logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zasilacz Modecom FEEL LC-B300 powoduje restarty komputera?

BadDog 13 Kwi 2005 15:27 1287 11
REKLAMA
  • #1 1401808
    BadDog
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Mam płytę Gigabyte GA 7vT 880; Radek 9550128/128; oraz sempik 2200 lekko podkręcony na 2300 ; 512 ramu zasilane to wszystko z Modecom FEEL lc -B300. Pojawiły się ostatnio dziwne resety kompa. Czasami bywa tak że biosik się zrestartuje ale tylko częściowo (taktowanie ramu leci na sam dół)
    Co można powiedzieć o tym zasilaczu i czy wywalić go na zbity ten no nieważne. Pomierzę jeszcze napięcia zaraz po restarcie zobaczymy (normalnie sprawdzałem i są w miarę dobre- odchyłki 01V od nominałów
    A jeszcze systemik :) winda xp grafika sterowniki Ω. Popatrzę czy na linuszku będzie to samo (tyle że linuxa mam na mniejszym dysku 8GB a winda na 80)
  • REKLAMA
  • #2 1402191
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Najlepiej nie podlaczaj tego kompa... na tym zasilaczu już !!!

Mialem kiedys taki sam problem z kompem... jak msie okazalo to byla wina zasilacza.... tylko zorientowalem sie za pozno... bo plytka gloowna poszla sie ten... noo nie wazne :) .
    Ja na twoim miejscu bym pozyczyl od kumpla drugi zasilacz i go podlaczyl.. i zobaczyl czy sa dalej takie same objawy - p

pozdrawiam
  • #3 1402362
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Zanim wydasz kase na lepszy sprawdź na innym zasilaczu swojego kompa. Koniecznie pomierz napięcia miernikiem. Te zasiłki są wbrew pozorom dość dobre.
  • REKLAMA
  • #4 1402452
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    BadDog, a temperaturę procesora masz w porządku?
  • #5 1403981
    BadDog
    Poziom 15  
    Witam
    Napięcia mierzone są prawidłowe (jak pisałem ), procek ma temperaturę nie większą niż 40 *C no czasami 45 :). Dziwi mnie to że objawy wysępują na du dyskach bardziej prądożernych co prawda ale na obu jest XP. Na mniejszym z linuxem nie zaobserwowałem efektu. Zasilacz się troszkę grzeje lecz nie podnoszą się obroty wiartaka, a przynajmniej tego nie słychać (wkładałem kawałek kartki coby sprawdzić czy chodzi). Co do temperatury proca to wiem już jak to wygląda bo trafiło mi wentylator na innym kompie i efekty były podobne ale nie takie same, t.zn. zawsze się resetował po chwili działania.
    Ten potrafi chodzić i parę godzin różnie obciążony (net, gry itp) a czasami potrafi podczas przeglądania netu resetnąć się. Dziwią mnie także te resety biosu lecz one są powodowane czymś innym ( np brak rozpoznania i startu dysku w kieszeni buu )
  • #6 1404425
    vills
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Obejżyj elektrolity w pobliżu procka, czy nie są rozdęte. Jeśli to jest ich wina resety będą się nasilać.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 1406650
    BadDog
    Poziom 15  
    Witam
    Pożyczyłem zasilacz , co prawda standard(mój FEEL przy nim to może nie mercedes ale jakby Astra przy maluchu :)). Załączony zasilacz 350w i za moment resecik, patrzę na temperaturę proca a tam 51*. Przypuszczam że to jest przyczyna. Więdz jednak jankolo ma pewnie rację. Co do zasilacza to przymierzam się do Tagana, ale narazie odpuszczę sobie z prostego powodu - kasa. Zakupię jakiś taki solidny coolerek. Co do kondziorków to wszystkie ok (płyta nie ma jeszcze miesiąca)
  • #8 1406877
    Wobes
    Poziom 20  
    Ocena: 25
    Reset przy 51*? Moj PIII przy prawie 65* chodzi OK.
  • #9 1407249
    spiderul
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Temperatura wcale nie jest jeszcze aż tak wysoka jak na Semprona.
    Czym sprawdzałeś napięcia (bo różnie z tym bywa) - tylko miernik prawdę powie.

Sprawdź czy czasem nie jest to wina pamięci - mogą źle współpracować z płytą. Może być i tak, że sprzęt dostaje za mało prądu (chociaż przy tym konfigu nie powinno być problemu na tym zasilaczu).
  • #10 1407303
    Kassiel
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Zarzuć memtesta. Masz zasilacz w miarę dobrej jakości (nie mówię żę sprawny). Jek bios się resetuje to się resetuje. Jeszcze nie spotkałem się z przypadkiem częściowego resetu biosu.
    Sprubuj też wrucić do poprzedniej wartości procka. Możliwe że to nie jest wina procka jako niego samega ale możesz zbyt przeciążyć układ zasilania na płycie głównej.
  • REKLAMA
  • #11 1407346
    DominikD
    Poziom 23  
    Ocena: 235
    Proponuje wyciągniecie baterii na dłuższą chwilę, zworka czasami okazuje się za mało skuteczna.Sprawdz przy ustawieniach standardowych BIOSU czy problem bedzie się pojawiał.Miałem problemy z resetowaniem i to pomogło.
  • #12 1407377
    BadDog
    Poziom 15  
    spiderul napisał:
    Temperatura wcale nie jest jeszcze aż tak wysoka jak na Semprona.
    Czym sprawdzałeś napięcia (bo różnie z tym bywa) - tylko miernik prawdę powie.

Sprawdź czy czasem nie jest to wina pamięci - mogą źle współpracować z płytą. Może być i tak, że sprzęt dostaje za mało prądu (chociaż przy tym konfigu nie powinno być problemu na tym zasilaczu).

Zrobię dwie rzeczy: podłączę miernik na 12v i zapuszczę mtest. Zobaczymy po czasie czy nie ma wachań napięcia. Dobrze by było mieć miernik z zapamiętywaniem wartości max.poszukam takiego.
    No i dalsza walka: temperatura mierzona na radiatorku poniżej 40°
    dołożyłem na wszelki wypadaek jeszcze jeden wiatraczek coby dmuchał w zasiłkę i jeden do wyciągania powietrza z obudowy. Oczywiście zaaraz reset :) Memtest nie doszedł do końca ale po godzince nie było błędów ( nie miałem tyle czasu coby go nękać dalej)napięcia wzorowe 12v - 11,98 do 12,02. piątki nie badałem. Rozebrałęm nawet zasilacz coby popatrzeć elektrolity i nic nie są spuchnięte. A czy ktoś sptkał się z łatą na Sasera do XPsp2 (wydawa mi się że on już ma tą łatkę, ale nie zawadzi się zapytać- google nic nie wykazują)
    18.04
    mem test po 2,5h testowania nie wykazał żadnych błędów pamięci
    temperatura z wiatraczkami spadła do ok 40 °
    i dalej nie wiem co to jest :( Resety kompa sporadyczne i dość rzadkie w dość dowolnych momentach niezależnych od obciążenia proca i pamięci)
    nie mam oscyloskopu z rejestratorem, ale spróbuję zwykłym sprawdzić jak wyglądają napięcia podczas pracy kompa. Może macie jakieś typy?
    19.04
    No testowane odbiegło końca (co nie znaczy że koniec walki) 7h testu pamięci i ZERO błędów. Dzisiaj zacząłem katować go testami reszty komponentów, co dziwne zresetował się podcza startu windy a 3h testowania procka i karty graficznej cisza i spokój (50 ° na procku)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nieregularnymi restartami komputera z płytą Gigabyte GA-7VT880, procesorem Sempron 2200 podkręconym do 2300 MHz oraz zasilaczem Modecom FEEL LC-B300. Objawy obejmują częściowe restarty BIOS-u, spadek taktowania pamięci RAM oraz sporadyczne restarty systemu Windows XP, które nie występują pod Linuksem. Pomiar napięć wykazał stabilne wartości (odchyłki około 0,1 V), a temperatura procesora utrzymuje się poniżej 45°C, co wyklucza przegrzewanie jako główną przyczynę. Sprawdzono kondensatory na płycie głównej – brak widocznych uszkodzeń. Po podłączeniu innego zasilacza 350 W problem restartów nadal występował, choć temperatura CPU wzrosła do 51°C. Test pamięci RAM (Memtest) nie wykazał błędów po 2,5 godziny testowania. Zalecenia obejmowały sprawdzenie napięć miernikiem z zapamiętywaniem wartości, testowanie z innym zasilaczem, reset BIOS-u poprzez wyjęcie baterii, oraz obserwację temperatur i kondensatorów. Problem może wynikać z niestabilności zasilacza lub przeciążenia układu zasilania płyty głównej, jednak brak jednoznacznej diagnozy. Użytkownik rozważa zakup zasilacza Tagan oraz dodatkowe chłodzenie obudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA