logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie połączyć tuner ECHOLITE DSB791 z TV przez SCART na komponent?

forest1975 22 Wrz 2008 21:46 3437 6
REKLAMA
  • #1 5561665
    forest1975
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Chciałbym połączyć sobie tuner ECHOLITE DSB791 z TV LCD

W telewizorze mam tylko HDMI oraz KOMPONENT (YPBPR) oraz composite. Brak niestety EURO

Jeśli echosmarta podłącze po COMPOSITE jest ok (ale obraz jest kiepski).

Wpadłem na pomysł, że polutuje kabelek zgodnie z

http://www.hardwarebook.info/SCART

W instrukcji ECHO pisze, że dolny SCART działa jako komponent (YPBPR)

Zlutowałem scarta z oznaczeniami Y PB PR zgodnie z hardwarebook. Pin 11 jako Y pin 9 jako masa, analogicznie do reszty
    W menu AV ustawiłem że jest YC

Obraz jest żyleta ale tak jakby brakowało mu jakiejś składowej koloru

Kabel przedzwoniony miernikiem, więc połączenia polutowane jak w powyższym linku.

W czym problem?? Może ktoś pomóc? Czy należy jeszcze coś polutować? Czy mój egzemplarz jest uwalony.
    Złącze komponent w LCD jest ok ponieważ kino domowe działa bezbłędnie.

Podobno komponent na PB i PR ma różnice
    Y Luminance information.
    Pb Difference between blue and luminance (B-Y).
    Pr Difference between red and luminance (R-Y).

Może tu jest problem?

Jeśli w echo dolny scart pełni Y PB PR to nie powinno być problemu. Jeśli w ogóle tak jest

wycinek z danych technicznych echo:
    2 x euroscart (dolne euro-Component Y, Pb,Pr)

Być może należy jeszcze coś polutować?

Prosze o radę

Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5561756
    forest1975
    Poziom 11  
    ale pytanko czy to czasem nie jest kabel scart na composite + 2xaudio :(

dzwoniłem do sklepu i pan był przekonany że rozmawiamy o kablu SCART-komponent a okazało się że Pan mówił o sCARt-COMPOSITE + audio :(

JA takiego kabla nie chce.

Jak pisałem polutowałem ten wynalazek tylko nie wiem czy dobrze i czy wszystkie piny są ok.

Ogólnie mówiąc nie ma kabla SCART-KOMPONENT, ale skoro dolne wejście w echosmarcie działa jako komponent to chyba jakoś to musi się dać podłączyć? :)

Może ktoś ma taki kabel i mógłby mi powiedzieć jak są polutowane PINY??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 5561888
    forest1975
    Poziom 11  
    dokłądnie tak samo jest jak podałeś wyżej u mnie zgodnie z hardwarebook

no ja mam dodatkowo masę od każdego cincha podpiętą pod GND składowej

jeśli np

11. Green Y
    to masę od cincha mam podlutowaną do pin 9. Green ground

ale to chyba oczywiste, no chyba że tu jest problem że masy się nie podłącza?

a może coś jednak z tunerem?

w opcjach wyjście VIDEO mam
    RGB
    YC
    CVBS

a nie powinno być jeszcze czasem YPBPR?

czy YC to to samo?
  • #6 5561951
    darek23422
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Spróbuj bez masy chciaż wątpię że coś to da sprawdź jeszcze w ustawieniach tv.
  • #7 5561992
    forest1975
    Poziom 11  
    no właśnie w TV nic specjalnego nie ma a opcje tunera napisałem w poście powyżej

podobno jest jakiś tryb serwisowy mam TV grundig LENARO LCD 32"
    nie znalazłem żadnych sensownych ustawień dla RGB itd

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu poprawnego podłączenia tunera ECHOLITE DSB791 do telewizora LCD wyposażonego w wejścia HDMI, komponentowe (YPbPr) oraz composite, ale bez złącza SCART (EURO). Użytkownik próbował samodzielnie wykonać kabel SCART-komponent, lutując piny zgodnie z instrukcją z hardwarebook.info, gdzie pin 11 odpowiada za luminancję (Y), pin 9 za masę, a pozostałe za sygnały Pb i Pr. W menu tunera ustawiono wyjście YC, co dało obraz dobrej jakości, lecz z brakującą składową koloru. Kabel został sprawdzony miernikiem, a połączenia wydają się poprawne. Pojawiły się wątpliwości, czy masa powinna być podłączona do każdego cincha oraz czy tuner powinien mieć w menu opcję YPbPr, której brakowało (dostępne były RGB, YC, CVBS). Wskazano, że nie istnieje standardowy kabel SCART-komponent, a jedynie SCART-composite z audio. Sugerowano sprawdzenie ustawień telewizora Grundig Lenaro LCD 32" oraz ewentualny tryb serwisowy, jednak bez efektu. Wskazano również na możliwość użycia przejściówki RCA-komponent. Problem pozostaje nierozwiązany, prawdopodobnie z powodu niepełnej kompatybilności wyjścia tunera z wejściem komponentowym TV lub nieprawidłowego okablowania sygnałów Pb i Pr.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA