logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DDR3 8gb KIT 1333MHz CL9 DIMM SR Dual Chanel nie działają na Asrock G41M-VS3

aqimbo18 17 Maj 2014 23:29 2169 7
REKLAMA
  • #1 13611554
    aqimbo18
    Poziom 2  
    Witam mam pytanie i prośbę . tak więc zacznę od tego że mam taką płytę gł. Asrock G41M-VS3
    i posiadam w niej 2gb Ram ddr3 [Good Ram] i działało dopóki nie kupiłem tej samej firmy kości 4gb x2 czyli [DDR3 8gb KIT 1333MHz CL9 DIMM SR Dual Chanel]<-spisane z opakowania .
    i tak podłączając je komputer włączę ale się nie uruchamia zasilacz sie włącza wszystkie wiatraczki chodzą ale ekran nie chce się wł. i nie słychać piknięcia przy starcie .
    czy ja kupiłem złe kości ??
    czy coś źle zrobiłem ??
    ze strony Asrock ściąłem bios pod Patch DDR3 8GB Memory for share memory i to nic nie dało komp. nadal nie odpowiada. tylko odpowiada na tych 2gb . czyżbym był skazany na te 2gb?

kupiłem kości i nie wiem co teraz z nimi zrobić czuje się bezradny . prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13611560
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    Te GoodRam'y mają kości pamięci z obu stron modułu?

Z obsadzonym jednym modułem 4GB komputer się uruchamia?
  • REKLAMA
  • #3 13615688
    aqimbo18
    Poziom 2  
    nawet z jednym się nie uruchamia , a co do obsadzenia kości czy są z obu stron nie wiem dokładnie o co chodzi ale raczej nie , jesli oczywiście o te czarne kosteczki na płytce to są po 1 stronie .
  • #4 13615705
    Kasek21
    Poziom 43  
    Moduły mogą być niekompatybilne z Twoją płytą główną jeżeli nawet z jednym modułem się nie włącza.

Możesz spróbować wgrać najnowszy bios ale mając na uwadze:
    "**W celu osiągnięcia maksymalnej pojemności pamięci systemowej, należy zainstalować dwa dwustronne moduły pamięci 4GB."
    Nawet jak uruchomisz to nie osiągniesz rozmiaru 8GB.

Najlepiej odprzedać te moduły i kupić moduły jednostronne, najlepiej z listy obsługiwanych: http://www.asrock.com/mb/memory/G41M-VS3.pdf
  • REKLAMA
  • #5 13616971
    aqimbo18
    Poziom 2  
    aha no biosa juz instalowałem z strony Asrock i nic . czyli nic innego mi nie zostaje jak nowe kości :/
  • REKLAMA
  • #6 13616978
    Kasek21
    Poziom 43  
    aqimbo18 napisał:
    czyli nic innego mi nie zostaje jak nowe kości :/

W tym wypadku nie.
  • #7 13625400
    aqimbo18
    Poziom 2  
    jak to nie " nie rozumiem ??
  • #8 14151986
    mit665576678
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    witam przylacze sie do tematu mam ten sam problem z ta roznica ze mialem stara kosc ram 4gb 1333 Elixir i dokupilem nowa 4 gb 1333 Good ram z komputerem dzieje sie podobnie jak u autora tematu na nowej kosci nie odpala wogole na starej zawsze razem tez odpala komputer tylko ze caly czas jest 4gb
    odsylacie wszystkich do strony producenta na ktorej sa wypisane zaledwie 2 kosci 4gb a mojej np. nie ma a dziala a inna ciekawa sprawa ze everest widzi nowa kosc
    https://obrazki.elektroda.pl/6054876100_1416584273.jpg

Dodano po 2 [minuty]:

ktos kiedys pisal o zworkach na plycie ale nie doszlem o co chodzilo dokladnie.
    jedyne co przychodzi mi do glowy to to ze nawa Good ram jest jednostronna stary elixir dwustronny

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z uruchomieniem komputera po zainstalowaniu zestawu pamięci DDR3 8GB KIT 1333MHz CL9 DIMM SR Dual Channel w płycie głównej Asrock G41M-VS3. Po dodaniu nowych modułów komputer nie uruchamia się, mimo że wcześniejszy moduł 2GB Good Ram działał poprawnie. Użytkownicy sugerują, że nowe kości mogą być niekompatybilne z płytą główną, zwłaszcza jeśli są jednostronne, podczas gdy starsze mogą być dwustronne. Rekomendowane jest sprawdzenie listy kompatybilnych pamięci na stronie producenta oraz rozważenie zakupu modułów jednostronnych. Użytkownik zainstalował najnowszy BIOS, ale to nie pomogło.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA