logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wada w instalacji zmywarki - "kopie" prądem.

Qrzysio 22 Kwi 2014 19:30 5406 7
REKLAMA
  • #1 13533416
    Qrzysio
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Podłączyłem nową zmywarkę. Jeszcze przed włączeniem wyczułem, że urządzenie kopie prądem, niedużym, ale czuć małe mrowienie.

Co może być tego powodem i jak temu zaradzić? Czy warto się tym martwić czy można normalnie użytkować zmywarkę?
  • REKLAMA
  • #2 13533433
    esta1973
    Poziom 15  
    Ocena: 46
    Witam. Czy w gniazdku jest uziemienie? (ten bolec ;P)
  • REKLAMA
  • #3 13533446
    Ronin64
    Poziom 35  
    Ocena: 347
    Używanie zmywarki w takim stanie jest zagrożeniem dla zdrowia i życia.
  • REKLAMA
  • #4 13533449
    zwolmar
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    esta1973 napisał:
    Witam. Czy w gniazdku jest uziemienie? (ten bolec ;P)

Ten bolec to zamało. Do bolca musi być jeszcze podłączony przewód PE (lub PEN), i spęłnione kilka warunków.
  • #5 13533621
    Qrzysio
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Dziękuję za odpowiedzi.

Gniazdko prawdopodobnie jest uziemione. Muszę sprawdzić.

Skoro uziemienie to za mało, wnioskuję, że bez uziemienia lub z nim i tak może nadal kopać prądem, tak?

W związku z tym - wnioskuję z waszych postów - rozwiązaniem tego problemu jest przewód zabezpieczający PE.

Jestem laikiem i dziwi mnie, dlaczego uziemienie nie wystarcza? Być może jest po prostu źle wykonane lub go nie ma?

Poza tym proszę o kilka zdań w jaki sposób wykonać przewód PE.
  • #6 13533658
    zwolmar
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Z Twojej wypowiedzi wynika że sam sobie nie poradzisz. A temat jest zbyt skomplikowany, żeby go tłumaczyć na forum. "Daj złotówkę więcej i weź fachowca".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 13533659
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #8 13533678
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1263
    mikrus918 napisał:
    Dobrze RADZĘ jednak wezwać fachowca do sprawdzenia czy bolec ochronny jest dobrze podłączony
    I na tym temat zakończmy. Stawką jest bezpieczeństwo domowników.
    W razie wątpliwości, elektryk raczej poradzi sobie również z pomiarem ciągłości przewodu ochronnego zmywarki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nową zmywarką, która "kopie" prądem, co może wskazywać na niewłaściwe uziemienie. Odpowiedzi sugerują, że kluczowe jest sprawdzenie, czy gniazdko ma prawidłowe uziemienie oraz czy przewód ochronny (PE) jest właściwie podłączony. Użytkownik został ostrzeżony, że korzystanie z urządzenia w takim stanie stanowi zagrożenie dla zdrowia. Zaleca się wezwanie wykwalifikowanego elektryka do oceny instalacji oraz ewentualnej reklamacji zmywarki, jeśli problem nie ustąpi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA