logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program do precyzyjnego cięcia AVI co do sekundy?

donpazur 03 Maj 2014 23:33 1872 5
REKLAMA
  • #1 13567519
    donpazur
    Poziom 9  
    Witam, potrzebuję dobrego programu do dzielenia plików AVI. Chodzi mi o to że: mając film co trwa np. 01h:32m:24s potrzebuję obciąć pierwsze 2 sekundy, a pozostawić sobie pozostałość. W VirtualDubie gdy zaznaczam START od drugiej sekundy, kończąc END na końcu, to i tak zapisuje mi spowrotem cłąy film od początku, bez ucinania tych dwóch pierwszych niechcianych sekund. VirtualDub i inne znane programy nie są w stanie wyciąć z filmu np. dwóch albo trzech sekund. Zna ktoś jakiś dobry program którym będzie można wycinać co do seknudy fragmenty z filmu?
  • REKLAMA
  • #2 13567716
    Jamie
    Poziom 20  
    Ocena: 185
    Zaznacz niepotrzebny fragment znacznikiem klatek kluczowych i wtedy wytnij - przy zwykłym zaznaczeniu tnie właśnie po klatkach kluczowych, stąd pozostające śmieci jeśli nie trafiłeś na klatkę kluczową...
    Użyj w VDubie tych przycisków z kluczykiem ;). Dodatkowa korzyść - nie trzeba dekompresować pliku...
  • REKLAMA
  • #3 13567787
    donpazur
    Poziom 9  
    Dzięki, właśnie o to mi chodziło, lecz nie za bardzo mi to wychodzi. Konkretnie chodzi mi o to żeby nie ciąć na klatkach kluczowych, bo między nimi są kilku sekundowe odstępy, a mi trzeba właśnie ciąć tak pomiędzy nimi. Dobrze wycina tylko bez zaznaczenia opcji Direct stream copy, ale bez tej opcji pliki wychodzą kosmicznie duże i sie nie nadają do niczego. Jak by mógł mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku co trzeba zrobić to będę wdzięczny
  • REKLAMA
  • #4 13567822
    Jamie
    Poziom 20  
    Wychodzą duże, bo pewnie nie wybierasz kodeka do ponownej kompresji...
    Tyle, że każde kolejne kodowanie to utrata jakości, niestety, chyba trzeba użyć po drodze któregoś z bezstratnych kodeków, HuffYUV albo Lagarith, ale według mnie to one zbyt przyjemne w obsłudze nie są ;).
    Zdaje się, że używasz "normalnego" VirtualDub'a - spróbuj może VirtualDubMod 1.5.10.2 - po polsku jest i u mnie tnie po kluczowych bez problemu.
    A jeśli chcesz wyciąć tylko kilka klatek, to poczekaj, może ktoś się w to bawił - mnie nigdy aż taka precyzja nie była potrzebna ;).
  • REKLAMA
  • #5 13571081
    adom
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Sam sobie odpowiedziales na pytanie w poscie #3 (mozliwe, ze tej odpowiedzi nie widzisz :) wiec pozwole sobe nieco wyjasnic).

Film mozesz ucinac na dowolnych klatkach (B, P) lub na kluczowych (I, lub IDR (dla h264)).

Wycinanie na dowolnych klatkach MUSI zakonczyc sie ponownym "przemieleniem" przez kodeka (niektore programy, jak vDub maja opcje SMART RENDERING ograniczajaca ingerencje kodeka do obszarow wycinanych - napisalbym ze przerobia tylko te GOP-y (group og pictures) gdzie byly ciecia - czyli pierwszy I ostatni - niestety GOPy nie dotycza AVIkow ale mimo wszystko porownanie nie jest bledne). Wracajac do ciec: jesli chcesz to zrobic na dowolnych klatkach ustaw opcje smart rendering I w menu video->compression wybierz jakiegos kodeka, [EDEYTOWANE:] i odhacz opcje DIRECT STREAM COPY

Wycinanie na I-frame (klatkach kluczowych) nie wymusza ponownego uzycia kodeka, czyli nie stracisz na jakosci - niestety ograniczeniem sa klatki kluczowe ktore moga byc gesto upchane lub nie. UstawiajacDIRECT STREAM COPY (to co napisales) wymusza wycinanie na klatkach kluczowych - wiec mimo ze sam sobie pozaznaczasz START I STOP to mimo to vDub uzyje najblizszych I-frames do uciecia (to wlasnie napisales w #3).

Pliki masz duze bo jak kolega Jamie zauwazyl nie ustawiles kompresji jaka ma byc uzyta bez opcji DIRECT STREAM COPY (video_>compression... juz pisalem)
  • #6 13571129
    Jamie
    Poziom 20  
    W zasadzie można to zrobić bez dekompresji całego filmu, po "partyzancku", kiedyś coś tak robiłem z braku innego pomysłu ;)
    Można wyciąć zdefektowany fragment z dużym nadmiarem po klatkach kluczowych, rozkodować do nieskompresowanego avika, wyciachać felerne klatki, zakodować ponownie i dokleić w VDubie do materiału wejściowego. Tyle, że wymaga to dokładnego ustawienia parametrów w obrabianym fragmencie, zgodnie z parametrami avika bazowego - ten sam kodek, fps, kodek audio itd. a to nie zawsze jest możliwe, czasem film jest "zaszyfrowany" jakimś dziwnym wynalazkiem (pod osx, linuxem) i wtedy rzyć ;)...
REKLAMA