logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pronar 82TSA - schemat podłączenia licznika motogodzin \ obrotomierza

Neostradek 10 Maj 2014 11:34 19605 6
REKLAMA
  • #1 13586937
    Neostradek
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam.
    Nie działa mi licznik motogodzin, chyba się zaciął i stanął, bo po przejechaniu ponad 200km cofnął się o pół motogodziny do tyłu, a obroty też pokazuje jak chce.

Pronar 82TSA - schemat podłączenia licznika motogodzin \ obrotomierza Pronar 82TSA - schemat podłączenia licznika motogodzin \ obrotomierza

Potrzebuję schemat podłączenia licznika motogodzin czy tam obrotomierza.
    Może ma ktoś pod ręką katalog części i podesłałby zdjęcia kilku stron?
    Jak widać na zdjęciu, licznik to: Eltech - Lublin MTZ 82A.
    Nie pogniewam się też jeśli ktoś poradzi co można z tym zrobić.
    Każda rada się liczy, nawet taka, że trzeba kupić nowy :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13588477
    raudek
    Poziom 20  
    Ocena: 162
    Zacznij od alternatora, sprawdź czy wszystkie przewody są tam gdzie ich miejsce. Obrotomierz otrzymuje z tamtąd sygnał (napięcie zmienne).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 13589423
    Marek607
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    A paski od wentylatora chłodnicy są ok?
    Pronar 1025A ma ten myk, że jak paski są luźne/pękną to obrotomierz nie działa ;)
    Ogólnie obrotomierze od nich są do ...... poprawy - ja mam już 2 bo jeden pochodził 500 mth , a obecny tez potrafi sie zaciąć.
  • #4 13591156
    Neostradek
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Z tego co widziałem, to ten mój obrotomierz nie jest podłączony pod alternator - widocznie ktoś coś grzebał przy nim. Muszę chyba rozebrać go i zobaczyć gdzie jest dokładnie podłączony i przełączyć gdzie trzeba - szkoda, że nie mam schematu instalacji elektrycznej, może by mi co pomógł.

Co do pasków to nie są luźne, ale dzięki za radę, będę wiedział na co zwracać uwagę przy kolejnej awarii.
  • REKLAMA
  • #5 14217619
    artek88
    Poziom 11  
    Ocena: 38
    Mam podobny licznik w ciągniku Pronar 1221A, po wymianie w nim alternatora oraz koła pasowego na inne, obrotomierz zawyża obroty o ok 600obr/min.

Istnieje możliwość ustawienia tego licznika? lub jakiś inny sposób na korektę jego wskazań?
  • REKLAMA
  • #6 14221542
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21002174
    djluki2013
    Poziom 14  
    Ocena: 114
    Witam, Wie ktoś z kolegów jak można by było na stole sprawdzić sprawność licznika, Mianowice obrotomierza i zegara moto godzin, Mam taki licznik i obrotomierz prawidłowo działa na ciągniku ale licznik motogodzina stoi w miejscy, Po rozebraniu licznika wymontowani licznika moto godzin i sprawdzianu, nabija godziny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z licznikiem motogodzin i obrotomierzem w ciągniku Pronar 82TSA, który cofa się o pół motogodziny po przejechaniu 200 km. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak sprawdzenie połączeń alternatora, luźnych pasków wentylatora oraz podłączenia obrotomierza. Wskazano również na możliwość ustawienia licznika po wymianie alternatora w modelu Pronar 1221A. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z podobnymi problemami oraz proponują sprawdzenie wyprowadzeń alternatora i ewentualne przeprogramowanie licznika w Eltechu w Lublinie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA