logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus K50IJ - Pojawiło się hasło po naprawie płyty

ww.bielsko 29 Kwi 2014 20:05 1725 2
REKLAMA
  • #1 13554625
    ww.bielsko
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Witam,
    Po naprawie zasilania płyty i oczywiście min. odłączeniu baterii cmos, włączenie laptopa skutkuje pojawieniem się hasła bios oraz uruchomienia laptopa. Klient stwierdził, że nie hasłował sprzętu. Wgrano nowy bios na nową kość - hasło ciągle istnieje, w którym miejscu jest przechowywane hasło w tym laptopie ?
    Czytałem o master passwor, moja data to 25/01/2011, jednak nie mogę wygenerować kodu. Help.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13554795
    Mariusz Raczek
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Hasła nie ma, tylko płyta źle pracuje na tym biosie.
    Prawdopodobnie został wgrany wsad biosu od innej wersji (rewizji) płyty i tak się to objawia. Pozostaje poszukać właściwego biosu i przeprogramować. Jeśli zachowały się nalepki na płycie z wersją biosu lub rewizją płyty, będą pomocne przy poszukiwaniach inaczej trzeba drogą prób na starszych wersjach biosu.
    Pozdrawiam.
  • #3 13554980
    ww.bielsko
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Podczas naprawy nie był przeprogramowywany bios. Naprawiane było zasilanie, wymieniane tranzystory, ew. podnoszone przetwornice. Po uruchomieniu na oryginalnym biosie pojawiło się hasło, następnie pod wpływem tego objawo wgraliśmy na nowo bios na inną kostkę, także to chyba nie to.

Bios wgraliśmy w pierwszej kolejności z K40IJ, ze względnu na brak dostępności driverów do K50IJ na stronie producenta, po odpaleni uczarny, dopiero po znalezieniu biosu K50IJ odpalił, także z innej wersji MB może nie podejść tak mi się wydaje
REKLAMA