logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 5742 - przyczyny nagłego wyłączania się laptopa?

Tom S. 13 Lip 2014 17:44 1341 2
REKLAMA
  • #1 13793377
    Tom S.
    Poziom 9  
    Witam,
    mój sprzęt to Acer Aspire 5742 - tak, wiem, cud i szczyt technologiczny to to nie jest, ale mimo wszystko chciałbym spróbować rozwiązać problem, który od jakiegoś czasu mam z tym lapkiem. Otóż, tak jak w temacie, laptop mi się niespodziewanie wyłącza. Objawem szczególnym jest fakt, że dzieje się to z różną częstotliwością: czasami jest to praktycznie zaraz po rozruchu (nawet nie zdążę się zalogować a już mam restart), a czasami lapek śmiga nawet po kilka godzin i wszystko jest ok. sprawdzałem temperaturę procesora: przy starcie jeden rdzeń ma ok 45stopni, drugi 50-55 i mniej więcej taka temperatura się utrzymuje stale, bo po godzinie (o ile lapek nie szaleje i się nie wyłącza), temperatura jest podobna.
    Sprzęt nie jest poddawany jakiemuś szczególnemu wysiłkowi - używam go tylko i wyłącznie do internetu, czasem ewentualnie poleci jakiś film, a to chyba nie jest coś ciężkostrawnego dla laptopa, nawet mojego.

Więc co to może być? co sprawdzić, na co zwrócić uwagę? proszę o jakieś wskazówki...
  • REKLAMA
  • #2 13793447
    nanab
    Poziom 27  
    Ocena: 239
    Na początek SMART dysku i test ram.
  • #3 13793453
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15493
    Na początek czyszczenie układu chłodzenia, wymiana past i termo padów.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA