logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja anten na dachu sąsiada - czy są bezpieczne dla zdrowia?

qmanik 03 Maj 2014 17:53 3453 14
REKLAMA
  • #1 13566163
    qmanik
    Poziom 9  
    Witam.
    Przymierzam się do kupna domu. Ostatnio zauważyłem, że sąsiad domu, do którego się przymierzam, postawił na dachu kilka wysokich anten.
    Zastanawia mnie co to za anteny i czy mogą być groźne dla zdrowia.
    Pytanie może wydawać się głupie ale dla mnie ważne.
    Będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi.
    Pozdrawiam.
    Przemek.
    Identyfikacja anten na dachu sąsiada - czy są bezpieczne dla zdrowia?
  • REKLAMA
  • #2 13566661
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2981
    To antena dla radiostacji amatorskiej. Sama antena nie jest niebezpieczna, poza tym że do jej może dowalić błyskawica. Jeśli antena pracuje podłączona do nadajnika, to wielkość negatywnego działania na organizm człowieka zależy od mocy tego nadajnika, częstości i czasu działania.
  • #3 13566695
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 13567229
    qmanik
    Poziom 9  
    Dziękuje, teraz wiem że trzeba zasypujące do sąsiada i popytać o nadajnik. Ogólnie chodzi o dziecko, które jest w drodze. Nie chciałbym żeby to miało negatywny wpływ.
  • REKLAMA
  • #5 13567364
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2494
    Powiedz żonie aby telefonu w kieszeni nie nosiła, Ty też z telefonem się nie zbliżaj.
  • #6 13567735
    aksakal
    Rozumiem tak, że wypowiedzi oddzielnych koleg jest dowcipem.A oto stosunkowo komórkowych telefonów rekomenduję być ostrożniejszy.Jeszcze nikt nie udowodnił ich nieszkodliwość w odległej perspektywie, lat przez 10-15 po początku użycia. Wszyscy w nich widzą tylko tę minutową korzyść, zwłaszcza młodzi ludzie, które mogą rozmawiać kilku godzin bez przerwy.A firmom-producentom komórkowych telefonów dawać prawdziwą informację nie korzystnie.W medycznych przyrządach dla fizjoterapii też wykorzystuje się zasada elektromagnetycznych fal wysokiej częstości, lecz w instrukcjach po ich użyciu kategorycznie zabroniono przeprowadzać więcej jednego seansu w dniu i to trwaniem nie więcej 15 minut A oddzielnym kategoriom ludzi, zwłaszcza tym, które mają skłonność do onkologii,kategorycznie zabrania się znajdować się w strefie działania elektromagnetycznego pola.Tak, że tu nie do humoru!
  • REKLAMA
  • #7 13570667
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    aksakal napisał:
    Rozumiem tak, że wypowiedzi oddzielnych koleg jest dowcipem.A oto stosunkowo komórkowych telefonów rekomenduję być ostrożniejszy.Jeszcze nikt nie udowodnił ich nieszkodliwość w odległej perspektywie, lat przez 10-15 po początku użycia.

Szkodliwości również. Ostrożność i krytyczne myślenie jak najbardziej, ale zdrowy rozsądek przede wszystkim.
    Cytat:
    Wszyscy w nich widzą tylko tę minutową korzyść, zwłaszcza młodzi ludzie, które mogą rozmawiać kilku godzin bez przerwy.A firmom-producentom komórkowych telefonów dawać prawdziwą informację nie korzystnie.

To już brzmi jak sugestia, że złośliwie ją znają, ale ukrywają, żeby wydobyć więcej pieniędzy. Patrz wypowiedź wyżej. Na bazie tak specjalnie uogólnionych wypowiedzi tworzą się mity i bzdury. Dowody, badania, rzeczowe argumenty? Bądźmy poważni, a nie siejmy grozą bez sensu.

Cytat:
    W medycznych przyrządach dla fizjoterapii też wykorzystuje się zasada elektromagnetycznych fal wysokiej częstości,

A teraz krótka przerwa, w czasie której każdy zainteresowany się zastanowi, o jakie "medyczne przyrządy dla fizjoterapii" chodzi, jak działają i czym to faktycznie podobne do nadajnika radiowego w systemach telefonii komórkowej. Przykład tak niedopowiedziany, że można z niego wyczytać co się chce, ale już skomentować nie bardzo, bo nie ma czego.

Cytat:
    lecz w instrukcjach po ich użyciu kategorycznie zabroniono przeprowadzać więcej jednego seansu w dniu i to trwaniem nie więcej 15 minut A oddzielnym kategoriom ludzi, zwłaszcza tym, które mają skłonność do onkologii,kategorycznie zabrania się znajdować się w strefie działania elektromagnetycznego pola.Tak, że tu nie do humoru!

A gdzie nie ma humoru, tam powinno być zachowane krytyczne podejście do tematu i solidne argumenty. Nie sklejka z kilku niedopowiedzeń powiązanych w luźny sposób. Tak się nie dyskutuje, tak się generuje zamęt wśród ludzi, którzy niekoniecznie posiadają wiedzę, czas i energię, żeby samemu dokładnie zbadać temat. Strach zasiać łatwo, wykrzewić mity skrajnie trudno. Jeśli masz jakąś wiedzę, to sformułuj ją proszę o spójny i logiczny sposób, popierając odniesieniami do badań, w miarę możliwości nie wybiórczym przeglądem wątpliwych tekstów pasujących do określonego punktu widzenia.
  • REKLAMA
  • #8 13570996
    aksakal
    McMonster napisal:A teraz krótka przerwa, w czasie której każdy zainteresowany się zastanowi, o jakie "medyczne przyrządy dla fizjoterapii" chodzi, jak działają i czym to faktycznie podobne do nadajnika radiowego w systemach telefonii komórkowej. Przykład tak niedopowiedziany, że można z niego wyczytać co się chce, ale już skomentować nie bardzo, bo nie ma czego.
    Mowa idzie o generatorach wysokiej częstości, które wykorzystują się dla fizjoterapii.Potęga takich generatorów różnego przepisania może być od 2 do 300w, a częstość do 1000 MHZ.Zasada działania takich przyrządów polega na cieplnym działaniu na tkance człowieka prądami wysokiej częstości.Zapytujesz w czym oni są podobne do komórkowego telefonu. Nadajnik komórkowego telefonu też generator.Różnica u ich tylko w potędze.Na szczęście,potęga komórkowego telefonu jest nie duża.Problem wszystka w tym, że ludzie zapominają o potencjalnym niebezpieczeństwie i często nie słuchają rekomendacji po eksploatacji.Jeśli śledzisz za dyskusją o problemie komórkowych telefonów, to zauważysz, że nawet fachowcy mają różne zdania o ich bezpieczeństwie, to znaczy problem jest.Niektórzy producenci komórkowych telefonów przesunęli mikrofon na kabel nauszników, żeby zwiększyć odległość od nadajnika i tym samym zmniejszyć wpływ elektromagnetycznego pola bezpośrednio na mózg człowieka.Mi było trochę obraźliwie czytać twoje upomnienia.Dużo lat pracował inżynierem po remoncie medycznej aparatury, problemy znam, i wyraził swoje zdania.

Dodano po 2 [minuty]:

Przepraszam za bardzo złe tłumaczenie tłumacza elektronicznego.

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

Szanowny kolega, McMonster!Mi ciężko wyrażać własne opinie na języku polskim.Toż rekomenduję wnieść do rządka poszukiwania Google Wpływ komórkowego telefonu na zdrowie. To pozwoli otrzymać pełniejszą informację po tym temacie i na podstawie tej informacji wyciągnąć własne wnioski z tego problemu.
  • #9 13572438
    Fsoliebhaber
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Te anteny jakiegoś krótkofalowca. Jak jesteś bardzo ciekawy kto to, to poszukaj sobie po miejscówce w qrz.pl

Wg mnie od góry anteny Yagi na pasma 23cm, 70cm, 2m i 6m. Poniżej antena odbiorcza typu discone do skanera. To wszystko oparte na rotorze do zmiany kierunku ustawienia anten. Pd masztem widać plątaninę linek do róznych anten drutowych na pasma KF. Przyszły sąsiad to (jak widać po antenach) zaangażowany krótkofalowiec - z praktyki wiem, że są to ludzie inteligentni i życzliwi. Dobrze mieć takiego sąsiada.

Żonie w ciąży prędzej smarfon "zaszkodzi" niż działalność tego pana. Ale ciemnogród wie swoje...
  • #10 13572477
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Ocena: 929
    Ja wszystkim ludziom przewrażliwionym na punkcie anten polecam, aby wzięli zwykły smartfon, zainstalowali jakiś skaner wifi i przeszli się po bloku/osiedlu. Robiłem taki test i obchodząc moje niespecjalnie duże osiedle z telefonem w ręku zgłosiło się blisko 500 sieci bezprzewodowych. A to pewnie tylko te z dolnych pięter bloków.

Do tego trzeba sobie dołożyć maszty telefonii komórkowych, maszty nadawcze telewizji DVB-T, radio FM, CB-Radia, urządzenia nadawczo-odbiorcze "służb" (pogotowie, policja itd). Przy tym wszystkim jedna antena hobbysty to małe piwo.
  • #11 13572867
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    aksakal napisał:
    Jeśli śledzisz za dyskusją o problemie komórkowych telefonów, to zauważysz, że nawet fachowcy mają różne zdania o ich bezpieczeństwie, to znaczy problem jest.

Nie twierdzę, że nie ma problemu, tylko czepiam się tego rodzaju logiki, że jeśli nie wiadomo, czy coś jest złe, to znaczy że jest.

Cytat:
    Mi było trochę obraźliwie czytać twoje upomnienia.Dużo lat pracował inżynierem po remoncie medycznej aparatury, problemy znam, i wyraził swoje zdania.

Moje wypowiedzi nie mają na celu nikogo obrazić, chciałem tylko zwrócić uwagę na luki w argumentacji. Inżynierem też jestem, czasami mam kontakt z podobnymi urządzeniami radiowymi, chociaż niezbyt często i też się interesuję tematem.

Temat niestety ciężki i wciąż za słabo zbadany, dlatego tak się czepiam tych szczegółów.
  • #12 13573169
    aksakal
    Kolega, McMonster !U mnie i myśli nie było obrażać się! Wypowiedziałem swoje poglądy na problem wpływu elektromagnetycznego pola na zdrowiu nie prosto tak.To wezwano przez moją osobistą tragedię, bezpośrednio związaną z tym problemem. I chcę zaznajomić ciebie ze słowami fachowca, którymi on dał charakterystykę tego problemu. "To, że ludzie dobrowolnie poddają mózg działaniu mikrofalowego promieniowania telefonów komórkowych. jest największym biologicznym eksperymentem nad człowiekiem w historii"
    Profesor Leif Salford, przewodniczący badawczego pododdziału Uniwersytetu Lunda, Szwecja. Życzę zdrowia i powodzenia!
  • #14 13574980
    aksakal
    Chcę zaznajomić koleg z oddzielnymi regułami użycia komórkowych telefonów.Te rekomendacje są wyrobione fachowcami, które zajmują się tym problemem. 1)Ostatecznie ograniczajcie się w użyciu telefonu komórkowego, zmniejszcie trwałość dzwonka. 2)Dzieci mogą korzystać komórkowym telefonem tylko w razie skrajnej potrzeby. 3)Wykorzystajcie tylko druciane komplety-mikrofon na kablu. 4)Nie noście telefony komórkowe w kieszeniach czy na rzemieniu włączonymi.5)Podnoście telefon do ucha tylko wtedy, kiedy człowiek na drugim końcu podejmie rurkę.6)Nie korzystajcie komórkowym telefonem w samochodzie, windzie i drugich zamkniętych metalowych obszarach.7)Skrajnie nie rekomenduje się korzystać telefonem, kiedy wskaźnik jego ładunku składa jedną cechę.8)Nabywajcie telefony komórkowe z najmniejszymi wskaźnikami SAR(ten parametr powinien być wskazany w instrukcji). Jak widzicie, te rekomendacje nie ciężkie, lecz powstaje pytanie-а ludzie gotowe ofiarowywać technicznym postępem dla zdrowia?
  • #15 15991398
    qmanik
    Poziom 9  
    Wszystko ok

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego anten zamontowanych na dachu sąsiada, które są używane przez krótkofalowców. Uczestnicy wymieniają się informacjami na temat rodzaju anten, wskazując na anteny Yagi oraz discone, a także omawiają potencjalne zagrożenia związane z promieniowaniem elektromagnetycznym. Wiele osób podkreśla, że anteny te, jeśli są odpowiednio używane, nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, a obawy są często przesadzone. Zwracają uwagę na to, że korzystanie z telefonów komórkowych może być bardziej szkodliwe niż działanie anten. Wskazano również na potrzebę krytycznego myślenia i zdrowego rozsądku w ocenie wpływu technologii na zdrowie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA