logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera Samochodowa OVERMAX 4.1 - rozmyty-nieostry obraz dla kamery samochodowej

imfotech.pl 20 Kwi 2014 22:48 11598 9
  • #1 13529055
    imfotech.pl
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam!

Kupiłem kilka dni temu kamerę "Kamera Samochodowa Rejestrator OVERMAX 4.1 FULL HD " i na dzień dobry problem - obraz jest totalnie rozmyty / nieostry - mam wrażenie jakby ostrzył dokładnie na szybę a to co za nią to tragiczny obraz.

Niezależnie od tryby HD/ 720p i innych obraz tak samo beznadziejny

Napisałem do producenta żeby to diagnozować ale być może ja coś źle robię - nie zmieniałem ustawień - kamera nagrywa w pętli, pliki 3 minutowe w 720p. Samo nagrywanie i działanie kamery OK, ale obraz nie do zaakceptowania, tym bardziej że jak widzę testowe nagrania, tą są zgodnie z tym czego oczekiwałem.

Poniżej skrin z kamery - widok dla 720px - dla HD jest to samo

Kamera Samochodowa OVERMAX 4.1 - rozmyty-nieostry obraz dla kamery samochodowej

Będę wdzięczny za pomoc

Wesołych Świąt!

Piotrek

p.s. temat kamer jest dość świeży więc proszę o wyrozumiałość doboru działu forum ;)
  • Pomocny post
    #2 13529080
    actin
    Poziom 34  
    Ocena: 798
    Na yt jest nagranie z takiej kamerki i jest ono o wiele lepsze. Stawiam na uszkodzony egzemplarz, podejrzewam że gwarancja załatwi sprawę.
  • #3 13529104
    imfotech.pl
    Poziom 2  
    actin napisał:
    Na yt jest nagranie z takiej kamerki i jest ono o wiele lepsze. Stawiam na uszkodzony egzemplarz, podejrzewam że gwarancja załatwi sprawę.

jak ja widziałem na testach co to dla testujących znaczy złe nagranie - to w porównaniu do tego co ja widzę to oni mieli utrla HD rewelacje ;)

też tak coś czuje że trafiłem a trefny egzemplarz ale wolałem temat opisać że ktoś kolejny kto trafi tak jak miał gotowe rozwiązanie problemu

oczywiście poinformuje Was co mi napiszą od producenta
  • #4 13529187
    mrmsim
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Podejrzewam, że problem jest bardzo błahy a wręcz śmieszny, na zrzucie widać, że kamera ostrzy na zabrudzeniu które znajduje się na szybie a nie na drodze, radzę aby je zetrzeć i powinno być ok, można ją też sprawdzić poza autem:)
  • #5 13529359
    actin
    Poziom 34  
    A i jak kolega wyżej - rozumiem że o obiektyw wypolerowany?
  • #6 13529437
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    Wygląda jakby był brak ostrości. Czy przy tej kamerze nie można kręcić soczewką obiektywu by ustawić ostrość?
    Pozdrawiam
  • #7 13529465
    actin
    Poziom 34  
    Samochodowe tego nie mają, a bynajmniej nie widziałem ani nie słyszałem.
  • #8 13529481
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    mariann napisał:
    Czy przy tej kamerze nie można kręcić soczewką obiektywu by ustawić ostrość?
    actin napisał:
    Samochodowe tego nie mają, a bynajmniej nie widziałem ani nie słyszałem.

W takim razie pozostaje reklamacja uszkodzonego sprzętu.
    Pozdrawiam
  • #9 13531972
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    Tanie kamery tak mają że obiektywy często nie są poprawnie ustawione.
    W tej kamerze obiektyw jest źle ustawiony - ostrość ma źle ustawioną dlatego ostrzy na szybę.

Odeślij na gwarancję.
    Tego raczej sam nie naprawisz bo obiektyw jest wkręcony w uchwyt i zalany klejem - producent wymieni kamere.
  • #10 13605480
    imfotech.pl
    Poziom 2  
    jpl napisał:
    Tanie kamery tak mają że obiektywy często nie są poprawnie ustawione.
    W tej kamerze obiektyw jest źle ustawiony - ostrość ma źle ustawioną dlatego ostrzy na szybę.

Odeślij na gwarancję.
    Tego raczej sam nie naprawisz bo obiektyw jest wkręcony w uchwyt i zalany klejem - producent wymieni kamere.

coś w tym było bo nie wymienili tej kamery tylko ją naprawili i działa

w protokole było napisane coś na kształt że "poprawione mocowanie"

temat do zamknięcia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kamerą samochodową OVERMAX 4.1 FULL HD, której obraz jest rozmyty i nieostry, co sugeruje, że kamera ostrzy na szybę zamiast na drogę. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może wynikać z zabrudzenia szyby, błędnego ustawienia obiektywu lub uszkodzenia sprzętu. Użytkownik został zachęcony do reklamacji, co ostatecznie przyniosło pozytywny rezultat, gdyż producent naprawił kamerę, poprawiając mocowanie obiektywu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA