logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 - Okropne zamulanie komputera po ostatniej aktualizacji

XaNtoR210 07 Maj 2014 14:23 4698 13
REKLAMA
  • #1 13578392
    XaNtoR210
    Poziom 9  
    Ocena: 17
    Aktualizacja Windowsa była jakiś około tydzień temu, ważna aktualizacja dotycząca (jak zwykle nic nie napiszą więcej) zabezpieczeń systemu Windows.

Od czasu jak zrestartowałem komputer po tej aktualizacji, muszę restartować system zazwyczaj gdzieś półtorej godziny po starcie, bo później za bardzo wszystko zamula :(

Nie wiem czy to wina niedawno założonego procesora pod Adapter na Socket 771 (ja mam Socket 775 na płycie głównej), ale przed aktualizacją Windowsa nie było tak fatalnie żebym musiał kilka dobrych razy na dzień restartować system, bo komputer staje się nieprzyjemny w korzystaniu.

Zrobiłem w AIDA64 test RAM i Cache w momencie jak komputer był zamulony i zaraz po restarcie, widać różnice, ale ja się na tym nie znam. Może ktoś z forum po tych testach będzie znał przyczynę.
    Załączniki:
    • Windows 7 - Okropne zamulanie komputera po ostatniej aktualizacji cachemem_zamulony.png (192.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows 7 - Okropne zamulanie komputera po ostatniej aktualizacji cachemem_porestarcie.png (192.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13578417
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Zamieść SMART dysku z CDI.
    Daj screena z menadżera zadań-procesy-pokaż procesy wszystkich użytkowników.
    Do kompletu screen z HWiNFO z zakładki "sensor" w Idle jak i w stresie.
  • REKLAMA
  • #3 13578542
    XaNtoR210
    Poziom 9  
    Ten CDI to nawet nie wiem co to jest, a Google nie było zbyt pomocne.

Wszystko zrobiłem gdy komputer jeszcze nie był zamulony i nawet przy 100% stresie (włączone 2 gierki przeglądarkowe i rendering filmu) działa przyzwoicie.
    Załączniki:
    • Windows 7 - Okropne zamulanie komputera po ostatniej aktualizacji mened__er2.jpg (177.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows 7 - Okropne zamulanie komputera po ostatniej aktualizacji mened__er1.jpg (162.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows 7 - Okropne zamulanie komputera po ostatniej aktualizacji hwinfoSTRES2.jpg (111.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows 7 - Okropne zamulanie komputera po ostatniej aktualizacji hwinfoSTRES1.jpg (113.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows 7 - Okropne zamulanie komputera po ostatniej aktualizacji hwinfoIDLE2.jpg (111.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows 7 - Okropne zamulanie komputera po ostatniej aktualizacji hwinfoIDLE1.jpg (112.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 13578663
    XaNtoR210
    Poziom 9  
    No i proszę bardzo, chyba chodzi o to?

Robiłem też testy w HD Tune i wychodziły wszystkie dyski 100% dobre ;)
    Załączniki:
    • Windows 7 - Okropne zamulanie komputera po ostatniej aktualizacji SSD30_dodatkowy.jpg (87.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows 7 - Okropne zamulanie komputera po ostatniej aktualizacji HDD1000.jpg (87.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows 7 - Okropne zamulanie komputera po ostatniej aktualizacji SSD60_System.jpg (80.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 13579095
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Jeszcze gdybyś rozciągnął okienka by było widać pełny SMART dla każdego z dysków, było by super.
  • #7 13579732
    XaNtoR210
    Poziom 9  
    Proszę bardzo ;) ale osobiście uważam że to nie jest wina dysków ;)

EDIT: ocz-agility ma taką małą ilość włączeń bo stosunkowo niedawno wgrywałem mu najnowszy firmware i zresetowały się te dane ;)
    Załączniki:
    • Windows 7 - Okropne zamulanie komputera po ostatniej aktualizacji Samsung1000GB.jpg (137.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows 7 - Okropne zamulanie komputera po ostatniej aktualizacji oczagility60gb.jpg (119.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows 7 - Okropne zamulanie komputera po ostatniej aktualizacji Kingston30GB.jpg (113.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 13579744
    Myszor36Polska
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    A czyściłeś komputer z kopi zapasowych aktualizacji?
  • #9 13579755
    XaNtoR210
    Poziom 9  
    Myszor nigdy nie robiłem czegoś takiego na komputerze, nawet nie wiem jak to się robi... można poprosić o wskazówki?
  • Pomocny post
    #10 13579801
    Myszor36Polska
    Poziom 13  
    XaNtoR210 napisał:
    Myszor nigdy nie robiłem czegoś takiego na komputerze, nawet nie wiem jak to się robi... można poprosić o wskazówki?
    Po aktualizacji system tworzy paczki aktualizacji po to by naprawić system gdyby coś poszło nie tak. Zainstaluj Odkurzacz i wyczyść system (zaznacz moduł podstawowy, aby ci nic nie usunął potrzebnego)

Dodano po 59 [minuty]:

I co działa?
  • #11 13581817
    XaNtoR210
    Poziom 9  
    No właśnie chciałem się upewnić, nie pisałem od razu odpowiedzi po starcie komputera.
    Kompa włączyłem po godzinie 9-tej i już mija powoli 6 godzin jak działa i nie załapał jeszcze żadnej zamuły :)
    Nie spodziewałem się, że takie syfy w systemie potrafią tak zamulać jego działanie :o
    Dodatkowo jeszcze wyczyściłem rejestr CCleanerem i jeszcze usunąłem dodatkowo śmieci w nim, ale po odkurzaczu nie miał już za wiele do usuwania :)

Dzięki za pomoc, na razie śmiga jak burza :D

EDIT: Ponadto w odkurzaczu zrobiłem wszystkie czynności, czyli według uznania wyłączyłem też zbędne usługi i elementy autostartu, zostawiłem tylko 3 rzeczy które też można było wyłączyć, ale te rzeczy chcę mieć ;)
  • #12 13581836
    Myszor36Polska
    Poziom 13  
    XaNtoR210 napisał:
    No właśnie chciałem się upewnić, nie pisałem od razu odpowiedzi po starcie komputera.
    Kompa włączyłem po godzinie 9-tej i już mija powoli 6 godzin jak działa i nie załapał jeszcze żadnej zamuły :)
    Nie spodziewałem się, że takie syfy w systemie potrafią tak zamulać jego działanie :o
    Dodatkowo jeszcze wyczyściłem rejestr CCleanerem i jeszcze usunąłem dodatkowo śmieci w nim, ale po odkurzaczu nie miał już za wiele do usuwania :)

Dzięki za pomoc, na razie śmiga jak burza :D
    :) Cieszę że jestem, pomocny :)
  • #13 13581861
    XaNtoR210
    Poziom 9  
    Daje się tutaj jakieś piwka czy punkty za pomoc? Bo bym Ci dał ;)
  • Pomocny post
    #14 13581879
    Myszor36Polska
    Poziom 13  
    XaNtoR210 Nie mam pojęcia (jestem nowy)

Podsumowanie tematu

✨ Po ostatniej aktualizacji Windows 7 użytkownik zauważył znaczące spowolnienie działania komputera, wymagające częstych restartów. Problemy zaczęły się po zainstalowaniu aktualizacji zabezpieczeń, a użytkownik zastanawiał się, czy mogą być one związane z nowym procesorem pod Adapter na Socket 771. Użytkownicy forum zasugerowali wykonanie testów SMART dysku oraz użycie programów takich jak CrystalDiskInfo i HD Tune do diagnostyki. Po oczyszczeniu systemu z niepotrzebnych plików za pomocą Odkurzacza oraz CCleanera, komputer zaczął działać znacznie lepiej, co potwierdził autor w kolejnych postach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA