logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk (prawdopodobnie głowica) prawie całkiem padł. Kilka pytań

Raven113 06 Maj 2014 23:08 1860 9
REKLAMA
  • #1 13577031
    Raven113
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam

Mam pewien problem z dyskiem twardym. Prawdopodobnie pada jego głowica (chociaż tego nie mogę być pewien, więc niech ktoś bardziej doświadczony w tych sprawach to potwierdzi), ponieważ podczas uruchamiania laptopa słychać charakterystyczne stukanie. Wtedy też dysk nie jest wykrywany w BIOSie. Jednak wczoraj wieczorem po całym dniu nieudanych prób komputer się uruchomił i pracował normalnie. Zdążyłem wtedy skopiować niektóre dane na pendrive, jednak nie miałem przy sobie zewnętrznego dysku i kilka rzeczy zostało na dysku w laptopie.
    Warto próbować uruchamiać komputer? Co się stanie, jeżeli podepnę ten dysk jako dodatkowy do stacjonarnego w celu ewentualnego dostania się do jednej z partycji? Jest na gwarancji, ale wątpię, żeby w obrębie gwarancji to naprawili, jeśli coś, to wymienią dysk na pusty, a zależy mi na tym, żeby jeszcze w jakiś sposób dostać się do danych na tym psującym się.

Dodam, że komputer nie upadł, nie został uderzony. Transportowany był może 5 razy, raczej służy mi za stacjonarny.
  • REKLAMA
  • #2 13577043
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Raven113 napisał:
    Co się stanie, jeżeli podepnę ten dysk jako dodatkowy do stacjonarnego w celu ewentualnego dostania się do jednej z partycji?

Pogorszyć mu się nie pogorszy.
    Raven113 napisał:
    Jest na gwarancji

Więc z niej skorzystaj.
    Raven113 napisał:
    jeśli coś, to wymienią dysk na pusty

Tego możesz być pewien w 100%.
  • REKLAMA
  • #3 13577206
    Testerrr
    Poziom 25  
    Ocena: 17
    Chdsk się nie uruchamiał? Jakieś inne anomalie autor zauważył? Czemu kolega lapka wyłączył skoro już dysk "działał", w sensie - zainicjował się i był czytelny?

Właściwie to kolega chyba chce monolog prowadzić. Ani nie napisałeś jaki model dysku, jaka płyta, kontroler. Jedyną informacją poza objawem jest ta, że to dysk w laptopie.

Jak na mój gust założenie Radu23, że męczenie dysku ciągłym uruchamianiem go - mu nie zaszkodzi, jest najlzej mowiac: odważne.
    Żeby nie było wątpliwości - Uwazam, ze mozna go na czas testu do plyty podlaczyc ale warto wspomnieć, że można się pomylić, bo tu niewiele jest pewników.
    Skoro czlowiekowi zalezy na danych to pisanie o tym, zeby skorzystac z gwarancji na tym etapie to cynizm.
  • REKLAMA
  • #4 13577232
    Raven113
    Poziom 2  
    Testerrr napisał:
    Chdsk się nie uruchamiał? Jakieś inne anomalie autor zauważył? Czemu kolega lapka wyłączył skoro już dysk "działał", w sensie - zainicjował się i był czytelny?

Kolega nie wyłączał, koledze laptop niestety po ok 3h pracowania wyłączył się sam, wcześniej był BSOD. Dzisiaj to samo, komputer jakieś 1,5h temu normalnie się uruchomił, podczas pracy nie ma jakichkolwiek objawów uszkodzenia dysku, chdsk się uruchamia. Oprócz 'stukania' podczas włączania nic innego się nie dzieje, kiedy już się uruchomi to śmiga jak należy, żadnych dziwnych dźwięków nie wydaje, nie mieli, nie skacze.

Testerrr napisał:
    Właściwie to kolega chyba chce monolog prowadzić. Ani nie napisałeś jaki model dysku, jaka płyta, kontroler. Jedyną informacją poza objawem jest ta, że to dysk w laptopie.

Moim podstawowym pytaniem było to, czy jest sens próbowania, 'męczenia' w celu włączenia. Jak widać również dzisiaj - tak. No nic, jutro kombinuję zewnętrznego twardziela, zgrywam co trzeba i oddaję na gwarancję ze spokojem. O ile jutro zechce się uruchomić :D Dysk to Seagate ST750LM022 HN-M750MBB, płyta ACPI x64 - based PC (dane z menedżera urządzeń).
  • #5 13577252
    Testerrr
    Poziom 25  
    Śmiga jak należy nie licząc bsodów... Oczywiście kodu błędu nie zapamiętaliście?

Co Ty mi dajesz z menadżera urządzeń wpis... masz mi powiedzieć jaka to jest płyta główna - czytaj model laptopa!
  • #6 13577928
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Testerrr napisał:
    Skoro czlowiekowi zalezy na danych to pisanie o tym, zeby skorzystac z gwarancji na tym etapie to cynizm.

Kolego, oczywiście chodzi o oddanie dysku na gwarancję po odzyskaniu danych.
  • #7 13587763
    Raven113
    Poziom 2  
    No i rozwiązałem problem domowym sposobem. Jakoś trzy dni temu nie mogłem uruchomić już nawet ani na chwilę, zwiecha i stukanie przy "trwa uruchamianie systemu Windows". Straciłem nadzieję na jakikolwiek odzysk danych, ale do głowy przyszła mi jeszcze myśl z kieszenią usb i podpięciem pod inny komputer. Sprzedawca w sklepie zdawał się być mocno zszokowany, że kupuję kieszeń skoro padła głowica. Kupiłem, wpiąłem, podłączyłem i stukanie nie ustało. Ale postanowiłem nie rezygnować i wczoraj pod dość sporym wpływem alkoholu uruchomiłem komputer siostry, wpiąłem dysk i zacząłem uderzać (tak, uderzać, nie stukać) ręką w bok kieszeni. W pewnym momencie dysk się rozkręcił, pięknie wszystko pokazało jako dysk przenośny :D Skopiowałem grubo ponad 200GB danych, oczywiście z przerwami, bo zaczynał stukać (największa jedna tura to było 130GB). Dzisiaj dokończyłem tym samym sposobem. Da się? Da się :D Więc jeżeli ktoś będzie miał podobny problem, niech próbuje wszystkiego, bo tak czy tak nic nie straci. Temat do zamknięcia.
  • #8 13588167
    Testerrr
    Poziom 25  
    Sam mozesz zamknac.
    Na dokladke fajnie by było jakbyś usunal te zabobony i herezje. Nic nie straciles poza kasą na kieszeń. Jedyne co zrobiles rozsadnego to przepiales dysk do kompa siostry. Na dokladke juz wczesniej pisales, ze dysk sie raz uruchamial raz nie. Zastanow sie...niestety, magików, którzy naprawiają ruskim kluczem nawet dyski nie brakuje.
  • REKLAMA
  • #9 13588527
    Raven113
    Poziom 2  
    Testerrr napisał:
    Na dokladke fajnie by było jakbyś usunal te zabobony i herezje. Nic nie straciles poza kasą na kieszeń. Jedyne co zrobiles rozsadnego to przepiales dysk do kompa siostry.

Zabobony i herezje? Lepiej szukać modelu płyty głównej, którego to znalezienie i tak niczego by nie zmieniło.
    Kasy na kieszeń nie żałuję, zresztą tak czy tak albo to, albo kable musiałbym kupić. No chyba, że bardziej sprawdzoną metodą jest napier.....ie w obudowę laptopa.

Testerrr napisał:
    Na dokladke juz wczesniej pisales, ze dysk sie raz uruchamial raz nie.

Aż w końcu przestał w ogóle bootować i stawał po 3 sekundach.

Testerrr napisał:
    Zastanow sie...niestety, magików, którzy naprawiają ruskim kluczem nawet dyski nie brakuje.

Niestety? To jest inna metoda odzysku danych i poradzenia sobie przy takiej usterce?
  • #10 13588670
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Wrzuć SMART, jak Ci się uda odpalić dysk w jakikolwiek sposób. Z obojętnie jakiego programu. Zobaczymy BF.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem twardym Seagate ST750LM022 HN-M750MBB, który prawdopodobnie ma uszkodzoną głowicę, co objawia się stukanie podczas uruchamiania laptopa oraz brakiem wykrywania dysku w BIOSie. Po kilku nieudanych próbach, dysk czasami uruchamia się i działa normalnie, co pozwoliło na częściowe skopiowanie danych. Użytkownik zastanawia się, czy warto kontynuować próby uruchamiania dysku oraz czy podłączenie go do stacjonarnego komputera może pomóc w odzyskaniu danych. W odpowiedziach sugerowane są różne metody odzyskiwania danych, w tym podłączenie dysku do innego komputera oraz użycie kieszeni USB. Ostatecznie, użytkownik z powodzeniem odzyskał dane, stosując nietypową metodę uderzania w kieszeń dysku podczas jego podłączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA