logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką kartę graficzną z dekodowaniem sprzętowym pod DVB-T kupić?

lukaszek_socho 05 Maj 2014 11:23 1173 3
REKLAMA
  • #1 13571460
    lukaszek_socho
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    Witam serdecznie,

mam komputer z Sempronem 3000+ na płycie ASRock K8NF6P-VSTA z 1,5 GB RAM, karta DVB-T jakaś no-name na 713xBDA. Komputer daje radę z dekodowaniem programów DVB -T SD choć jest już wtedy obciążony na 80%. Przy DVB-T HD jest już porażka czyli aktualnie o TVP1 i TVP2 mogę zapomnieć.
    Wiadomo, ze problem by rozwiązała karta graficzna ze sprzętowym dekodowaniem DVB-T HD. W związku z tym mam pytanie jakiej karty szukać. Nie chcę nowoczesnej karty a raczej coś z dolnej półki, używanego co pozwoli mi oglądać TVP1 i TVP2. Nie znam się na sprzęcie komputerowym więc proszę Was o pomoc w znalezieniu odpowiedniej karty graficznej.

Na forum poświęconym DVB-T uzyskałem już odpowiedź, że potrzebuję karty z PureVideo w przypadku Nvidii

http://en.wikipedia.org/wiki/PureVideo#Table_of_PureVideo_.28HD.29_GPUs

i Avivo w przypadku ATI Radeon.

Korzystając z tabelki z linku wywnioskowałem, że karta GeForce 8400 GS już spełnia moje oczekiwania. W sprawie sprzętu jestem kompletnie zielony dlatego mam do Was wielką prośbę abyście wskazali mi konkretne modele kart warte uwagi. Nie chcę kupić czegoś co nie do końca sprawdzi się w dekodowaniu obrazu z DVB-T.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13571547
    rradek01
    Poziom 25  
    Ocena: 52
    Wbudowany Windows Media Center dekoduje po karcie graficznej i bardzo ładnie odtwarza.
    Do NVIDII zainstaluj najnowsze stery BETA 337.5 nawet do starszej karty, gdyż te stery troche odciążą procka bo i tak masz słabego.
    U mnie na tych sterach z 9800GT nie ma żadnych problemów a jest tylko lepiej wydajnościowo.
REKLAMA