logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TDA7294 i kondensatory - dobór

Kelas 14 Kwi 2005 15:33 1312 3
REKLAMA
  • #1 1404728
    Kelas
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam

Robie plytke pod wzmacniacz na jednym tda7294 i stanalem przed problemem doboru kondensatorow.
    W audio jestem prawie zielony i nie wiem jakie kondensatory zastosowac. Chodzi o kondensatory nie spolaryzowane. Na moj rozum lepiej uzyc innych (MKT, MKSE) zamiast zwyklych ceramicznych.
    Czy zamiast elektrolitow uzywac innych?

Moge dodac ze bedzie to wzmacniacz do suba.
    Nizej schemat, jesli ktos moglby powiedziec ktore powinny byc inne niz ceramiki bylbym wdzieczny. Takze jesli ktos znajdzie jakis blad :)

TDA7294 i kondensatory - dobór,

edit: Ajćć pomylka, prosze przeniesc do audio jesli mzona :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1404781
    CervantesJ.
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Jedynym ceramikiem będzie kondensatorek C4 1pF. Tematu elektrolitów nie przeskoczysz, reszta to powinny być kondensatorki foliowe MKT
  • REKLAMA
  • #3 1407557
    CervantesJ.
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Nie wiem czy waarto się samemu męczyć z robieniem płytki do tego scalaka. Ja skorzystałem z gotowego wzoru płytki z kitu AVT 2153.
    Zależy też z jakiego programu do robienia płytek kożystasz.
    Jakbyś chciał to mogę podesłać pliczek PCB.
  • #4 1414819
    Misian@
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Jest też ładniutkja płytka na Dowlandzie akurat też pod TDA7294 sałkiem prosta w wykonaniy. Ja ją zrobiłem ale miałem felera bo mi sie wyłączał bo miałem zawysokie napięcie. Jak masz zamiar budować tego TDA to już z góry sobie daj wysoko napięciowy kondziak w bootstapie około 63V --> bo jak będziesz miał zamało to ci go rozwali tok jak mi...

Dodano po 45 [sekundy]:

Aha ta płytka co ja robiełm jest w programie DJVu
REKLAMA