logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć kuchenkę gazową: przewód dla instalacji propan-butan vs gaz ziemny

zenonwujkow 11 Kwi 2023 11:33 1779 17
  • #1 20534300
    zenonwujkow
    Poziom 4  
    Ocena: 64
    Jakim przewodem podłączyć kuchenkę gazową do instalacji gazowej propan butan. Czy to jest taki sam jak do instalacji gazem ziemnym
  • Pomocny post
    #2 20534336
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4595
    Najlepszy i niedrogi jest wąż do acetylenu, czerwony, bo i tak musisz założyć jeden koniec na reduktor, a z drugiej strony koniec węża zakłada się na końcówkę do węża zakończoną z drugiej strony gwintem 1/2".
  • #3 20534471
    zenonwujkow
    Poziom 4  
    Ale czy ten wąż jest już zarobiony na końcach. Jak to wygląda w praktyce
  • Pomocny post
    #4 20534487
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4595
    Tak jak napisałem w#2. Być może są też w handlu węże dedykowane specjalnie do podłączenia z jednej strony reduktora, który jest przykręcany do butli, a z drugiej strony do kuchenki. Ja z takiego nie korzystałem.

Dodano po 27 [minuty]:

Tu masz taki do butli -----Wąż do gazu Famas KL641R33D6 1/2 x 1/2
  • Pomocny post
    #5 20534832
    ak44
    Poziom 27  
    Ocena: 205
    Pewnie w każdym większym sklepie ogólnobudowlanym można kupić już gotowy. Sam kiedyś kupowałem.
  • Pomocny post
    #6 20534850
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1142
    Z całym szacunkiem. Ale sądząc po postach autora to jest laikiem w dziedzinie instalacji gazowych. Więc jako że z gazem nie ma żartów to lepiej niech zleci podłączenie kuchenki fachowcowi.
  • Pomocny post
    #7 20534860
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2030
    zenonwujkow napisał:
    Ale czy ten wąż jest już zarobiony na końcach. Jak to wygląda w praktyce
    Ja taki wąż zamówiłem u dostawcy gazu oraz poprosiłem o podłączenie i sprawdzenie szczelności podczas wymiany butli.
  • #8 20535253
    zenonwujkow
    Poziom 4  
    Ale to nie jest butla z gazem tylko zakopany zbiornik 2700l. Mam w kuchni zakończenie gazowe z końcówką półcalową ( przed nią jest zawór kulowy) .Do butli z gazem są gotowe przewody razem z reduktorem. Np w Mrówce( około 70 zł). Są też gotowe przewody zakończone półcalowymi gwintowanymi końcówkami ale jak powiedział mi sprzedawca to one są do gazu ziemnego. Dlatego moje wcześniejsze pytanie. Czy mogę tym przewodem podłączyć kuchenkę, czy ( jak sugerował sprzedawca) do gazu propan-butan stosuje się inne przewody
  • Pomocny post
    #9 20535291
    ta_tar
    Poziom 41  
    Po pierwsze. Węże do gazu są produkowane zawsze z uwzględnieniem specyfiki gazu.
    Po drugie. Poszczególne tworzywa różnie reagują na inne gazy – niektóre mogą korodować, inne kruszeć, a inne się rozszczelnić.
    Dlatego uważam że należy szukać węża do konkretnego gazu.
  • Pomocny post
    #10 20535490
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6878
    zenonwujkow napisał:
    Ale to nie jest butla z gazem tylko zakopany zbiornik 2700l.

Tym bardziej należało by to zlecić fachowcowi z uprawnieniami, który zastosuje odpowiednie węże, sprawdzi szczelność i wystawi kwit z numerem uprawnień.
    Jak sam to podłączysz i pójdzie coś nie tak, to chałupy będziesz szukać na księżycu, a prokurator zje Cię na śniadanie.
  • #11 20535733
    zenonwujkow
    Poziom 4  
    Czy jak ktoś wymienia co miesiąc butlę z gazem to musi brać fachowca z uprawnieniami.( A wcześniej kupił dedykowany przewód , które są powszechnie dostępne.) Ja chcę tylko podłączyć kuchenkę i pytam się jaki kupić przewód. Bo jak wpisuję w google to wychodzą różne ale nie ma informacji konkretnej o rodzaju gazu. Sprzedawcy w sklepach nie bardzo wiedzą , nie mają pewności. Dlatego moja obecność na forum.
  • Pomocny post
    #12 20535894
    ta_tar
    Poziom 41  
    zenonwujkow napisał:
    Czy jak ktoś wymienia co miesiąc butlę z gazem to musi brać fachowca z uprawnieniami.
    Ten co dowoził i wymieniał u mnie butle, miał uprawnienia (nawet miał przyrząd do sprawdzania szczelności). Inaczej jest jak sam sobie kupujesz i wymieniasz - bezpieczeństwo bierzesz na swoje barki.
  • Pomocny post
    #13 20536083
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 431
    zenonwujkow napisał:
    Ale to nie jest butla z gazem tylko zakopany zbiornik 2700l

No to musi być reduktor w instalacji, na zewnątrz wraz z zaworem https://www.igaz.pl/p925,reduktor-gazu-ziemnego-fm10-s-20-mbar.html
    I wtedy tym się podłącza https://www.castorama.pl/przewod-gaz-z-kolankiem-50-cm-id-1082401.html
  • Pomocny post
    #14 20536093
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1142
    Nie sądzę żeby autor miał zakopany zbiornik z gazem ziemnym.

Dodano po 4 [minuty]:

zenonwujkow napisał:
    Czy jak ktoś wymienia co miesiąc butlę z gazem to musi brać fachowca z uprawnieniami.
    Ty nie będziesz wymieniał zakopanego zbiornika. Zrobisz jak zechcesz. Ale ja bym radził wezwać fachowca. Jak zrobi to raz to już będzie na długi okres oraz bezpiecznie. Taka instalacja pewnie musi mieć jakieś przeglądy okresowe. Ale tego też możesz się dowiedzieć od fachowca.
  • #15 20536303
    zenonwujkow
    Poziom 4  
    Pan.Kropa napisał:
    Taka instalacja pewnie musi mieć jakieś przeglądy okresowe. Ale tego też możesz się dowiedzieć od fachowca

Masz rację. Raz na 2 lata przyjeżdża urzędnik ,ale tylko sprawdza (a raczej nie sprawdza) zakopany zbiornik i to co wystaje na zewnątrz. Do domu nawet nie wchodzi.

Dodano po 28 [minuty]:

Ok. Dzięki Sebastian. Reduktor znajduje się na zewnątrz jak pisałeś. Poszukam taki przewód i myślę , że nie będzie problemu wkręcić jeden koniec do kuchenki a drugi do zasilania. Uszczelnię gwint taśmą silikonową a na końcu sprawdzę szczelność płynem w sprayu( dostępny w Mrówce za 20 zł). I zaoszczędzę na fachowcu bo z racji tego że mieszkam trochę poza cywilizacją to pewnie za sam dojazd weźmie z 200 zł. Dziękuję wszystkim za cenne uwagi.
  • Pomocny post
    #16 20536397
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6878
    zenonwujkow napisał:
    Uszczelnię gwint taśmą silikonową

Gazu nie robię i uprawnień nań nie mam, ale z tego co kojarzę nie używa się tego do uszczelniania połączeń gazowych.
    Jeśli dobrze kojarzę powinno się stosować staromodne włosie plus jakiś smar albo coś w tym stylu... a i tak po iluś latach potrafi wyschnąć i rozszczelnić połączenie. Wyszła mi taka niespodzianka w domu przy zaworze od płyty gazowej, jakoś po 8 czy 9 latach od remontu i przekładania instalacji gazowej.

Jak już wyżej ktoś wspomniał, chcesz dla kilku stów ryzykować, twoja broszka, ale akurat gaz to jest jeden z takich nielicznych punktów na którym oszczędzać nie warto.
  • Pomocny post
    #17 20536411
    abart64
    Poziom 33  
    Ocena: 630
    Jeszcze powinny być dysze w kuchence odpowiednie do ciśnienia propanu czyli inne niż do ziemnego.
  • #18 20537370
    zenonwujkow
    Poziom 4  
    Zakupiłem dedykowany wąż ( profitor), uszczelniłem połączenie pakułą że smarem , sprawdziłem szczelność połączenia.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące podłączenia kuchenki gazowej do instalacji gazowej propan-butan w porównaniu do gazu ziemnego. Użytkownicy zalecają stosowanie węży dedykowanych do konkretnego typu gazu, ponieważ różne materiały mogą reagować inaczej na różne gazy, co może prowadzić do korozji lub rozszczelnienia. Wskazano na dostępność gotowych węży w sklepach budowlanych oraz na konieczność użycia reduktora. Podkreślono również, że ze względów bezpieczeństwa lepiej zlecić podłączenie fachowcowi, który ma odpowiednie uprawnienia i może przeprowadzić kontrolę szczelności. Użytkownik, który planował samodzielne podłączenie, zdecydował się na zakup dedykowanego węża i zastosowanie tradycyjnych metod uszczelniania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA