie, że ostatnio jakiś pendrive (Toshiba?) był wykrywany:
"2014-05-20 19:18:38 13fe 3e00"
Ponowna instalacja systemu powinna spowodować zainstalowanie właściwych sterowników pod porty USB.
w trybie awaryjnym też nie? I jak w środowisku Windows RE? (F8, opcja napraw komputer), zreszta, to srodowisko mozna tez wykorzystac do wskrzeszenia tego systemu. Autor w ogole sie nie ustosunkowal do mojej sugestii sfc /scannow co kaze mi przypuszczac, ze woli biadolic.
W zakładce opcje 6 pierwszych pozycji oraz 8 zaznacz i odszukaj stare informacje o tym penie oraz ewentualne jego bieżące wykrywanie
I wcześniej pisałem:
pidar napisał:
Wykonaj w USBDeview -> z prawami administratora odłącz i odinstaluj każde urządzenie (na koniec mysz USB!), a następnie zrestartuj komputer w celu ponownego zainstalowania sterowników.
Każdy radzi coś innego. To nie biadolenie a problem wynikający od miesiąca.
ściągam coraz to kolejne programy które nic nie mówią tylko że jest niewykrywalny - w sumie wiedziałem to od początku bez 50 programów z różnych serwisów.
Nie nie wykonałem ponownej instalacji sterowników, ponieważ uznałem że dostałeś raport i coś może się zmienić w radach .
Dodano po 10 [minuty]:
Testerrr napisał:
uruchom cmd jako administrator i wpisz sfc /scannow
raport:
Funkcja Ochrona zasobów systemu Windows nie znalazła naruszeń integralności.
Dodano po 5 [godziny] 28 [minuty]:
pidar napisał:
Z programu USBDeview mamy potwierdzenie, że ostatnio jakiś pendrive (Toshiba?) był wykrywany:
mam pena EMTEC a inny, jedyny jaki był podpinany GoodDrive czy coś takiego.
Dodano po 0 [sekundy]:
pidar napisał:
mam pena EMTEC a inny, jedyny jaki był podpinany GoodDrive czy coś takiego.
też nie działał.
Nie działają pendrivy i sterowniki do drukarki .
Nie jeszcze, kuzyn podepnie dysk do siebie i przerzuci mi pliki po czym spróbuję to co powiedziałeś i zreinstaluję system (bo by było wszystko na miejscu jakby nie podziałało). W ciągu doby powinienem to zrobić
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
Użytkownik z systemem Windows 7 ma problem z rozpoznawaniem pendrive'a EMTEC 8GB. Po podłączeniu urządzenia system nie wykrywa go, mimo że inne urządzenia USB, takie jak aparat i drukarka, działają poprawnie. Użytkownik próbował różnych programów diagnostycznych, takich jak ChipGenius i USBDeview, ale nie uzyskał pozytywnych rezultatów. Wskazówki obejmowały sprawdzenie ustawień BIOS, użycie narzędzi do naprawy USB oraz reinstalację sterowników. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na reinstalację systemu, aby rozwiązać problem. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.