logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung i8190N – jak sprawdzić stan blokad SIM i liczniki prób po błędnym NCK?

dxxx 23 Kwi 2014 10:37 3348 9
REKLAMA
  • #1 13534930
    dxxx

Poziom 24  
    Ocena: 173
    Witam.

Mam i8190N, które od jakiegoś czasu robię simlocka "po kodzie" - zero stresu i gadania, że po zdjęciu simlocka klientowi nie działa to czy tamto.

Klient płaci, biorę IMEI i dostaję kod do odblokowania.

Tym razem jednak nie zadziałał. Serwis sprawdzony, korzystałem wiele razy, wielu z was zna kolegę osobiście lub wirtualnie.

Próba reklamacji - odpowiedź "wgraj najnowszy soft". Ja nie widzę związku. W tamtym tygodniu miałem SIII i9300 i było podobnie ale tam najpierw unfreeze a potem NCK. Tu nie pomaga. Hard reset też robiłem tak na wszelki wypadek. Softu jeszcze nie ale jak powiedziałem nie widzę związku. Jak mam kombinować z softem to bym sobie po kablu z3x boxem zrobił.

A moje pytanie brzmi - jak w tym modelu wyświetlić stan blokad - bo *#simlock# nie działa i jak tu jest z licznikami - zawsze Samsung się blokował i wyskakiwał komunikat phone freeze czy skontaktuj się z operatorem itd.

Pytam się was, bo nie mam czasu googlować. A w ubiegłym tygodniu miałem Xperie J i było podobnie, kod zły, zmień soft, w końcu zrobiłem po kablu (zapomniałem, że Setool je robi).

Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    AGSM SERWIS
    Ul. Podgórna 12 boks 27, Elbląg, 82-300 | Tel.: 537XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://facebook.com/AGSMserwis
  • REKLAMA
  • #2 13534981
    mobista
    Poziom 35  
    Ocena: 365
    Wpisz 00000000
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 13535268
    mobista
    Poziom 35  
    Skoro masz z3x zrób direct - 8 zer, bo większość bóxów zmienia kody w telefonie. Z jakiej sieci Twój I8190n?
  • #5 13535308
    dxxx

Poziom 24  
    Jeszcze raz przypomnę pierwszy post:

Mam i8190N, które od jakiegoś czasu robię simlocka "po kodzie" - zero stresu i gadania, że po zdjęciu simlocka klientowi nie działa to czy tamto.

Wszystko szło szybko i sprawnie - 10 minut często to trwało.

Jakbym chciał zrobić z3x boxem to bym walczył ale nie chcę, czasem to klient nie chce, bo jeden z drugim coś źle zrobią i krąży potem fama, że po zdjęciu simlocka to zasięgu nie ma, czy nie działa telefon. Nie masz tak? Nigdy? Ja 12 lat w tym biznesie siedzę i wiele się nasłuchałem. W sobotę przed świętami klient mi wyskoczył z pytaniem: ILE DAJĘ GWARANCJI, ŻE PO ZDJĘCIU SIMLOCKA Z JEGO IPHONE 4 NIE ZEPSUJE MU SIĘ GŁOŚNIK, TELEFON I TAKIE TAM. (przepraszam moderatorów za offtop).

A z3x nie robi roota, trzeba zrobić samemu - ręcznie, co akurat w tym modelu i przy tym sofcie potrwa dłużej.

Dlatego zamawiam kod, bo w 99% idzie w kilka minut.
    Konto firmowe:
    AGSM SERWIS
    Ul. Podgórna 12 boks 27, Elbląg, 82-300 | Tel.: 537XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://facebook.com/AGSMserwis
  • #6 13535375
    elliott
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Tak profilaktycznie zapytam:
    >był oddawany na gwarancji?
    >imei zgodny z nalepką?

Mi jak sgtool "wyliczy" NCK to on i tak nie działa, albo wchodzi 8 zer(po odczycie kodu i wpisaniu prawidłowego NCK), albo direct.
  • #7 13535415
    mobista
    Poziom 35  
    dxxx napisał:
    Jeszcze raz przypomnę pierwszy post:

Wszystko szło szybko i sprawnie - 10 minut często to trwało.

Jakbym chciał zrobić z3x boxem to bym walczył ale nie chcę, czasem to klient nie chce, bo jeden z drugim coś źle zrobią i krąży potem fama, że po zdjęciu simlocka to zasięgu nie ma, czy nie działa telefon. Nie masz tak? Nigdy? Ja 12 lat w tym biznesie siedzę i wiele się nasłuchałem. W sobotę przed świętami klient mi wyskoczył z pytaniem: ILE DAJĘ GWARANCJI, ŻE PO ZDJĘCIU SIMLOCKA Z JEGO IPHONE 4 NIE ZEPSUJE MU SIĘ GŁOŚNIK, TELEFON I TAKIE TAM. (przepraszam moderatorów za offtop).

A z3x nie robi roota, trzeba zrobić samemu - ręcznie, co akurat w tym modelu i przy tym sofcie potrwa dłużej.

Dlatego zamawiam kod, bo w 99% idzie w kilka minut.

ROOT'a robi się w 30 s. w tym modelu. NsPro robi bez ROOT'a :)
  • REKLAMA
  • #8 13535417
    dxxx

Poziom 24  
    Cały czas krążycie wokół boxów. Ja za kod zapłaciłem.

Telefon jest nowy "na prezent", miało być szybko i sprawnie w sobotę przed świętami, a wyszło jak zawsze...

Zrobię jednak chyba z3x boxem.

Dodano po 1 [godziny] 29 [minuty]:

Dobra, nie wiem co i jak ale zrobiłem root i unlock z3x boxem. Nie chciał dalej kodu 00000000 (bo taki ten box ustawia) i zrobiłem wipe data, po resecie kod przyjęty.

Pozdrawiam i zamykam
    Konto firmowe:
    AGSM SERWIS
  • #9 13535684
    mobista
    Poziom 35  
    Nie odpowiedziałeś z jakiej sieci - my Ci o dupie, Ty nam o marynie :)
  • #10 13543304
    dxxx

Poziom 24  
    Telefon przekazano mi do zrobienia, jak już kod był zamówiony ale nie pasował.

Cały czas myślałem, że telefon z polskiego Orange, potem jednak okazało się, że z Orange ale nie polskiego a przywieziony z UK.

Nie wiem czy to tez jest prawdą bo już mi przywozili telefony z UK a w rzeczywistości pochodzenie ich to USA lub daleki wschód.

W telefonie był taki soft: I8190NXXAMB1 a CSC taki I8190NEVRAMB2.

Kolejność jaką zrobiłem.

1. Wpisałem otrzymany kod unfreeze a potem NCK - nie działa.
    2. Hard reset.
    3. Kody - nie działają.
    4. Zmiana firmware (zupełnie nie wiem po co) i kody nie działają.
    5. Hard reset.
    6. Kody - nie działają.
    7. W końcu root czymś tam, licznik flashowań skoczył na 1.
    8. Unlock Z3X boxem. Ustawia kod na 00000000. Ale nie wchodził.
    9. Dopiero HARD RESET i kod 00000000 przyjęty.

Błądziłem jak dziecko we mgle, a mój dostawca nadal twierdzi, że kod jest dobry.

Jakby był dobry nie było by tego tematu.

Jakbym nie chciał "jak najmniej ingerować w telefon". To bym od razu wykonał punkty 7-9.

Z uwagi na zmarnowaną ilość godzin nad jednym, prostym telefonem - przyznaję się bez bicia - nie chciało mi się nawet zresetować licznika flashowań czy odinstalowywać SU.
    Konto firmowe:
    AGSM SERWIS

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odblokowaniem simlocka w telefonie Samsung i8190N, gdzie standardowy kod NCK nie działa. Po wielokrotnych próbach, w tym hard resecie i zmianie oprogramowania, użytkownik zdecydował się na użycie z3x boxa, co ostatecznie pozwoliło na odblokowanie telefonu po wykonaniu roota i wipe data. W dyskusji poruszono również kwestie związane z pochodzeniem telefonu oraz zgodnością IMEI.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA