logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Z580, Broadcom 802.11n - niestabilne WiFi, szukać nowych sterowników?

grizlibearr 24 Kwi 2014 12:00 22884 9
REKLAMA
  • #1 13538155
    grizlibearr
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam,
    mam problem z połączeniem internetowym po wifi w moim laptopie. Laptop to lenovo z580, karta sieciowa broadcom 802.11n (sterowniki sciagniete ze strony lenovo z data 2011r.). Mam internet netii 10 mega, mieszkam pod warszawą i raczej nie ma problemu z internetem na smartfonach czy innych pececie podłączonym kablem,ale na moim lapku połaczenie jest niestabilne - czasami urywa na kilka sekund lub sa opoznienia.

Pytanie czy waszym zdaniem powinienem szukać nowych sterów do karty sieciowej w internecie? Czy raczej pogrzebać w ustawieniach routera. Jeśli tak,to na co szczególnie zwrócić uwagę i od czego to moze zalezec wszystko?

Męczę sie juz od pol roku,wiec licze na pomoc z Waszej strony.

router asus dsl n10 b1
  • REKLAMA
  • #3 13538221
    grizlibearr
    Poziom 9  
    Cześć,

dzięki wielkie za odpowiedź. Siedzę jakieś 9-10 metrów od routera. Już szukałem optymalnego ustawienia routera w domu i jest git, bo zdarzają się dni, że prawienie ma zakłóceń. ALe czasami po prostu jest tego dużo i często...

Właśnie cały szwindel ze sterownikami polega na tym, że na stronie lenovo ze sterownikami do modelu z580 (http://support.lenovo.com/pl_PL/research/hints-or-tips/detail.page?&DocID=HT073553) jest instalator ze sterami do windowsa 7 x64 i wczoraj ściągnałem instalator,zainstalowałem i ciągle są te same stery - z 2011 roku. Nie chce mi się wierzyć, że nie ma aktualizacji.

Pytanie teraz czy powinienem szukać sterowników w internecie, np na stronie http://www.driveridentifier.com wedle identyfikatora urządzenia oraz zgodności z moim systemem (np widziałem z września 2013 r. do lenovo, ten sam identyfikator urządzenia : PCI\VEN_14E4&DEV_4727&SUBSYS_058714E4&REV_01, tylko że niby do lenovo g580).

Jaka jest praktyka z takimi sterami? Czy mam spocząć na tym,co oferuje lenovo na stronie? Pytam się,bo nie chcę namieszać, a ze sterownikami bywa różnie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 13538473
    grizlibearr
    Poziom 9  
    O, dzięki za pomoc.

Mógłbyś jeszcze rzucić okiem na listę, która mi wyszła driveridentifier.com :

http://www.driveridentifier.com/scan/download...F8B8D486F&hardware_id=PCI\VEN_14E4%26DEV_4727

Którą wersję wybrać - chciałem się kierować systemem (mam 7 x64) i logo lenovo, ale widzę,że są różne wersje patrząc na rozmiar plików... np wersja 6.30.223.181 ma rozmiary ok 338 mb i 57 mb, wiec o co kaman?

Serdeczne dzięki
  • REKLAMA
  • #7 13538876
    grizlibearr
    Poziom 9  
    Dzięki wielkie, wieczorem dam znać, jak poszło!
  • #8 13540458
    grizlibearr
    Poziom 9  
    Dobra, poddaję się. Siedziałem nad tym kolejne 5 godzin. Udało mi się zaktualizować sterowniki (po ilu próbach!) i mam ciągle problem.

Router działa dobrze. Pod kablem dobre prędkości oraz na innym laptopie po wifi wszystko również na maksa.

Problem mam z moim - pisałem o niskiej stabilności łącza (przede wszystkim ogromne lagi). Dodatkowo na speedtest.pl wykazuje 25% czyli kolo 2 - 3 mega predkosci pobierania, bez wzgledu na polozenie laptopa względem routera. Na inych urządzeniach wszystko gra po maksie (testy na speedtest.pl wykazywały 8-9 mega predkosci pobierania i na innym lapku po wifi i na pc po kablu).

Proszę o wskazanie (jak początkującemu) ustawienia,które powinienem przyjąć na sofcie routera asusa i karty sieciowej. (problem wydaje się być jednakże po stronie tej drugiej)

Może jakiś link z pomocnymi uwagami? Dla mnie jest to do niewyobrażenia, męczę się nad tym już od nie wiem ile...

Chyba najwazniejsze to to,czy mam cokolwiek zmieniac w ustawieniach karty sieciowej (teraz jest chyba deafult) i jakie parametry wifi w routerze. W razie potrzeby jestem gotów udostępnić wszystko, o co poprosicie (natychmiast) :P

Proszę o pomoc,moja desperacja sięgnęła zenitu....
  • #9 13541162
    grizlibearr
    Poziom 9  
    Żeby Wam oszczędzić męki, czy karta TP-Link TL-WN722N rozwiąże mój problem?

Router chyba działa dobrze (świadczy o tym połaczenie po kablu i z innym lapkiem przez wifi) i cos jest skopane u mnie na kompie z kartą sieciową..

Zresztą czytałem na oficjalnym forum lenovo, że nie tylko ja mam problemy z tą kartą... niestety nikt nie może pomóc ludziom
  • #10 17246281
    mieszko I
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Laptop Samsung RC720 po aktualizacji Win 10 z kompilacji 1709 do 1803 gubi połączenie lub informował że jest brak połączenia z Internetem,
    karta Wi-Fi na pokładzie to Broadcom 802.11n .
    Po instalacji sterownika z zadeklarowanego 5.100 do 6.30 lub następnie do 6.34 ; 6.35 i skończywszy na 7.12
    laptop trzymał połączenie do ponownego uruchomienia, po ponownym uruchomieniu żółty wykrzyknik przy połączeniu (podłączony do rutera) z informacją "brak Internetu".
    Po "wymuszeniu instalacji" sterownika pobranego (gdyż go nie wyszukiwał na kablu LAN tej wersji z Microsoft Update) do wersji 7.35.352.0 z 22-11-2016, ze strony "KLIK" wszystko działa poprawnie.
    (chodzi o to by nie korzystać z opisów typu: "rozkręć laptopa, wyczyść styki karty")

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Lenovo Z580 z kartą sieciową Broadcom 802.11n zgłasza problemy z niestabilnym połączeniem WiFi, mimo że inne urządzenia działają poprawnie. Po zainstalowaniu sterowników z 2011 roku z oficjalnej strony Lenovo, problemy nadal występują. Użytkownik rozważa poszukiwanie nowszych sterowników w internecie oraz dostosowanie ustawień routera Asus DSL N10 B1. W odpowiedziach sugerowane jest zaktualizowanie sterowników, a także rozważenie zakupu zewnętrznej karty sieciowej TP-Link TL-WN722N, która może rozwiązać problem. Użytkownik zauważa, że problemy z kartą Broadcom są powszechne wśród innych użytkowników.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA