logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KENWOOD DTF2 - Jak naprawić po błędnym wczytaniu EEPROM?

mars212 13 Kwi 2005 09:17 8313 21
REKLAMA
  • #1 1400940
    mars212
    Poziom 18  
    Ocena: 44
    Witam szanownych kolegów! Mam problem z odratowaniem Kenwooda po nieprawidłowo wczytanym eepromie. Miał ktoś do czynienia z tym tematem, to proszę o pomoc.Jeśli znasz się "Teoretycznie" bardzo dziękuję za pomoc...czekam na wypowiedzi od Ludzi ,którzy reanimowali Kenwooda...Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 1400983
    Max_Maximus
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Jeżeli chcesz ożywić kennwooda....to najpierw wstaw mu piny pod jtaga...no i zaopatrz się w to urządzenie...jak to będziesz miał to pomogę przez gg
  • REKLAMA
  • #3 1401160
    mars212
    Poziom 18  
    ....no to wszystko już mam , jtaga też, nawet już próbowałem dtf2rescue2, to już potrafię, ale nie wiem co dalej.........tak najprościej...
  • REKLAMA
  • #4 1403015
    daniel75
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    W załaczniku sprawdzony pakiet na ratowanie Kenów.
    Sprawdzony przeze mnie po tym jak próbowałem wgrać po epromie listę ale kliknąłem na wgranie eproma i zapanowała ciemność. Ponieważ nie miałem jtaga to zrobiłem na szybko tzw simple jtga opartego tylko na kabelkach i rezystorach, wlutowem grzebien do kena i robiłem wg opisu.
    Nie pamiętam z jakiej strony to ściągnąłem ale działa i chwała za to autorom.

Dodano po 4 [minuty]:

jakieś problemy z załacznikiem
    podaj adres mailowy to wyślę
  • #6 1403592
    viper82
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam!
    Kiedyś uwaliłem DTF2, reanimacja przebiegła pomyślnie, ale nie dało sie załadować listy kanałów. Chciałem zaprogramować eproma 24C32 ale również sie nie dało. Więc wyciągnałem pamięc i zaprogramowałem ją w zewnętrznym programatorze. Pomogło od razu. Tuner znów chodził jak nowy. Pozdrawiam.
  • #7 1403859
    mars212
    Poziom 18  
    daniel75 napisał:
    W załaczniku sprawdzony pakiet na ratowanie Kenów.
    Sprawdzony przeze mnie po tym jak próbowałem wgrać po epromie listę ale kliknąłem na wgranie eproma i zapanowała ciemność. Ponieważ nie miałem jtaga to zrobiłem na szybko tzw simple jtga opartego tylko na kabelkach i rezystorach, wlutowem grzebien do lalek barbie i robiłem wg opisu.
    Nie pamiętam z jakiej strony to ściągnąłem ale działa i chwała za to autorom.

Dodano po 4 [minuty]:

jakieś problemy z załacznikiem
    podaj adres mailowy to wyślę

podaję maila, bo nie ma załącznika, przynajmniej ja go nie widzę..
    mars212(_at_)o2.pl
  • #8 1408263
    gnom6
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    zobacz jtag_tester dla dtf 2 dziala jak talala

Dodano po 10 [minuty]:

a tu masz zestaw do dtf1 i 2
    Załączniki:
    • ratunek dtf1-dtf2.zip (4.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 1446088
    Bronek88
    Poziom 2  
    MNIE POMÓGŁ DELPIN - GOŚCIU ZNA SIE NA RZECZY.
  • #10 1448947
    mars212
    Poziom 18  
    Dzięki, już dałem rade musiałem posłużyć się jtagiem .Zalutować piny , których nie było i programować lasha od nowa...i poszedł..:) teraz już nauczyłem się programować kenwriterem..:) Pozdrawiam!
  • #11 2536250
    cezar40
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witanko a ja mam prośbę może ktoś ma i zarzuci linka do dtf2rescue2 .
    Pozdrawiam
  • #13 2539056
    cezar40
    Poziom 12  
    Dzięki bardzo za linka mam jeszcze jedno pytanko czy żeby programik sie uruchomił musze miec wcześniej podłączonego Jtaga do kompa i kena ?

Dodano po 2 [godziny] 43 [minuty]:

ok juz wiem że tak poprosił bym tylko jeszcze o jakiś schemacik link do schemaciku do Jtag do tego tunka taki co by można samemu go sobie zbudować
  • #15 2544735
    cezar40
    Poziom 12  
    Morze będe upierdliwy ale mam jeszcze jedno pytanko odnośnie schemaciku wyżej podanego Jtag czy w wyżej wymienionym nie jest konieczne wmontowanie układu
    74HC244 . Pozdrawiam
  • #16 2564998
    Top Serwis
    Poziom 24  
    Ocena: 241
    Witam.
    Mam podobny problem z uwalonym kenem.
    Próbowałem dtf2 rescue ,nie czyści flasha.
    Przy próbie reanimacji jtag testerem (opis ze strony lakiego)
    mam dwie niejasności przy wgrywaniu trapa: wpisać adres 40000400,lub 40000000/40060000,próbowałem nie wgrywa trapa.
    Może mogą mnie koledzy przy okazji oświecić?
  • #17 2568399
    _zax
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    100% dzialajacy i 100% w moim przypadku skuteczny proces podnoszenie dtf2...mialem kiedys uwalonego na totalna kaplice...roznych opisow probowalem i dopiero tym poszlo...(bodajrze po tygodniu walki...)

Programowanie dużego flesza programem JTAG Tester (Kena DTF-2).

1. Odpalamy programik i włączamy tunerek.

2.W zakładce"Hardware Config" ustawiamy na pasku "jtag delay" "34" a w okienku "RAM start address" wpisujemy "40030000".

3. Przechodzimy do zakładki"DCU Registers", guzikiem "START" odpalamy "DCU Monitor" potem malutkim zielonym guzikiem blisko pola "CONTROL" odpalamy okienko "DCU Control Register" ustawiamy bity 25 i 31, wciskamy "SEND" następnie wyłączamy Monitor.

4.Przechodzimy na zakladke "MISCELLANEOUS", wciskamy "Init From File", wybieramy model naszego tunera, powinien "RAM" zacząć pracować.

5.Wracamy do zakładki"DCU registers" i powtarzamy punkt 3.

6.Idziemy do zakładki "Miscellaneous" wpisujemy "40030000" do "RAM addres" i wciskamy "Verify RAM Load" jak otworzy się okno to dajemy plik "id_32.bin"

7. Przechodzimy do zakładki "Hardware Config" i wciskamy "Load Trap Routine" zaznaczamy plik "dtf2_trap_fin.bin" nastepnie wciskamy "Install Traps" a następnie "Take Trap"

8.Przechodzimy do zakładi "miscellaneous" i klikamy "verify trap handler".

9.Przechodzimy na "DCU Monitor" potem wciskamy "Start" i sprawdzamy co pokaże nam Monitor - jesli Control=60000 to wciskamy Stop.

10.Przechodzimy do zakładki "Flash Programming" wpisujemy "7fe00000" do zakładki "Flash Start addres" i wciskamy "Check" powinno się pokazać "id code" niebieskimi literami.

11.W tej samej zakładce w pole "From Address" wpisać "7fe00000" a w pole "Data Lenght" "200000" następnie wciskamy "Write From File", wybieramy potrzebny do zapisania plik Firmware (np. Po_2007x.bin ).

12.Czekamy cierpliwie aż program zapisze dane.

13.Wyłączyć wszystko i rozłączyć kable. Włączyć dekoder i sprawdzić czy działa.

• #18 4003005
    Diablomg
    Poziom 1  
    odkopuje stary temat, ale tez mam problem z kenem, potrzebuje tylko orginalny soft
  • #20 5982821
    z-ico
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z dtf2. Ciemny wyświetlacz.
    Próbowałem dtf2 rescue pod XP i nic, po uruchomieniu odrazu sie wyłancza. pod win98 uruchamia się okno a w nim id code = FFFFFFFF
    Rrogramem JTAG Tester i sposób opisany powyżej przez _zax też nic.

co moge jeszcze zrobić? HELP!
  • #21 8999317
    roki9992
    Poziom 10  
    jest ktoś w posiadaniu biblioteki do jtag tester
  • #22 8999448
    romeok01
    Poziom 35  
    Ocena: 588
    Jak masz FFFFFF to nie ma połączenia z procesorem, sprawdź czy masz dobrze podłączony JTAG.

Do zaprogramowania Kenwooda JTAG-iem można użyć programu JKeys.
    Do ściagnięcia tu -> Link

Procesor jaki powinien wykryć Jkeys to Sti5510
    Flash to 29W800B

Flasha programujemy od adresu 7FE00000 i długość 200000
    Eeprom to 24C32

I uwaga ważne , aby w biosie komputera włączyć ECP+EPP w LPT.

Niżej bibloteka do JTAG testera i JTAG tester, ale łatwiej wgracie to Jkeysem.
    Załączniki:
    • qtintf.dll.zip (1.67 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • jtag.rar (675.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy naprawy tunera Kenwood DTF2 po błędnym wczytaniu EEPROM, co skutkuje brakiem obrazu i niemożnością załadowania listy kanałów. Rozwiązania obejmują użycie interfejsu JTAG do programowania pamięci flash i EEPROM, w tym lutowanie pinów JTAG, korzystanie z programów takich jak dtf2rescue2, JTAG Tester oraz JKeys. Wskazane jest programowanie pamięci 24C32 EEPROM oraz flasha 29W800B, z uwzględnieniem adresów pamięci (np. 7FE00000 dla flasha). Często stosuje się prosty układ JTAG oparty na kablach i rezystorach, a także schematy dostępne online. W przypadku braku połączenia z procesorem (kod ID FFFFFFFF) należy sprawdzić poprawność podłączenia JTAG i ustawienia portu LPT w trybie ECP+EPP. Możliwe jest również wyjęcie pamięci EEPROM i zaprogramowanie jej w zewnętrznym programatorze. Użytkownicy dzielą się linkami do narzędzi i schematów oraz opisują szczegółowe kroki konfiguracji oprogramowania JTAG Tester, w tym ustawienia opóźnień i rejestrów DCU.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA