logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei E3131s-2 T-Mobile – zrywanie połączenia, utrata pakietów mimo dobrego zasięgu

DamQs 01 Maj 2014 14:36 2649 12
REKLAMA
  • #1 13559448
    DamQs
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam.
    Mam nadzieje, ze w dobrym dziale zakladam ten temat a problem jest nastepujacy:
    Posiadam modem usb Huawey 3131 s2 uzywam TNI i karty T-Mobile. Chodzi o to, ze od tygodnia internet ma jakies problemy i nie wiem czym jest to spowodowane. Tak jakby przerywa polaczenie. Zasieg jest ok a siec jakby tracila pakiety co sie nie zdarzalo nigdy wczesniej. Posiadam antene zewnetrzna laczy sie bez problemu, nie rozlacza sie a gubi te pakiety. Dodatkowo Mobile Doctor wskazuje cos takiego:
    Huawei E3131s-2 T-Mobile – zrywanie połączenia, utrata pakietów mimo dobrego zasięgu
    Tak wyglada zasieg i technologia polaczenia:
    A to juz tracert w chwili kiedy dochodzi do tej "przerwy w polaczeniu" chociaz nie zawsze gubi pakiety a np chwilowo ping skacze nawet do 4000~
    Z modemem wszystko chyba ok wiec o co tu moze chodzic? Wina sieci? Licze na kazda pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13634517
    chauwa
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam

Jak rozwiązał się problem? Mam to samo i nie wiem czy to wina t-mobile czy modemu ;/ To abonament taryfa data 50GB z plusem działa prawidłowo...Huawei E3131s-2 T-Mobile – zrywanie połączenia, utrata pakietów mimo dobrego zasięgu
  • REKLAMA
  • #3 13654846
    chauwa
    Poziom 10  
    Witam ponownie.

Znalazłam rozwiązanie problemu :)
    Modem ma uszkodzone HSPA+ więc należy kupić nowy modem, prawdopodobnie uszkodzona koncówka mocy poprzez nie odpowiednią antenę. Posrednim rozwiązaniem jest właczenie samego HSPA komendą AT AT^HSPA=2 działa troszkę wolniej lecz nie zacina się transfer co jest dużym + np w grach online.
  • #4 13885859
    DamQs
    Poziom 10  
    W jaki sposob wpisac ta komende? Zauwazylem tez ze problem dalej wystepuje mimo miesiecy, ktore juz uplynely. Rozwiazalem to poczesci w taki sposob ze gdy ustawiam antene w miejscu gdzie zasieg nie przekracza 25% nie ma takich strat pakietow, ale chetnie bym to zmienil tak zeby kozystac z lepszego zasiegu bez tych strat. W jaki sposob moge wpisac ta komende?

Edit:
    Mam drugi taki modem 3131 s2 z karta plusa i tez podobnie sie zachowuje ;s
  • #5 13886741
    chauwa
    Poziom 10  
    Może to jakiś defekt t-mobile, tak z czasem to na moich obu 3131 to samo jak wspomniałeś gdy zasięg jest 'lepszy'. Może sygnał jest przesterowany czy cuś. Ja pisałam do T-mobile to nic mnie nie słuchają i piszą, że wszystko działa idealnie ;/ Miałam okazję używać karty biznes z stałym IP i tam nie występuje to zjawisko.

Użyj TNI (Top Net Info)do zmainy trybu na HSPA działa troszkę wolniej ale jest 100% stabilność. wybierasz komendy AT i
    AT AT^HSPA=2 HSPA
    AT AT^HSPA=3 HSPA+

Ja mam na HSPA download 5-10Mbps i upload 2Mbps przy HSPA+ download 14Mbps i upload 4Mbps do tego te akcje które psują zabawę np w grach online.
  • #6 13886891
    DamQs
    Poziom 10  
    Zrobilem tak:
    Ustawienia/Komunikacja AT i Pin/ Wyslij komende przed polaczeniem z internetem i wpisalem AT^HSPA=2
    Teraz pingi sa raczej stale na granicy 90 ms~ i pytanie do Ciebie czy moge spokojnie przestawic teraz antene w miejsce o lepszym sygnale bez obaw o straty pakietow?
  • #7 13888991
    chauwa
    Poziom 10  
    Kombinuj, u mnie działa dobrze na HSPA. Troszkę gorszy ping, wolniej ale stabilnie. Jak nie jesteś maniakiem ściagania to przestawiaj. Zawsze możesz wpisać komende AT i zmienić na HSPA+ jak potrzebujesz szybciej.

Na HSPA nie mam żadnych strat pakietów. Może to zależy od regionu... Mieszkasz może gdzieś nie daleko Wyszkowa ?
  • REKLAMA
  • #8 13889313
    DamQs
    Poziom 10  
    Okolice Siedlec. Duzo nie sciagam glownie wlasnie gg, fb, jakies gierki mmo online i wlasnie chodzi glownie o stabilnosc nie predkosc. Zobacze jak to bedzie po zmianie ustawienia anteny na lepszy sygnal. Narazie ciagle uzywam tylko HSPA i nie jest zle. Wczoraj moze dwa razy ping skoczyl do 400~ i raz sie pakiet zgubil, ale to mogla byc wina sygnalu bo akurat wtedy zasieg spadl ponizej 15%. Zobacze jak to bedzie przy 60%~ i dam znac.

Dodano po 4 [godziny] 46 [minuty]:

@Edit
    Ok antena zostala ustawiona w miejscu gdzie zasieg utrzymuje sie w granicy 64% -73 dbm i jest dosc stabilnie w HSPA. Ping 100ms~ jak narazie jeden skok do 1000ms~ w czasie okolo 3 godzin. Testuje dalej. Zastanawiam sie jeszcze czy wymiana modemu i anteny miala by wplyw na HSPA+.
  • REKLAMA
  • #9 13890135
    chauwa
    Poziom 10  
    Tak patrzę to bez anteny zewnetrznej, jest jak napisałeś lepiej w zwyklym abonamencie internetowym, to chyba jednak wina sieci, na karcie biznes data działa idealnie, za to na prepaid rozłącza całkowicie co 200-500mega ;) Zwykły abonament mrozi na chwilkę w HSPA+...

Ja mieszkam koło Wyszkowa, to jakieś 70km. Zobacz na btsearch mape nadajników czy nie jesteś w zasięgu LTE wtedy mógł byś pomyslec o jakimś lepszym modemie. Nie mam jak sprawdzić jak by to działało w HSPA DC (brak modemu)
  • #10 13890556
    DamQs
    Poziom 10  
    Musze przyznac dziwnie sie zachowuje ten ruch sieciowy. W HSPA momentami ping potrafi skoczyc do 1000+ a nawet zgubic pakiet czy pakiety. Jest lepiej niz w technologi HSPA+ lecz mam wrazenie ze to wina sieci. Czas chyba pomyslec o jakims LTE i wymianie sprzetu. Ping 90 nastepna sekunda 150 zaraz znowu 110 potem jednorazowy skok do 299 znowu 90 wszystko tak troche niepewnie wyglada. Antenke mam caly czas podpieta bo tutaj znacznie poprawia mi zasieg. Bez antenki mysle okolo 40% zasieg i zastanawiam sie czy podpieta antena moze miec wplyw na takie skoki? Moze jest cos z nia nie tak.
  • #11 13895831
    chauwa
    Poziom 10  
    To na pewno wina konfiguracji sieci dzis testowany modem e3276 działał tylko poprawnie w WCMDA, HSPA starty pakietów HSPA+ masakra a HSPA+ DC to samo.
    Nie widzą tego osoby które uzywają internetu do www, aplikacje wymagające ciągłości jak gry online od razu ping skacze masakkrycznie.
  • #12 13902058
    DamQs
    Poziom 10  
    Dokladnie. Modernizacje maja za soba i pewnie skupili sie glownie na LTE. Szkoda.
  • #13 14028721
    DamQs
    Poziom 10  
    Witam ponownie.
    Jako, ze temat dalej warto rozwijac bo konfiguracja sie nie zmienila mam takie pytanie. Czy u was od kilku dni w godzinach 17-22 tez tak ping do 400 skacze i stale sie utrzymuje? Doslownie 300/400 ms od 17 do 22~. Co sie dzieje?

@ Edit

Wlasnie wyczytalem, ze do konca wrzesnia tego roku modernizacja miala na celu objac cala Polske w zasiegu UMTS 900. Mozliwe, ze o to tu chodzi? Faza testow a pingi jak z kosmosu? 400-700 ms caly czas bez znaczenia czy to HSDPA/HSPA/HSPA++. Jak jest u was z tym T Mobile?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z modemem USB Huawei 3131 s2 używającym karty T-Mobile, polegające na przerywaniu połączenia i utracie pakietów, mimo dobrego zasięgu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z uszkodzenia modemu lub konfiguracji sieci T-Mobile. Proponowane rozwiązania obejmują użycie komendy AT do przełączenia na tryb HSPA, co poprawia stabilność połączenia, choć z niższą prędkością. Użytkownicy zauważają, że problemy z pingiem i stratami pakietów mogą być związane z przeciążeniem sieci w godzinach szczytu oraz możliwymi modernizacjami infrastruktury T-Mobile. Wskazano również na możliwość wymiany modemu i anteny na nowsze modele, aby poprawić jakość połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA