logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba P300 19p - Czerwony odcień w lewym dolnym rogu ekranu, co robić?

effedi 29 Kwi 2014 13:19 1512 7
  • #1 13553511
    effedi
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z moim 4 letnim laptopem Toshiba. W ostatnich dniach zauważyłem, że gdy otwieram strony www lub inne programy (szczególnie jeśli ekran wyświetla kolor biały) to widać czerwony odcień w lewym dolnym rogu. Co może być tego przyczyną i czy można coś z tym zrobić? Wg specyfikacji, ekran to: Toshiba TruBriteŸ WXGA+ TFT High Brightness display, a karta: ATI Mobility Radeon™ HD 3470. Monitor w ostatnim czasie nie był tłuczony, zalany etc. więc wykluczam usterkę mechaniczną. Z góry dziękuje za wszystkie pomysły.

Toshiba P300 19p - Czerwony odcień w lewym dolnym rogu ekranu, co robić?
  • Pomocny post
    #2 13553530
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Wygląda na uszkodzoną matrycę a raczej świetlówkę.
  • #3 13553571
    effedi
    Poziom 2  
    grubas napisał:
    Wygląda na uszkodzoną matrycę a raczej świetlówkę.

Jesli jestem zoltodziobem, czeka mnie wizyta w serwisie i wymiana matrycy na nowa?
  • Pomocny post
    #4 13554207
    paawelx
    Poziom 18  
    Ocena: 117
    Tak. Chyba, że sam potrafisz wyjąć matrycę i zamontować nową. Czy na monitorze zewnętrznym obraz wyświetlany jest prawidłowo?
  • #5 13554227
    effedi
    Poziom 2  
    paawelx napisał:
    Tak. Chyba, że sam potrafisz wyjąć matrycę i zamontować nową. Czy na monitorze zewnętrznym obraz wyświetlany jest prawidłowo?

Niestety nie mam jak sprawdzić. No cóż, pewnie będę go używał dopóty, dopóki będzie wyświetlał cokolwiek - szkoda ładować 300-400 zł w starego grata.
  • #6 13558596
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    effedi napisał:
    szkoda ładować 300-400 zł w starego grata.

Nie przesadzaj z tą ceną.
  • #7 13569886
    effedi
    Poziom 2  
    Nie wiem czy przesadzam ;] W ogóle jaja się dzieją, dziś nie ma żadnego śladu po usterce, monitor pięknie wszystko wyświetla, a nic nie grzebałem - aż boje się go restartować :D

Dodano po 4 [godziny] 47 [minuty]:

Jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli matryca mi padnie, a podłącze kabel hdmi do TV, obraz będzie normalnie przekazywany normalnie?
  • #8 13570906
    paawelx
    Poziom 18  
    Ocena: 117
    Tak, powinien być wyświetlany przez HDMI poprawnie obraz nawet bez matrycy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Toshiba P300, polegający na pojawieniu się czerwonego odcienia w lewym dolnym rogu ekranu, szczególnie przy wyświetlaniu jasnych kolorów. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie matrycy lub świetlówki. Użytkownik zastanawia się nad wizytą w serwisie i wymianą matrycy, jednak nie jest pewien, czy potrafi to zrobić samodzielnie. W międzyczasie zauważa, że problem czasami ustępuje, a obraz na zewnętrznym monitorze przez HDMI powinien być wyświetlany poprawnie, nawet w przypadku uszkodzenia matrycy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA