logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus A8N - SLI - Jaki wentylator do chłodzenia chipsetu kupić?

karramahararan 11 Maj 2014 13:08 1470 4
REKLAMA
  • #1 13590126
    karramahararan
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam.
    Ostatnimi czasy przestał mi działać wentylator od chłodzenia chipsetu, od razu wyleciały mi sterowniki od dźwięku, wentylator po jakimś czasie bądź przy pomocy ludzkiej ręki zaczyna powoli zaskakiwać, ale pora na jego wymianę. Na allegro oferują tylko wentylatory z czterema wejściami na bolec, przy mojej płycie głównej są dwa, oto jak to wygląda: Asus A8N - SLI - Jaki wentylator do chłodzenia chipsetu kupić? .
    Zatem jaki wentylator kupić?
  • REKLAMA
  • #2 13590186
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    Zmierz wymiary i takiego szukaj.
    Jeśli wentylator ma inną wtyczkę, to przy niewielkim nakładzie pracy, wtyczkę możesz zmienić.
    Z 4PIN na 3PIN nie będzie problemu. Problem będzie z 2PIN na 3PIN, bo choć wentylator działać będzie, to obrotów i jego pomiaru w systemie po prostu nie będzie.

Nie myślałeś nad zmianą radiatora na bardziej wydajniejszy? Wtedy w ogóle mógłbyś pominąć używanie wentylatora.
  • REKLAMA
  • #3 13590215
    karramahararan
    Poziom 15  
    Problem w tym, że nie mam radiatora, chyba, poza tym potrzebuję podobnego wentylatora, bo pomiędzy nim, a kartą graficzną jest dość mała przestrzeń.
    Nie chodziło mi o wtyczkę, tylko o to, że mój wentylator ma dwa bolce do przymocowania do płyty głównej, a na allegro są oferowane np. z trzema lub czterema bolcami.
  • REKLAMA
  • #4 13590230
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    No to już odpowiedz dostałeś.

Jedyne co w tej chwili możesz zrobić, to wymontuj ten wentylator i spróbuj go nasmarować, o ile będzie łatwy dostęp do łożyska. Może po prostu ma "za sucho" i stąd brak poprawnego działania. Jeśli to pomoże, to zaoszczędzisz na zakupach. Jeśli po konserwacji dalej będzie hałasował lub nie obracał się tak jak należy, trzeba będzie go po prostu wymienić.

karramahararan napisał:
    Nie chodziło mi o wtyczkę, tylko o to, że mój wentylator ma dwa bolce do przymocowania do płyty głównej, a na allegro są oferowane np. z trzema lub czterema bolcami.

Możesz jaśniej? Chodzi Ci o radiator, czy o wentylator? Radiator mocujesz kołkami do MoBo, a na niego zamontowany jest wentylator, który w tym przypadku wymienisz prawdopodobnie w momencie demontażu płyt z obudowy i zdjęcia radiatora z chipsetu. Chyba, że jest to inaczej rozwiązane, ale w ww. zdjęcia za wiele zobaczyć się nie da.

Wątpię natomiast, że jest to jeden, scalony układ chłodzenia (wentylator + radiator), bez możliwości demontażu wentylatora.
  • #5 13609246
    karramahararan
    Poziom 15  
    Ok... Znalazłem w sieci identyczny wentylator, już założyłem, wszystko śmiga.
REKLAMA