Witam, otóż ostatnio kupiłem od kolegi komputer. Komputer długo stał. Wymieniłem w nim baterię oraz dysk ponieważ był zepsuty.
Zainstalowałem system. Po wszystkim powgrywałem podstawowe programy oraz możliwie wszystkie sterowniki.
Problem mój polega na tym że w stanie spoczynku zużycie CPU wynosi od 55 do 80% a gdy poruszę myszką skacze nawet do 100
Pasta spod procesora została wymieniona na nową i dalej to samo. Dodam iż dysk leciutko charczy lecz działa poprawnie.
Komputer strasznie laguje. Chcąc włączyć gre mam zbyt duże lagi aby ruszać myszką. Próbowałem wyłączać rzeczy niepotrzebne w msconfig lecz nic to nie dało. Proces który zżera najwięcej zużycia CPU to svchost.exe
Dodam iż systemem operacyjnym jest Windows 7 Home Premium 64bit , w pełni zaktualizowany.
Pytania do Was.
Czy charczenie dysku wpływa jakoś na sprawność komputera?
Czy możliwością dużego zużycia CPU może być zbyt mała ilość pasty pod ?
Czym może być spowodowane lagowanie mojego komputera?
Dane komputera:
Zasilacz 700w
Karta graficzna NVIDIA GeForce GTX650
Pamięć ram 4gb DDR2
Dysk 250gb (Firma nieznana)
Procesor Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E6750 2.66GHz 2.67GHz
Zainstalowałem system. Po wszystkim powgrywałem podstawowe programy oraz możliwie wszystkie sterowniki.
Problem mój polega na tym że w stanie spoczynku zużycie CPU wynosi od 55 do 80% a gdy poruszę myszką skacze nawet do 100
Pasta spod procesora została wymieniona na nową i dalej to samo. Dodam iż dysk leciutko charczy lecz działa poprawnie.
Komputer strasznie laguje. Chcąc włączyć gre mam zbyt duże lagi aby ruszać myszką. Próbowałem wyłączać rzeczy niepotrzebne w msconfig lecz nic to nie dało. Proces który zżera najwięcej zużycia CPU to svchost.exe
Dodam iż systemem operacyjnym jest Windows 7 Home Premium 64bit , w pełni zaktualizowany.
Pytania do Was.
Czy charczenie dysku wpływa jakoś na sprawność komputera?
Czy możliwością dużego zużycia CPU może być zbyt mała ilość pasty pod ?
Czym może być spowodowane lagowanie mojego komputera?
Dane komputera:
Zasilacz 700w
Karta graficzna NVIDIA GeForce GTX650
Pamięć ram 4gb DDR2
Dysk 250gb (Firma nieznana)
Procesor Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E6750 2.66GHz 2.67GHz