spiderul napisał: Temperatura wcale nie jest jeszcze aż tak wysoka jak na Semprona.
Czym sprawdzałeś napięcia (bo różnie z tym bywa) - tylko miernik prawdę powie.
Sprawdź czy czasem nie jest to wina pamięci - mogą źle współpracować z płytą. Może być i tak, że sprzęt dostaje za mało prądu (chociaż przy tym konfigu nie powinno być problemu na tym zasilaczu).
Zrobię dwie rzeczy: podłączę miernik na 12v i zapuszczę mtest. Zobaczymy po czasie czy nie ma wachań napięcia. Dobrze by było mieć miernik z zapamiętywaniem wartości max.poszukam takiego.
No i dalsza walka: temperatura mierzona na radiatorku poniżej 40°
dołożyłem na wszelki wypadaek jeszcze jeden wiatraczek coby dmuchał w zasiłkę i jeden do wyciągania powietrza z obudowy. Oczywiście zaaraz reset

Memtest nie doszedł do końca ale po godzince nie było błędów ( nie miałem tyle czasu coby go nękać dalej)napięcia wzorowe 12v - 11,98 do 12,02. piątki nie badałem. Rozebrałęm nawet zasilacz coby popatrzeć elektrolity i nic nie są spuchnięte. A czy ktoś sptkał się z łatą na Sasera do XPsp2 (wydawa mi się że on już ma tą łatkę, ale nie zawadzi się zapytać- google nic nie wykazują)
18.04
mem test po 2,5h testowania nie wykazał żadnych błędów pamięci
temperatura z wiatraczkami spadła do ok 40 °
i dalej nie wiem co to jest

Resety kompa sporadyczne i dość rzadkie w dość dowolnych momentach niezależnych od obciążenia proca i pamięci)
nie mam oscyloskopu z rejestratorem, ale spróbuję zwykłym sprawdzić jak wyglądają napięcia podczas pracy kompa. Może macie jakieś typy?
19.04
No testowane odbiegło końca (co nie znaczy że koniec walki) 7h testu pamięci i ZERO błędów. Dzisiaj zacząłem katować go testami reszty komponentów, co dziwne zresetował się podcza startu windy a 3h testowania procka i karty graficznej cisza i spokój (50 ° na procku)