logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop Lenovo / TP LINK - Problem z internetem - Router.

Naqu 30 Kwi 2014 23:31 1890 9
REKLAMA
  • #1 13558281
    Naqu
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, mam mały problem z internetem poprzez router. Niedawno zrobiłem format dysku, i teraz mam problem z internetem (korzystam z laptopa, mam router - TP LINK). Otóż gdy mam podłączony kabel do laptopa mam normalnie internet i wszystko śmiga, jednak przed formatem korzystałem z routera bez kabla poprzez sieć bezprzewodową, jednak teraz po prostu nie mogę się połączyć, jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 13558436
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Zaloguj się na router zmień nazwę sieci, dodaj odpowiednie zabezpieczenie WPA2. Znajdź ta nazwę sieci na komputerze wpisz klucz zabezpieczający. Powinno zadziałać.
  • #3 13558451
    Skylakee
    Poziom 18  
    Ocena: 122
    Najprościej będzie jak zresetujesz router do ustawień fabrycznych (przycisk reset na routerze).
    Następnie podłącz się kablem do routera. W przeglądarce internetowej wpisz adres 192.168.1.1 (login: admin, hasło: admin).
    Przejdź do ustawień sieci bezprzewodowej- ustal nazwę sieci, hasło (najlepiej zabezpieczenie WPA2 jeżeli dostępne), zapisz ustawienia.
    Odłącz kabel sieciowy, odśwież listę dostępnych sieci bezprzewodowych i spróbuj podłączyć się do swojej sieci.
  • REKLAMA
  • #4 13558673
    Naqu
    Poziom 9  
    Dobra, co dalej Laptop Lenovo / TP LINK - Problem z internetem - Router.
  • #5 13558688
    viwaldi1
    Poziom 24  
    Ocena: 60
    A sterowniki w laptopie masz wszystkie poinstalowane? Skoro przed formatem router dzialal to i teraz jest ok. Pokaz menadzer urzadzen.

v
  • #6 13558830
    Naqu
    Poziom 9  
    Instalowałem sterowniki , w sumie programem specjalnym co mi wykrył wszystkie potrzebne sterowniki m. in. do karty graficznej itp. Tutaj Menadżer urządzeń - Laptop Lenovo / TP LINK - Problem z internetem - Router.
  • REKLAMA
  • #7 13558903
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Sam widzisz że masz problem przy karcie bezprzewodowej już w samym systemie. Poszukaj odpowiednich sterowników.
  • #8 13559002
    Naqu
    Poziom 9  
    Właśnie najgorsze jest to , że nie mogę znaleźć odpowiednich sterowników ;/
  • REKLAMA
  • #9 13559045
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Strona producenta, tam znajdziesz sterowniki. Zainstaluj w pierwszej kolejności sterowniki do chipsetu (płyty głównej).
  • #10 13559244
    viwaldi1
    Poziom 24  
    Ocena: 60
    W menadzerze masz napisane jaka masz karte. Wchodzisz na strone Realteka Link i szukasz.

v

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z połączeniem bezprzewodowym po formacie dysku w laptopie Lenovo, mimo że połączenie przewodowe działa poprawnie. Użytkownicy sugerują zalogowanie się do routera TP LINK, zmianę nazwy sieci oraz zabezpieczeń WPA2. Rekomendują również zresetowanie routera do ustawień fabrycznych i ponowne skonfigurowanie sieci. Dodatkowo, zwracają uwagę na konieczność zainstalowania odpowiednich sterowników do karty bezprzewodowej, co może być przyczyną problemów z połączeniem. Użytkownik ma trudności ze znalezieniem właściwych sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA