logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig V7500 - Głośne buczenie, brak dźwięku, świecą Monitor i Linear

jarekgpo 26 Kwi 2014 13:43 3513 16
REKLAMA
  • #1 13544113
    jarekgpo
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. Posiadam wzmacniacz Grundig V7500. Działał sprawnie, aż do ostatniego włączenia. Po uruchomienu i załączeniu głośników słychać tylko głośne buczenie, brak dźwięku. Na przednim panelu ciągle świecą "Monitor"i "Linear". Proszę o jakieś wskazówki jeśli ktoś spotkał się z podobnym problemem.

• REKLAMA
  • #2 13544266
    LXT
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    Napięcia stałe na wyjściach głośnikowych są ?
  • #3 13544314
    midi.smf
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Może prościej Koledze wytłumaczę. Proszę w jedno z gniazd wyjściowych na głośniki wpiąć cyfrowy miernik z ustawionym zakresem pomiaru napięcia stałego i włączyć wzmacniacz tak jak do normalnej pracy , w żadnym wypadku nie podłączaj kolumn głośnikowych , jeśli doszło do uszkodzenia stopnia końcowego mocy miernik pokaże na wartość stałego napięcia , jeśli nadal będziesz tak jak w tej chwili to robisz czyli włączał wzmacniacz z podłączonymi głośnikami może dojść do ich uszkodzenia przez stałe napięcie . Jeśli już okaże się że faktycznie na wyjściach pojawiło się stałe napięcie to sprawa wiadoma. Końcówka mocy uszkodzona.
  • REKLAMA
  • #4 13544692
    jarekgpo
    Poziom 10  
    Dziękuje Panowie za szybką odpowiedź. Wartości napięcia stałego na lewym kanale 20-30mV na prawym nie ma nic. Po otworzeniu i przedmuchaniu:

Rezystory do sprawdzenia?
    Nie bardzo to mogę rozczytać, a nie posiadam schematu.
  • #5 13544784
    midi.smf
    Poziom 19  
    Bardzo proszę ! Oto schemat.
    Załączniki:
    • grundig_v7500_de_sm.pdf (3.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 13544802
    midi.smf
    Poziom 19  
    Ze zdjęć wynika że coś ciekłego dostało się do środka , nie mozna wykluczyć że jest to elektrolit z któregoś z kondensatorów. Dokładnie oczyść to miejsce alkoholem izopropylowym miernik w dłonie i do dzieła. Nie wykluczam że może być to klej do unieruchomienia krążków ferrytowych na nóżkach diód nałożony fabrycznie . Przemyj pomierz i zobaczymy co dalej.
  • #7 13544928
    jarekgpo
    Poziom 10  
    Dzięki wielkie. Z tego co wyczytałem to R118/R119 ma mieć 3.3kOhm a R138/R146 220Ohm. Dowiedziałem się jeszcze że to rzeczywiście klej, ale te nadżery znów na elektolit to wygląda choć je obejrzałem i nie widać żeby się któryś wylal. No nic, pomierze wszystko i dam znać.
  • REKLAMA
  • #8 13544950
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 13545119
    jarekgpo
    Poziom 10  
    Rezystory:
    R118- 3.26k
    R119- 3.40k
    R138/R146 220Ohm
    Diody w porządku.
    Kondensatorów nie mam jak sprawdzić więc pewnie pójdą nowe. Jak narazie nie mam więcej pomysłów.
  • #10 13545201
    midi.smf
    Poziom 19  
    dj-MatyAS napisał:
    midi.smf napisał:
    Ze zdjęć wynika że coś ciekłego dostało się do środka , nie mozna wykluczyć że jest to elektrolit z któregoś z kondensatorów
    Mnie to raczej na Butapren wygląda. Być może dla zwiększenia sztywności mocowania kondensatorów. Po latach potrafi tak wpłynąć na miedziane druty (zworki) - zwłaszcza, gdy kiepskiej jakości.

Napisałem wyraznie że nie wykluczam że może być to klej , ku woli ścisłości gdyby to miało służyć tak jak opisałeś , to na płycie jest o wiele więcej elementów które są o wiele większe od owych kondensatorów , to dla czego producent nie zalał całej płyty "butaprenem" . Tak jak wspomniałem wyżej , na nóżkach diód są krążki ferrytowe, jeśli to klej to tylko dla tego aby nie biegały sobie po nogach diody.
  • #11 13545309
    jarekgpo
    Poziom 10  
    Znalazłem na niemieckim forum ten sam problem z tym wzmacniaczem. Sugerują, że najczęstszym powodem jest właśnie uszkodzenie rezystorów R118/R119. Narazie mierzyłem na szybko przy nóżkach. Jutro odkręce całą płytę i zobaczę od spodu.
  • #12 13547033
    jarekgpo
    Poziom 10  
    Pomierzyłem dzisiaj wszystko dokładnie. Wartości takie same(
    R118- 3.26k
    R119- 3.40k
    R138/R146 220Ohm )
    Jak by ktoś miał jeszcze jakiś pomysł, byłbym wdzięczny.
  • Pomocny post
    #13 13547121
    midi.smf
    Poziom 19  
    Trudno jest naprawić wzmacniacz na odległość , widzę że Twoje możliwości wyczerpały się , wzmacniacz nie jest aż tak bardzo wartościowy , no chyba że sentyment . Gdybym miał go na swoim warsztacie to co innego , myślę że w godzinę byłbym w stanie zlokalizować uszkodzenie , naprawa też kwestia godziny , Pomiar i test wzmacniacza po naprawie kilka godzin wystarczy. Na pw wysyłam namiary.
  • #14 13547191
    jarekgpo
    Poziom 10  
    Nie chciałbym wysyłać ze względu na wagę właśnie, przy tej wartości wzmacniacza nieopłacalne, ale jeśli nikogo nie znajdę w okolicy to będę się odzywał tak że dzięki wielkie. Pozdrawiam.
  • #15 13547378
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 13547434
    mariuszw19640717
    Poziom 35  
    Ocena: 204
    jarekgpo napisał:
    Po uruchomienu i załączeniu głośników słychać tylko głośne buczenie, brak dźwięku.

W obydwóch kanałach?
  • #17 13547743
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Buczenie i nie kontrolowane świecnia mogą oznaczać brak napięć stabilizowanych w zasilaczu. Myślę, że to może być problem.
    Sprawdź napięcia w punktach D,E,F,G zaznaczonych na załączonym schemacie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wzmacniaczem Grundig V7500, który po włączeniu generuje głośne buczenie i nie wydaje dźwięku, a na panelu świecą się kontrolki "Monitor" i "Linear". Użytkownicy sugerują sprawdzenie napięć stałych na wyjściach głośnikowych oraz pomiar napięcia na kondensatorach. Wskazują na możliwość uszkodzenia rezystorów R118/R119 oraz kondensatorów. Pojawiają się również sugestie dotyczące czyszczenia wnętrza wzmacniacza oraz sprawdzenia stabilizowanych napięć w zasilaczu. Użytkownik potwierdza, że rezystory mają odpowiednie wartości, ale kondensatory mogą wymagać wymiany. W końcu, jeden z uczestników dyskusji oferuje pomoc w naprawie, ale użytkownik woli nie wysyłać wzmacniacza ze względu na jego wagę.
REKLAMA