logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie sterowniki do kamerki w netbooku Asus Eee PC 904HD?

Ewelsiii 13 Maj 2014 00:29 1227 9
REKLAMA
  • #1 13596161
    Ewelsiii
    Poziom 9  
    Witam, mam problem z kamerką w moim netbooku Eeepc904HD wbudowana kamerka kiedyś działała lecz musiałam przez przypadek coś zrobić i skasować jakiś sterownik.
    Wcześniej była wyświetlona ikona kamery i mogłam jej bez problemu używać. Prawdopodobnie muszę ściągnąć jakieś sterowniki, ale nie mam pojęcia jakie..
    Czy mógł by mi ktoś w tym pomóc? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13596225
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8195
    Witaj,
    Spróbuj na stronie producenta - znajdziesz tam wszystkie sterowniki dla swojego komputera:
    http://www.asus.com/Eee_Family/Eee_PC_904HD/HelpDesk_Download/

Jeśli masz Windows XP to jedyne oprogramowanie związane z kamerą (przynajmniej tyle tylko znalazłem) to Asus ECap utility w sekcji Utilities, lub bezpośrednio tutaj:

http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/EeePC/EeePC1000/ECap_XP_080827.zip
    lub starsza wersja, jeśli z nowszą będą problemy:
    http://dlsvr01.asus.com/pub/ASUS/EeePC/EeePC900/ECap_XP_080612.zip
  • #3 13598207
    Ewelsiii
    Poziom 9  
    Dziękuje bardzo, postarm się to jakoś zrobić :-)
  • REKLAMA
  • #4 13603490
    Ewelsiii
    Poziom 9  
    Jednak nie udalo mi się nic samej zrobić.. Okej dostałam link do strony z sterownikami do mojego netbooka, ale gdzie na tej stronie mam szukać sterownika do kamerki? Po zainstalowaniu programu z poniższego linku pokazywał się komunikat który uniemożliwiał jego funkcjonowanie na moim netbooku.. ;/
  • Pomocny post
    #5 13603661
    dt1
    Admin grupy komputery
    Przydałaby się dokładna treść tego komunikatu.
    Również warto wejść do menedżera urządzeń (START -> Uruchom -> devmgmt.msc) i sprawdzić, czy występują tam jakieś urządzenia z problemami (najczęściej żółta ikona) oraz czy jest kategoria Urządzenia do obrazowania i czy tam są jakieś urządzenia. Najlepiej zrobić zrzut ekranu i zamieścić tutaj.

Na stronie producenta nie ma żadnych osobnych sterowników do kamery, jest jedynie program (znajdziesz go w sekcji utilities), który podałem w dwóch wersjach - ale jak ustaliłaś on nie bardzo pomaga. Więc trzeba się przyjrzeć, czy wszystko w porządku ze sprzętem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 13604478
    dt1
    Admin grupy komputery
    W sumie w menedżerze urządzeń nie widać żadnej kamery - zainstalowanej lub nie.
    Jakie urządzenie w kategorii system devices ma problem? Rozwiń jeszcze kategorię związaną z USB (Universal Serial Bus) i wrzuć jeszcze jeden obrazek.
  • #8 13605160
    Ewelsiii
    Poziom 9  
    ale jak mam to zrobic?
  • #9 13605175
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3512
    Zrób parę screenów tak aby było widać wszystkie urządzenia z Menadżera urządzeń (po prawej stronie jest pasek przewijania).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z wbudowaną kamerką w netbooku Asus Eee PC 904HD, która przestała działać po przypadkowym usunięciu sterownika. W odpowiedziach zasugerowano odwiedzenie strony producenta w celu pobrania odpowiednich sterowników, w tym Asus ECap utility dla systemu Windows XP. Użytkownik napotkał trudności z instalacją i komunikat o braku sprzętu do przechwytywania wideo. Dalsze sugestie obejmowały sprawdzenie Menedżera urządzeń w celu identyfikacji problemów z urządzeniami oraz zrobienie zrzutów ekranu dla lepszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA