logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aparat do 1200zł: Nikon P520, Sony HX300, HX50 czy Olympus XZ-2 do zdjęć w terenie?

tymol 09 Maj 2014 10:48 2382 6
REKLAMA
  • #1 13584125
    tymol
    Poziom 10  
    Witam,
    Przestudiowałem już bardzo dużo wątków dotyczących aparatów w tej cenie i koniec końców zakręciłem się w tej kwestii. Na chwilę obecną wybieram pośród:
    - Nikon Coolpix P520
    - Sony Cyber-shot DSC-HX300
    - Sony Cyber-shot DSC-HX50
    i waham się jeszcze przy Olympus STYLUS Creator XZ-2, który tak jak czytałem i porównywałem robi najlepsze zdjęcie, ale co do filmów to niby jest kiepsko.
    Osobiście szukam aparatu który służyć mi będzie do robienia zdjęć w większości w otwartym terenie, w dzień, w różna pogodę, obiektów poruszających się - ludzi jeżdżących konno, bądź biegających. Do tych celów także potrzebne mi się przyzwoitej - jak na tą cenę - jakości filmy. Zoom sam w sobie jest mi potrzebny, bo nie zawsze da się na tyle blisko podejść, ale czy warto kupować aparat dla zoomu jeżeli np ten olympus sprawowałby się o niebo lepiej od reszty wymienionych?
    Czy mógłbym prosić o porady? Może jeszcze jakieś modele są godne polecenia?
  • REKLAMA
  • #2 13584266
    Piasek80
    Poziom 31  
    Ocena: 660
    Nikon Coolpix P520 oraz HX300 to już nie kompakty tylko prawie lustrzanki jeżeli porównujemy gabaryty. Ja bym proponował przyjrzeć się jeszcze
    Samsung NX2000 bo spełnia chyba wszystkie warunki jakie wymieniłeś.
  • REKLAMA
  • #3 13584280
    tymol
    Poziom 10  
    Zastanawiałem się nad NX2000 ale po moich doświadczeniach z Samsung Galaxy Camera straciłem zaufanie do tego producenta jeżeli chodzi o aparaty. Co do kompakta to źle się wyraziłem, chodzi ogólnie o aparat cyfrowy. Do mojej listy doszedł także Panasonic Lumix DMC-LX7. Wybór jest trudny bo kupuję aparat na trochę więcej czasu i nie zamierzam kupować lustrzanki w czasie późniejszym.
  • #4 13584308
    Piasek80
    Poziom 31  
    Ocena: 660
    Z Lumixami to najpierw porób kilka zdjęć, zrzuć na kompa i obejrzyj je dokładnie.
    Miałem Lumixa 2 lata temu i sprzedałem po 2m-cach.
    Na papierze świetne wartości i parametry a w rzeczywistości aberracja fotochromatyczna straszna... i zaginanie zdjęć na końcach (zjawisko podobne do efektu obiektywów rybie oko)
  • REKLAMA
  • #5 13584463
    tymol
    Poziom 10  
    Problem polega na tym, że przed zakupem nie mam możliwości porobienia zdjęć żadnym z tych modeli.
  • #6 13594414
    Kajkametr
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ja również nie byłam zadowolona ze swojego Lumixa - chociaż niektóre modele są ciekawe.
  • REKLAMA
  • #7 14286400
    tomek.m
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam,
    Podepnę się pod temat ponieważ brałem pod uwagę w/w aparaty. Moje wymagania to możliwie najbardziej ostre zdjęcia, mało szumu oraz dobre odzwierciedlenie kolorów i ustawienia maualne. Aparat potrzebuję w plener i sporadycznie do domu. Mój budżet to 1500zł. Moi główni faworyci to XZ-2 i X-20. Może ktoś wyrazić swoją opinię o tych sprzętach ewentualnie zaproponować jakąś alternatywę?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje aparatu cyfrowego do 1200 zł, rozważając modele takie jak Nikon Coolpix P520, Sony Cyber-shot DSC-HX300, Sony Cyber-shot DSC-HX50 oraz Olympus STYLUS Creator XZ-2. Kluczowe wymagania to dobra jakość zdjęć w plenerze, możliwość nagrywania filmów oraz zoom. W dyskusji pojawiają się również sugestie dotyczące Samsung NX2000 oraz Panasonic Lumix DMC-LX7, jednak użytkownik wyraża obawy co do jakości aparatów Samsunga. Inni uczestnicy forum dzielą się doświadczeniami z Lumixami, wskazując na problemy z aberracją fotochromatyczną. Dodatkowo, inny użytkownik podnosi temat modeli XZ-2 i X-20, poszukując aparatu o wysokiej ostrości zdjęć i dobrym odwzorowaniu kolorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA