logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chip tuning Vectra A 1.6i C16NZ - czy warto modyfikować wsady pamięci?

krzysiek40 12 Kwi 2005 17:17 3362 7
REKLAMA
  • #1 1399126
    krzysiek40
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Mam vectre jak w temacie silnik 1.6i C16NZ. Wiem ze jest tam ten sam komputer co w poldku Multec (chyba bo program diagnostyczny od poldka dziala :)). Tak mi sie zdaje ze do Poloneza byly jakies wsady do pamieci. Czy dysponujecie jakimis i czy ma to sens bo slyszalem ze przy jednopunktach to nie ma co sobie glowy zawracac. Czekam na pomoc fachowcow.
    Z gory wielkie dzieki!!!
  • REKLAMA
  • #2 1399558
    jarecki04
    Poziom 26  
    Ocena: 283
    Generalnie chiptuning ma sens przy turbo chyba że chcesz pobawić się w tuningowanie bo jak chcesz rwać asfalt to zamontuj mocniejszą jednostkę
  • REKLAMA
  • #3 1399747
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Wtryskiwacz z 1,8 sonda będzie pokazywać bogato,teraz blokujesz zapłon
    i wyprzedzasz aż zacznie chodzić sonda.15kM więcej.
  • #4 1401228
    krzysiek40
    Poziom 22  
    No tak ale o ile trzeba bedzie ten zaplon wyprzedzic. Czy nic mi sie z silnikiem nie stanie...Czy to nie zwiekszy zuzycia paliwa za bardzo?? I moze od razu przy tym zmi8enic juz i przepustnice na ta od 1.8 bo z kolektorami tez mam zamiar cos zamieszac. Wiem ze nie nie bede rwal aswaldu ale pobawic sie chyba nie zaszkodzi byle z rozsadkiem :) .
  • REKLAMA
  • #5 1401415
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Krzysiu chcesz jeżdzić szybko to nie możesz patrzeć na zużycie paliwa.
    Zapłon na około 15 stop.
  • #6 1402139
    bblo
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    @ stanisław ch. >>>> może jakaś porada ( trick ) do mondeo 1.8 16 v - na zwiekszenie mocy w domowych warunkach :)
  • REKLAMA
  • #7 1403800
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Też mozna ale ustawiać trzeba na przyrządach,ten system wtrysku jest bardziej skomplikowany ,samemu można uszkodzić silnik.
    Przesterowane auta jadą tylko jeden wyścig na silniku,potem nowy.
  • #8 1404825
    krzysiek40
    Poziom 22  
    Ale jeszczy czy zmieniac kat statyczny czy dynamiczny??? Bo mam i taka i taka mozliwosc. Kat dynamiczny moglbym ustawiac za pomoca zworki od oktanow bo tam jest tak ze dla benzyny ma 0 ohm, a dla 95 oktanow 220 ohm. Wiem ze dla 98 mozna ustawic na 470 i to musze sprawdzic.
    No nic ale ja pytalem czy ktos ma wsady tuningowe do pamieci od poldka z kompem Multec???

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sensowności chip tuningu w silniku Opel Vectra A 1.6i C16NZ, który korzysta z komputera Multec podobnego do stosowanego w Polonezie. Użytkownik pyta o dostępność i opłacalność modyfikacji wsadów pamięci ECU, zwłaszcza że silnik jest jednopunktowy. W odpowiedziach podkreślono, że chip tuning ma większy sens w silnikach z turbodoładowaniem, a w jednostkach wolnossących, szczególnie jednopunktowych, efekty mogą być ograniczone. Wspomniano o możliwości zwiększenia mocy poprzez zmianę wtryskiwacza na 1.8 oraz regulację zapłonu (ok. 15 stopni wyprzedzenia), co jednak może zwiększyć zużycie paliwa i wymagać precyzyjnego ustawienia na przyrządach, aby nie uszkodzić silnika. Poruszono także temat zmiany kąta zapłonu statycznego i dynamicznego, z możliwością regulacji dynamicznej za pomocą zworki do ustawiania wartości rezystancji odpowiadającej różnym oktanom paliwa. Ostatecznie brak jednoznacznych wsadów tuningowych do pamięci Multec z Poloneza, a modyfikacje wymagają ostrożności i fachowej wiedzy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA