logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ARDO S1000x - Jak podłączyć kable do pompy wody w pralce?

gilfons 11 Maj 2014 13:18 6474 4
REKLAMA
  • #1 13590171
    gilfons
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam Was serdecznie.
    Chciałbym Was zapytać o pompę wody w pralce ARDO s1000x. Otóż podczas wypompowywania wody, z pralki dochodzi buczenie, huczenie (nie wiem jak to nazwać). Pralka pierze, wiruje, itd.
    Postanowiłem jednak wykręcić pompę, celem sprawdzenia, czy nic nie dostało się do środka. Po rozebraniu pompy, wszystko było zasyfione (muł, szlam) Oczyściłem to do sucha, skręciłem i teraz nasunęły mi się dwa pytania:

1. Czy w pompie, po wyjęciu łopatek, powinna znajdować się tam woda?
    2. Nie zanotowałem kolorków kabli podłączonych do pompy. Jedno gniazdo to "L", drugie natomiast "N". Wtyki są dwa: czerwony oraz podwójny czarny. Czy istotne jest, który, gdzie podłączę?

Liczę na Waszą pomoc, ponieważ pralka sobie leży i przeszkadza w użytkowaniu łazienki :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13590194
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    1. Może. Ale skoro pralka już leży to najlepiej wymienić pompę na nową, bo za chwilę w ogóle przestanie działać.
    2. Nie ma znaczenia.
  • REKLAMA
  • #3 13590371
    gilfons
    Poziom 11  
    Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.
    Złożyłem, podłączyłem, nastawiłem na (12) wirowanie i odpompowywanie wody i niestety, ale pralka nadal mocno wyje. Czy mogę Was jeszcze zapytać, czy już trzeba szykować nową pompę?
    Jeśli tak, to szukać oryginału, czy istnieje jakiś pasujący zamiennik?
    Pozdrawiam - Janusz
  • REKLAMA
  • #4 13590391
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    gilfons napisał:
    pralka nadal mocno wyje.
    I będzie wyła, aż padnie zupełnie. Do wymiany. Szkoda było roboty.
    To są typowe pompy, trzeba iść do sklepu i kupić taką samą albo podobną pasującą mocowaniem. Obudowy filtra czy podobnych elementów przyłączonych do pompy nie trzeba wymieniać.
  • #5 13590406
    gilfons
    Poziom 11  
    Thanks. Jutro udam się do sklepu i zakupię.

Bardzo dziękuję za szybką i konkretną pomoc.

Janusz
REKLAMA