logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Repeater GSM do bardzo małego pomieszczenia

tarczyny 12 Maj 2014 17:56 3006 4
REKLAMA
  • #1 13594587
    tarczyny
    Poziom 10  
    Witam serdecznie,

Na początek lokalizacja: wieś, dosyć daleko od BTSów, jednakże zasięg na zewnątrz i w budynkach całkiem niezły.
    Problem mam w jednym ważnym pomieszczeniu (ok. 15m2), gdzie całkowicie ginie zasięg. wystarczy z tego pomieszczenia wyjść i już łapie 3/5 kresek.
    Chciałbym Was się zapytać, czy macie jakiś inny sposób na doprowadzenie zasięgu niż repeater GSM? Myślę, że nawet najsłabszy załatwiłby sprawę dla tak małego pomieszczenia (antena wewnątrz tego pomieszczenia i druga łapiąca sygnał na zewnątrz budynku).
    Jak z legalnością takich urządzeń? Przeczytałem w innych tematach na forum, że nielegalne, jednakże do jakiejś mocy można używać - to prawda?

Załączam jeszcze obrazek, jak to wygląda. (x - tam brak zasięgu, pomieszczenie znajduje się wewn. budynku)
    Wzmacniacz Repeater GSM do bardzo małego pomieszczenia

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13594881
    krzywaj
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Poczytaj dokładniej forum. Tylko operator może z tego korzystać i jeśli potrzebujesz to odpłatnie może CI coś takiego zamontować.

Dodano po 1 [minuty]:

A jeśli chodzi o inne sposoby. Telefon do którego można wpiąć zewnętrzną antenę GSM.
  • REKLAMA
  • #3 13595330
    tarczyny
    Poziom 10  
    Przeczytałem dokładnie. Tu o tym pisał użytkownik elektrody.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2202714.html#12232886

Cytat:
    Na terenie Polski nie wymaga zgody używanie następujących urządzeń radiowych:
    [...]
    6. stacji bazowych małej mocy pracujących w zakresach częstotliwości 880-915 MHz (odbiór) i 925-960 MHz (nadawanie) z mocą nieprzekraczającą 20 dBm e.r.p.;
    7. stacji bazowych małej mocy pracujących w zakresach częstotliwości 1.710-1.730 MHz oraz 1.755-1.785 MHz (odbiór) i 1.805-1.825 MHz oraz 1.850-1.880 MHz (nadawanie) z mocą nieprzekraczającą 20 dBm e.r.p.;
    8. stacji bazowych małej mocy pracujących w zakresach częstotliwości 1.920-1.980 MHz (odbiór) i 2.110-2.170 MHz (nadawanie) z mocą nieprzekraczającą 21 dBm e.r.p.;

http://www.uke.gov.pl/zasady-korzystania-z-czestotliwosci-ogolnodostepnych-12033

Orientuje się ktoś, czy i gdzie mogą być do kupna takie urządzenia spełniające te kryteria? Nie wiem, czy te z allegro za okolo 200 zl spełniają warunki..
  • REKLAMA
  • #4 13596113
    OlekMTG
    Poziom 34  
    Ocena: 194
    Przed sądem też się będziesz tłumaczył że na forum kotś Ci pozwolił korzystać ze wzmacniacza? Pamiętaj że wzmocnienie samego sygnału przychodzącego nic Ci nie da bo telefon komunikuje się z BTS-em w dwie strony.
    A co do legalności tu masz interpretację cytowanych przez Ciebie przepisów:
    http://www.uke.gov.pl/szkodliwe-wzmacniacze-gsm-13028
    I tyle w tym temacie.
  • #5 13596735
    tarczyny
    Poziom 10  
    Skoro już poza pomieszczeniem mam dobry sygnał gsm, zdecyduję się raczej na tzw. repeater pasywny, tj. połączę 2 anteny gsm ze sobą, jedna wewnątrz pomieszczenia, a druga na zewnątrz. Wyczytałem, że taki sposób był/jest wykorzystywany w samochodach z uwagi na klatkę faradaya... W sumie w tym pomieszczeniu jest ten sam problem, więc to może pomóc.

Jeśli ktoś miał do czynienia z taką instalacją może się wypowiedzieć. Dziękuję za odpowiedzi :)
REKLAMA