logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeniesienie piecyka gazowego do innego pomieszczenia

garbiela 22 Kwi 2014 00:36 11652 2
  • #1 13531577
    garbiela
    Poziom 1  
    Witam,
    W łazience mam piecyk gazowy podgrzewający wodę w łazience i kuchni. Planuję remont i chciałabym go przenieść do istniejącego wc (1 na rys.), wc przenieść do łazienki (2 na rys.), wyburzyć ścianę wc (3 na rys.), a powstałą wnękę zasłonić ażurowymi drzwiami. Do tej pory myślałam, że jedynym warunkiem jest tutaj podłączenie piecyka do tego samego komina, ale zaczęłam czytać na ten temat i nie wiem, czy piecyk może być w przedpokoju (czy nie jest to czasem pomieszczenie przeznaczone na stały pobyt ludzi) oraz czy wymagane przepisami minimum 8m3 dotyczy w tej sytuacji całego przedpokoju, czy tylko powstałej wnęki. Proszę o informacje, czy mój pomysł nie "gryzie się" z przepisami.
    Pozdrawiam,
    Załączniki:
    • Przeniesienie piecyka gazowego do innego pomieszczenia planowane_zmiany.jpg (80.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 13531614
    ewelkaISo
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    witam zaprosić fachowca podpowie pozdrawiam
  • #3 13534499
    Mariusz105
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Wychodzi, że kubatura przedpokoju jest większa niż magiczne 8m3. Jezeli wnęka nie będzie oddzielona od przedpokoju elementami istotnie utrudniającymi przepływ powietrza (drzwi suwane, harmonijkowe, rolety, czy zasłony....) to jest częścią przedpokoju.
    A tak w ogóle piecyk gazowy do podgrzewania ciepłej wody - to raczej przeżytek. Uważa się za urządzenia niebezpieczne, w przypadku zbyt późnego odpalenia płomienia; są awaryjne. Jak się zachował?
    Miałem przyjemność (?), wiele lat temu, inwentaryzować te urządzenia w bloku, w śródmieściu - w związku z projektowaniem centralnej instalacji ciepłej wody. - Były używane tylko w kilku mieszkaniach. Nie jestem w stanie odtworzyć, jak ludzie pozyskiwali ciepłą wodę. Bojlery, termy elektryczne? Nie jestem w stanie tego odtworzyć.

Dodano po 3 [sekundy]:

Wychodzi, że kubatura przedpokoju jest większa niż magiczne 8m3. Jezeli wnęka nie będzie oddzielona od przedpokoju elementami istotnie utrudniającymi przepływ powietrza (drzwi suwane, harmonijkowe, rolety, czy zasłony....) to jest częścią przedpokoju.
    A tak w ogóle piecyk gazowy do podgrzewania ciepłej wody - to raczej przeżytek. Uważa się za urządzenia niebezpieczne, w przypadku zbyt późnego odpalenia płomienia; są awaryjne. Jak się zachował?
    Miałem przyjemność (?), wiele lat temu, inwentaryzować te urządzenia w bloku, w śródmieściu - w związku z projektowaniem centralnej instalacji ciepłej wody. - Były używane tylko w kilku mieszkaniach. Nie jestem w stanie odtworzyć, jak ludzie pozyskiwali ciepłą wodę. Bojlery, termy elektryczne? Nie jestem w stanie tego odtworzyć.
REKLAMA