logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka kopie prądem mimo uziemienia i działającej różnicówki - co sprawdzić?

lkfrtr 24 Cze 2013 08:26 4497 4
REKLAMA
  • #1 12449794
    lkfrtr
    Poziom 8  
    Witam serdecznie.
    W sobotę byłem u znajomych, stałem w skarpetkach na drewnianej podłodze, prawą ręką przecierałem stół mokrą szmatką, a lewą przez przypadek dotknąłem się do zmywarki i trzasnął mnie prąd.

Nie miałem akurat żadnych narzędzi, aby to sprawdzić, ale przepływający prąd mógłbym określić jako bolesne mrowienie.

Moje pytania brzmią:
    - co może być nie tak (zmywarka jest podłączona do uziemionego gniazda)
    - czy w takim wypadku różnicówka (jest) powinna zadziałać (nie zadziałała) [testowałem ją i po wciśnięciu testu wyłącza się prawidłowo]

Dzięki
  • REKLAMA
  • #2 12449812
    dariuszkowa
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Może się naelektryzowałeś :)
  • REKLAMA
  • #3 12449819
    lkfrtr
    Poziom 8  
    Uczucie było takie, jak kiedyś, gdy miałem podłączony PC do nieuziemionej instalacji i dotknąłem się tylnej ściany zasilacza i kaloryfera, więc raczej mało prawdopodobne, żeby naelektryzowanie tak mnie trzasnęło ;)
  • REKLAMA
  • #4 12449846
    dariuszkowa
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Nie pozostaje nic innego jak sprawdzenie instalacji, czy napewno przewód PE jest podłączony, różnicówka itd. Zdażały się przypadki że faza była podłączona do bolca w gnieździe.
  • #5 12449854
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1753
    Witam
    Sprawdź gniazdko z którego masz zasilaną zmywarkę ,czy jest podłączone PE,jeżeli jest, to czy działa(jest podłączone do rozdzielki),może być fikcja.
REKLAMA