logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EGAZ kuchenka gazowa – różnice między gazem ziemnym a propan-butanem, bezpieczeństwo

jga 08 Maj 2014 09:47 4317 3
REKLAMA
  • #1 13581060
    jga
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Mam pytanie ogólne. Dlaczego nie mogę zastosować kuchenki gazowej na gaz ziemny do butli propan-butan, tylko muszę kupić nową kuchenkę gazową na propan-butan? Co się może stać jeśli mimo wszystko zastosuję kuchenkę na gaz ziemny do butli propan-butan?
  • REKLAMA
  • #2 13581279
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    jga napisał:
    Dlaczego nie mogę zastosować kuchenki gazowej na gaz ziemny do butli propan-butan, tylko muszę kupić nową kuchenkę gazową na propan-butan?
    Najczęściej wiąże się to tylko z wymianą dysz przy palnikach, chyba ze w tej kuchence są niewymienne.
    jga napisał:
    Co się może stać jeśli mimo wszystko zastosuję kuchenkę na gaz ziemny do butli propan-butan?
    W najprostszym przypadku płomień na palniku(ach), będzie dużo większy, gdyż gaz propan-butan ma większą kaloryczność i w związku z tym montuje się dysze prawie o połowę z mniejszym otworem.Ale być może w ogóle palnik nie będzie chciał palić, bo będzie za dużo gazu napływało przez zbyt dużą dyszę.
  • REKLAMA
  • #3 13581346
    jga
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Dziękuję. Wszystko jasne. A jaką dysza palnika powinna mieć średnicę otworu optymalną do butli propan-butan? Mógłbym sobie zamówić na allegro.
  • #4 13581359
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    jga napisał:
    A jaką dysza palnika powinna mieć średnicę otworu optymalną do butli propan-butan? Mógłbym sobie zamówić na allegro.
    Najlepiej to dobrać z instrukcji obsługi kuchenki. Tam powinna być tabelka doboru dysz do odpowiedniego gazu.
REKLAMA