logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp 25N42-E3 – czy wymiana głowicy na hyperband umożliwi odbiór pełnego pasma?

lukasb9 12 Kwi 2005 21:00 2901 8
REKLAMA
  • #1 1399852
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 69
    Witam mam następujące pytanie... czy jeśli w TV w którym fabrycznie zamontowana jest głowica bez hyperbandu , wymienie ją na taką posiadająca to pasmo to TV będzie działał na pełnym paśmie hyperband? jesli można prosze o linki do jakis materiałów na ten temat bo sam mam niewielkie pojęcie ....

pozdrawiam Łukasz
  • REKLAMA
  • #2 1399966
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 268
    Witam.
    Oczywiście,że tak.
  • REKLAMA
  • #3 1401098
    PS123
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    hej
    No tak ale jak to jest głowica ze syntezą czestotliwosci i strojona szyna I2C to czy tez bedzie działac przeciez w menu TV nie ma tych kanałów ujetych?
  • #4 1401310
    piotrek 01
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Czasami można to zrobić w TV z syntezą ale to żadkie przypadki.
  • REKLAMA
  • #5 1403159
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    Ale nawet ze zwykłą głowicą może być problem np. stara głowica działa przy 9v a nowa od 12v może się tak zdarzyć inny problem do tv made in japan sony sanyo nie idzie włożyć dowolnej głowicy np. made in korea bo obraz będzie kieskiej jakości i mory będą na ekranie czasami głowice mają 2 if a nowa może mieć 1if niektóre głowice nie mają arcz dlatego może by kolega podał jaki ma tv dokładny model a my coś doradzimy
  • #6 1409680
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 69
    to pytanie zadaje grzecznościowo:) - to ktoś inny ma taki problem ale już ją wzlutował i chyba jest zadowolony:) widać mu się udało:) a jeśli macie jakieś linki do stron o TV bardziej praktycznie:) bo z teorią nie jest najgorzej to ja bardzo chętnie:) głównie chodzi mi o tor w.cz i samą głowice wszystko odnośnie tego:)

pozdrawiam Łukasz
  • #7 4212538
    DAREK123456789
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    mam problem z telewizorem sanyo c25eg97ee-00.
    po wyszukaniu auto wszystkich kanałów,przy przełączaniu na kolejny kanał ,obraz zaczyna migotac i kanał znika .czy to wina głowicy??
  • REKLAMA
  • #8 4212608
    Dariusz Błaszkowski
    Poziom 11  
    Moja rada- nie mając doświadczenia i porządnego oscyloskopu nie warto eksperymentować z wysoką częstotliwością- poprostu szkoda kasy i sprzętu.
  • #9 4213762
    DAREK123456789
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    czy wymiana głowicy cos pomoże??
    w moim otvc głowica ma oznaczenia:
    1av4f1beb0030
    teke4-112a
    5fe1t225b
    alps

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wymiany głowicy telewizyjnej Sharp 25N42-E3 na model z obsługą pasma hyperband. Wymiana głowicy na taką z hyperbandem teoretycznie umożliwia odbiór pełnego pasma, jednak w praktyce mogą wystąpić problemy związane z kompatybilnością. Szczególnie istotne są różnice w napięciu zasilania głowic (np. 9V vs 12V), liczbie stopni pośredniej częstotliwości (IF), a także sposób strojenia (synteza częstotliwości i magistrala I2C). W telewizorach z syntezą częstotliwości i menu nieobsługującym kanałów hyperband, wymiana głowicy może nie wystarczyć do pełnej funkcjonalności. Dodatkowo, głowice produkowane w różnych krajach (np. Japonia vs Korea) mogą różnić się jakością obrazu i kompatybilnością. Zaleca się podanie dokładnego modelu telewizora w celu precyzyjnej porady. Wymiana głowicy bez odpowiedniego doświadczenia i sprzętu pomiarowego, takiego jak oscyloskop, może prowadzić do uszkodzeń i pogorszenia jakości odbioru. Autor poszukuje również materiałów edukacyjnych dotyczących toru wysokiej częstotliwości i budowy głowic telewizyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA