logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór karty TV do PC z funkcją przechwytywania obrazu z analogowej kamery

jralf 08 Lut 2006 14:27 3367 12
REKLAMA
  • #1 2276002
    jralf
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam
    Zaczynam się rozglądać za niedrogą kartą TV do komputera stacjonarnego ( mam kablówkę ), która miałą by możliwość zrzucenia z analogowej kamery obrazu z dźwiękiem (również system z USA rodem) w jak najlepszej jakości i oczywiście zwracam sie do Was o radę :D
  • REKLAMA
  • #2 2295931
    jralf
    Poziom 12  
    Naprawdę jak macie jakiekolwiek sugestie doradźcie Aver Media? Pixelview? Fly video?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2325505
    jralf
    Poziom 12  
    Zależy mi na opinii użytkowników, parametry nic mi nie mówią :(. Napisane jest że nadaja się ale jak to wychodzi w praniu ?
  • #5 2325792
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    A co ...komentarzy nie widzisz..... Karty, które się dobrze sprzedają mają więcej komentarzy i warto sobie poczytać....przecież to opinie....
    ..chyba że zależy Ci na wywołaniu dyskusji w stylu jaki antywirus jest najlepszy....
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2325836
    mareczko
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Mam w tej chwili w komputerze 2 karty tv.
    1. Sapphire Theatrix (Ati Rage Theater 550)
    2. WinFast TV 2000 XP Expert (CX23881)
    no i według reklam/ulotek/parametrów lepszy powinien być Theatrix ale w rzeczywistości jest na odwrót.
    Expert jest o wiele wiele lepszy, no chyba że twój komputer jest bardzo słaby to wtedy wybierz ATi ze względu na sprzętową kompresję.
  • #7 2326585
    jralf
    Poziom 12  
    I o taką odpowiedź mi chodziło z mostu, wielkie dzięki :D
  • #8 2326692
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    ...chyba że zależy Ci na dekodowaniu C+ ;) wtedy niestety tylko karty na bt878.
  • #9 2343310
    janas1
    Poziom 12  
    witam a moglbys polecic jakas karte tak do 250 zeta zeby byla dobra i miala to bt 878 ( wiadomo o co chodzi :) ) z gory dzieki . pozdro . ps sorry ze wkleilem sie w ten topik
  • #11 2349175
    jralf
    Poziom 12  
    No tak ale jeżeli zależy na dźwięku stereo to w przypadku tej karty możemy powiedzieć papa.
  • #12 2349393
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Niestety w Polsce jest tylko cyfrowe stereo w NICAM a większość kart obsługuje tylko analogowy system A2, do kart Prolinka teoretycznie są dekodery NICAM w postaci tzw. DaughterBoard ale w życiu ich nie widziałem.
  • #13 2350224
    radek68
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Ogólnie co do kart TV istnieje zależność Karta-Komputer. Instalowałem dwie identyczne karty na 2 różnych kompach i na jednym rewelacja - chodzi jak trzeba, na drugim coś cię zacina, trzeszczy, sam nie wiem. Zdesperowany zamieniłem je (tylko na próbę, bo nie moje) i to samo - komp 1 OK (Celeron 2,8 GHz Pł gł. MSI, grafika ATI 9550) a komp 2 - nie (Pentium 4. 3 Ghz, Pł gł. Gigabyte, grefika NVidia coś (nie pamiętam ale jakiś GeForce4). Koleś nawet bez problemu dał przeinstalować system, bo mądry i wszystko ważne trzyma na "D:". Ale to samo.

Dlatego też nie podam typu karty, bo możesz być z niej niezadowolony, ale właśnie chcę uczulić na to, iż NAJLEPIEJ BY BYŁO gdybyś miał możliwość wypróbowania karty w domku. NO.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukując niedrogiej karty TV do komputera stacjonarnego z funkcją przechwytywania obrazu i dźwięku z analogowej kamery (w tym systemu amerykańskiego), warto zwrócić uwagę na modele wyposażone w tuner z wejściami S-Video i composite. Użytkownicy polecają karty oparte na chipsecie bt878, które są kompatybilne z dekodowaniem sygnału, w tym ewentualnie z dekodowaniem Canal+ (C+). Przykładowo, PixelView Play TV Pro jest wskazywana jako dobra karta z bt878, jednak ma ograniczenia w zakresie dźwięku stereo, gdyż większość kart obsługuje analogowy system A2, a cyfrowe stereo NICAM jest rzadko dostępne i wymaga dodatkowych dekoderów (DaughterBoard), które są trudno dostępne na rynku polskim. Porównanie dwóch kart TV – Sapphire Theatrix (Ati Rage Theater 550) i WinFast TV 2000 XP Expert (CX23881) – wykazało, że mimo lepszych parametrów reklamowych Sapphire, lepszą jakość i stabilność oferuje WinFast TV 2000 XP Expert, chyba że komputer jest słabszy, wtedy sprzętowa kompresja ATI może być zaletą. Istotne jest także, że działanie karty TV może zależeć od konfiguracji sprzętowej komputera, co powoduje różnice w jakości i stabilności działania na różnych maszynach. Zaleca się możliwość przetestowania karty przed zakupem. Dodatkowo, opinie użytkowników dostępne na stronach sklepów internetowych mogą pomóc w wyborze odpowiedniego modelu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA