logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jedno SCART i podłączenie do tv, wieży i komputera.

Arcady 11 Kwi 2005 23:04 6578 7
  • #1 1397297
    Arcady
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Mam dekoder cyfrowy z jednym złączem SCART i telewizor też z jednym złączem SCART. Potrzebuję wykonać takie połączenie:
    Do telewizora ma być podłączony dekoder oraz komputer (karta TV out), tak aby można było oglądać filmy z satelity oraz filmy z komputera (przy czym jeśli chodzi o komputer to tylko wizja, bo fonia idzie już przez wieżę).
    Do dekodera ma być ponadto podłączony zestaw hi-fi, aby można było czasami dźwięk z dekodera puścić przez wieżę.
    Czyli coś takiego:

HiFi <<---(audio)--- SAT ---(audio/video) --->> TV <<---(video)--- komputer

Jak przy pojedynczych eurozłączach coś takiego wykombinować? Co i gdzie przelutować?
  • #2 1397434
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1045
    Może obyć się bez lutowania ale trzeba kupić kabel - "euro - euro" z dolutowanymi (z jednej strony, na dodatkowym kablu) 2 wtyczkami "chinch" dla fonii stereo. Jeśli nie chcesz kupować kabla to możesz podlutować kabel z "chinch'ami" do "euro" przy dekoderze - do 1 nóżki - kanał prawy, do 3 nóżki kanał lewy i do 4 nóżki ekrany a te wtyczki do wieży. Trochę jest problem z podwójnym wejściem do TV. Są w prawdzie takie rozdzielacze sygnału ale ich połączenie jest równoległe (przez co sygnał jest osłabiony - mniejszy kontrast) i niestety, nie będzie to RGB tylko A/V! Możnaby wykonać taki rozdzielacz sygnałów z przełącznikiem ale przełącznik musiałby mieć 8 styków przełączających i przy każdym użyciu (przemiennym) trzebaby by było go przełączać ręcznie lub poprostu wyciągać za każdym razem wtyczkę z TV (od dekodera) i zmieniać ją z drygim "euro" (od kompa).
  • Pomocny post
    #3 1399356
    samja
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Witam.
    Czyżby Echostar "Polsatu"? Robiłem na nim coś takiego. Zrobiłem to tak: (telewizor musi obsługiwać RGB a nie wszystkie to mają) z tunera wypuściłem na TV tylko sygnał RGB, fonię i 12V, z karty sygnał Video (komp posiadał własne głośniki), tak więc nie było zakłóceń (przy zsumowanym sygnale Video miałem białe pasy na obrazie z tunera-w drugą stronę już nawet nie sprawdzałem). Co do podłączenia wieży, to nie obejdzie się bez rozdzielenia sygnału fonii między TV i wieżą i tu może być różnie. Niektóre wieże kiedy są wyłączone lub nie używane jest w danym momencie wejście sygnału, zwierają to wejście do masy, tak więc fonii nie będzie również na TV. Konieczne jest wtedy kiedy nie używasz wieży wyjmowanie Cinchy lub dorobienie wyłącznika odcinającego wejście wieży. Popróbować warto, bo ciężko o dobry rozdzielacz sygnałów. Elektroniczne są drogie, a pozostałe tak jak napisał Preskaler, mają wszystko zlutowane równolegle.
    Pozdrawiam.
  • #4 1518488
    Arcady
    Poziom 11  
    samja napisał:
    Witam.
    Czyżby Echostar "Polsatu"? Robiłem na nim coś takiego. Zrobiłem to tak: (telewizor musi obsługiwać RGB a nie wszystkie to mają) z tunera wypuściłem na TV tylko sygnał RGB, fonię i 12V, z karty sygnał Video (komp posiadał własne głośniki), tak więc nie było zakłóceń (przy zsumowanym sygnale Video miałem białe pasy na obrazie z tunera-w drugą stronę już nawet nie sprawdzałem).
    Pozdrawiam.

Niestety po odłączeniu z tunera sygnału Video nie ma satelity na telewizorze. Komputer owszem.
    Coś nie tak?
  • #5 1520454
    samja
    Poziom 19  
    Witam.
    Czy masz w tunerze sat ustawione na 100% RGB zamiast CVBS (lub Video-w zależności od modelu) ? Jeśli tak to sprawdź czy telewizor ma ręczne przełączanie sygnału RGB/CVBS (np. Panasoniki tak mają). Jeśli nic nie skutkuje to:
    Cytat:
    ...(telewizor musi obsługiwać RGB a nie wszystkie to mają)...
    :cry:
    Pozdrawiam.
  • #6 1521533
    Arcady
    Poziom 11  
    samja napisał:
    Witam.
    Czy masz w tunerze sat ustawione na 100% RGB zamiast CVBS (lub Video-w zależności od modelu) ?

To jest Echostar DSB 606 Polsatu. W menu nie znalazłem ustawień RGB/Video - czy ten dekoder nie obsługuje RGB?
    samja napisał:
    Witam.
    Jeśli tak to sprawdź czy telewizor ma ręczne przełączanie sygnału RGB/CVBS (np. Panasoniki tak mają).

Telewizor obsługuje RGB.
    Czyli możliwe, że Echostar nie obsługuje?

Pozdrawiam
  • #7 1528297
    samja
    Poziom 19  
    Witam.
    O,o,o? To mnie zaskoczyłeś. Ten myk z kablami robiłem jakiś rok temu i wtedy obsługiwały. Później wymieniali oprogramowanie i docierały do mnie tylko egzemplarze uwalone po tej operacji. Czy na nowym oprogramowaniu jest RGB nie sprawdzałem i nie wiem (dawno nie miałem Echostara w rękach), a od gościa któremu to robiłem nie miałem sygnału że mu coś nie działa. Poszukaj jeszcze dobrze w Menu, jak nie znajdziesz to pozostanie zadzwonić do nich (choć panienka w BOK-u pewnie i tak powie że czasza jest źle ustawiona :lol: -taka dyżurna odpowiedź na większość pytań). Spróbuję jeszcze dotrzeć do kogoś z Echostarem i jak się czegoś dowiem to napiszę.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #8 1530482
    tomarex
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Witam.
    Może to pomoże.
    Aby TV przeszedł automatycznie w stan pracy RGB, na styku 16 scart powinno pojawić się napięcie od 0,3 do 5,0 V. Zmierz na tunerze. A jeśli TV nie ma ręcznego przełączania to musi być wykonane także to połączenie.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia jednego złącza SCART dekodera cyfrowego oraz telewizora z jednym wejściem SCART do jednoczesnego odbioru sygnału wideo z dekodera i komputera (karta TV out) oraz przesyłu dźwięku do wieży hi-fi. Proponowane rozwiązania obejmują użycie kabla euro-euro z dolutowanymi wtykami cinch dla audio lub samodzielne lutowanie przewodów audio do nóżek SCART (1 - kanał prawy, 3 - kanał lewy, 4 - masa). Problemem jest podwójne wejście do TV, gdyż rozdzielacze sygnału SCART działają równolegle, co osłabia sygnał i powoduje utratę jakości RGB na rzecz standardowego A/V. Możliwe jest zastosowanie rozdzielacza z przełącznikiem 8-stykowym, jednak wymaga to ręcznej zmiany sygnału lub fizycznego przełączania wtyczek. W przypadku dekodera Echostar DSB 606 Polsatu pojawiły się wątpliwości dotyczące obsługi sygnału RGB, gdyż brak jest w menu opcji przełączania RGB/CVBS, a telewizor obsługuje RGB. Zalecane jest sprawdzenie, czy na pinie 16 SCART pojawia się napięcie 0,3-5 V, które aktywuje tryb RGB w telewizorze. Wskazano również, że niektóre wieże hi-fi mogą zwierać wejście audio do masy, co wymaga odłączania lub zastosowania wyłącznika sygnału audio. Elektroniczne rozdzielacze sygnału są drogie, a proste rozwiązania lutowane mają ograniczenia jakościowe i funkcjonalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA