logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bizon Super Z 056 - Zgrzyt na wstecznym biegu po wymianie części w skrzyni biegów

maciek1418 23 Kwi 2014 17:35 8817 8
REKLAMA
  • #1 13536074
    maciek1418
    Poziom 10  
    Ocena: 66
    Witam.,. Panowie mam taki problem w moim bizonie, mianowicie złożyłem skrzynie biegów ostatnio, gdzie wszystko bez wyjątku dałem nowe chodzi o koła zębate wał główny, wał pośredni wał biegu wstecznego łożyska, pierścienie ,wszystko bez wyjątku nowe i książkowo złożone i problem jest z biegiem wstecznym gdy go wrzucam jest dosyć mocny zgrzyt pod obciążeniem, słychać też pracę trybów kół przesuwanych i stałych czy to normalne>? i nie mam pomysłu co to może być biegi wchodzą płynnie bez zgrzytów. Czy ta skrzynia ma się dotrzeć czy to jest za ciasno spasowane Proszę pilnie o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 13536609
    zetor6245
    Poziom 15  
    Ocena: 189
    Wałek biegu wstecznego masz dokręcony. Samo się nie dotrze jak wsteczny spadnie ci, to masz kapitalkie od nowa. Musisz jeszcze raz tam zajrzeć .
  • REKLAMA
  • #3 13536870
    maciek1418
    Poziom 10  
    Dokręcony>? przecież tam zabijasz wałek w gniazdo skrzyni i zabezpieczasz śrubą żeby się nie wysunął. Ale jak to możliwe żeby tryby fabryczne SKROPOL były nie spasowane>? to powinno się włożyć i wszystko powinno grać...
  • REKLAMA
  • #4 13536962
    zetor6245
    Poziom 15  
    Musi grać . Zwróć uwagę na ten wałek czy jest dobrze wytoczony buble się trafiają .
  • REKLAMA
  • #5 13537068
    maciek1418
    Poziom 10  
    No nie wiem kolego czy to jest trafna diagnoza, równie dobrze wał główny czy pośredni może być trefny ale najgorsze jest to że słychać to tylko pod obciążeniem a jak nie ma obciążenia jest w pożądku czy ktoś ma jeszcze inny pomysł>?
  • #6 13537587
    zetor6245
    Poziom 15  
    Po logicznym myśleniu za i przeciw zmieniam decyzje . Pozostałe biegi pracują normalnie to szukałbym przyczyny na trybach biegu wstecznego współpracujących ze sobą . Zęby zle się zgrywają i stąd te głosy . Spróbuj wymienić tryce na wałku wstecznym zobacz co wyjdzie ewentualnie puzniej rozbieraj dalej .
  • #7 13538239
    maciek1418
    Poziom 10  
    Wymienić Tryce>? co masz na myśli>? wymienić wałek, wymienić koło zebate>? podejrzewam że to może być że zęby się źle zgrywają ale dlaczego>? jak to wszystko nowe.
  • #8 13538476
    zetor6245
    Poziom 15  
    Wymienić tryce oznacza koło zębate . Szkoda że nie ma możliwości zobaczenia tego okiem [z braku dostępu ] może było by widać więcej. Spróbuj aparatem , kamerą . Mam bizona i jestem z niego zadowolony choć problemy miałem nowy bijący wał odrzutnika lata 90 czyli Płock ,nie pasujące tarcze hamulcowe na krótki wałek [gruby fryz] przy wymianie u sąsiada trudno włąńczający się bieg [ciężki przesów] . Buble się trafiają reklamację przyjmują najgorsze jest to że reklamowane części wkładają do pozostałych . Rozbierałeś masz stare części porównaj wałek wstecznego i tryb .
    Nie wiem co ci już doradzić by głupoty nie pisać .
    Na pewno nie ty jeden masz taki problem inni też mieli go . Prosimy o dyskusje na ten temat . Pozdrawiam .
  • #9 13539018
    maciek1418
    Poziom 10  
    Kolego ja chyba to zostawię tak jak jest, bo co z tego że ja to rozbiorę jak złoże znowu na nowych częściach i będzie to samo, to tylko poniosę koszty z tego tytułu. U mnie akurat wszystkie biegi wchodzą idealnie bez zgrzytu i bez zacięć, zobaczę może to się dotrze i ułoży jakoś jak nie to rozbiorę jak będę widział że coś bardziej się dziej to wtedy będę wiedział co, bo tak to ciężko stwierdzić.

Dodano po 3 [godziny] 51 [minuty]:

A mam jeszcze pytanie czy ja składaliście tryby na wałki to tam były jakieś znaki? bo chyba wydaje mi się że nie a poza tym to chyba nie ma znaczenia w jaki frez na wałku wejdzie tryb.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zgrzytem na biegu wstecznym w Bizonie Super Z 056 po wymianie wszystkich części skrzyni biegów, w tym wałów i łożysk. Pomimo że inne biegi działają prawidłowo, zgrzyt występuje tylko pod obciążeniem. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie dokręcenia wałka biegu wstecznego oraz ewentualne problemy z zębami trybów, które mogą być źle spasowane. Wskazują również na możliwość wymiany trybów na wałku wstecznym. Użytkownik rozważa pozostawienie problemu, licząc na to, że części się dotrą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA