Witam, robię sterownik wyświetlacza 4xled7seg, z obsługą odbioru z pilota podczerwieni i mam dziwny problem z tym układem TSOP1736, otóż na przerwaniach timera1 (16bit) jest procedura dla multipleksowaniem wyświetlacza led a przerwanie dla RC5 zrobiłem na ext0 a całość jest taktowana kwarcem 12MHz z procesorem at89c2051 i gdy przerwanie Timera działa wolniej np. ustawię między $e880...$f600 to na wyjściu tsop1736 pojawiają się impulsy co jakiś czas, które zakłócają odbiór kodów z pilota, natomiast gdy timer1 ustawię od $f800 w górę to zakłócenia znikają całkowicie. Gdy przerwanie dla wyświetlania jest całkowicie wyłączone to też nie ma zakłóceń. Co to może być? Może ktoś miał podobny problem. Pomocy.
Zamieścił bym schemat ale nie mam teraz dostępu do aparatu a post piszę z tablet. Dodam że układ z multipleksowaniem wyświetlacza jest podłączony do portu P1, z układami hc164 i hc174, ten pierwszy jest dla ustawiania danych wyświetlacza a ten drugi do ustawiania danego rzędu od 1 do 4 przy multipleksowaniem czyli :
P1.0 .. P1.4 - data2 D0..D3 (hc174)
P1.5 - data1 (hc164)
P1.6 - clk1 (hc164)
P1.7 - clk2 (hc174)
Każdy segment jest sterowany przez tranzystor smd 1F z układu hc174 Q0..Q3, całość działa dobrze tylko te zakłócenia na układzie tsop są denerwujące, dodam że układ ten jest poprawnie podpięty jak w nocie katalogowej...
EDIT1: Zamieszczam część kodu dla tego układu...
EDIT 2: Zamieszczam schemat ale chwilowo w takiej formie, bo cały post pisze na tablecie...
Zamieścił bym schemat ale nie mam teraz dostępu do aparatu a post piszę z tablet. Dodam że układ z multipleksowaniem wyświetlacza jest podłączony do portu P1, z układami hc164 i hc174, ten pierwszy jest dla ustawiania danych wyświetlacza a ten drugi do ustawiania danego rzędu od 1 do 4 przy multipleksowaniem czyli :
P1.0 .. P1.4 - data2 D0..D3 (hc174)
P1.5 - data1 (hc164)
P1.6 - clk1 (hc164)
P1.7 - clk2 (hc174)
Każdy segment jest sterowany przez tranzystor smd 1F z układu hc174 Q0..Q3, całość działa dobrze tylko te zakłócenia na układzie tsop są denerwujące, dodam że układ ten jest poprawnie podpięty jak w nocie katalogowej...
EDIT1: Zamieszczam część kodu dla tego układu...
Kod: text
EDIT 2: Zamieszczam schemat ale chwilowo w takiej formie, bo cały post pisze na tablecie...