logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux jako router z obsługą RTL8139 i WiFi, dystrybucja do 80MB na HDD

..::MariuszB::.. 14 Kwi 2005 17:41 1729 7
REKLAMA
  • #1 1405100
    ..::MariuszB::..
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Witam poszukuje dystrybucji linuxa pracujacej jako router,obsluga wifi no i rtl8139, moduly do wifi sam dolacze..chodzi mi o dystrybucje do 80M nie na dyskietkach tylko na HDD.
    dziekuje! P.S. NA hdd bo chcialem umiescic kilka innych programow i nie chce sie bawic w fdd :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1405553
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Zip-slack ??
    a może PLD lub Gentoo (bez kompilacji, instalacja z binarnych pakietów).
  • REKLAMA
  • #4 1405683
    Poziom 16  
    Koledzy, ale ja musze kompilowac do wifi modul dla jadra..wiec da sie w tym NND, lub Gentoo? Mam dysk 85M i wiecej nie wsadze w ten sprzet, wiec boje sie ,ze nie wypali z modulami bo z reszta sobie poradze :)...NND potrzebuje ponad 85M, a Gentoo duzo wiecej...z zipslack'a wywale /usr/share/doc no i /usr/share/games, wtedy sie zmiesci i zobaczymy...ale jak sa jakies sugestie to prosze jestem otwarty :].
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 1412679
    Poziom 16  
    Tak leaf bering uClibc jest super tylko, ze ja do D-Linka musze skapilowac modul,a tam tak sie nie da...szukalem gotowych modulow i nie ma, sa do prism, orinoco, ale dwl przeciez na tym nie pojdzie. Dzieki PabloII za zainteresowanie sie.
    Pozdrawiam.
  • #8 1978742
    Poziom 16  
    Zamykam temat ponieważ z braku czasu nie bawie sie już w distro do 80M, tanio na allegro można kupić dysk np. 2G i załadować np. RH9 :D.

Pozdrawiam.

Moderowany przez jankolo:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam.
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano lekkiej dystrybucji Linuxa działającej jako router z obsługą karty sieciowej RTL8139 oraz WiFi, z możliwością dołączenia własnych modułów WiFi i ograniczeniem rozmiaru do około 80 MB na dysku HDD. Proponowano dystrybucje takie jak Zip-slack, PLD, Gentoo oraz NND, jednak NND i Gentoo przekraczały limit rozmiaru, a konieczność kompilacji modułów WiFi była problematyczna. Wskazano także dystrybucję Leaf Bering uClibc, która posiada gotowe moduły do kernela i dokumentację umożliwiającą kompilację własnych modułów, choć brakowało wsparcia dla niektórych kart WiFi (np. DWL). Ostatecznie autor zrezygnował z ograniczenia do 80 MB, sugerując zakup większego dysku (np. 2 GB) i instalację pełnej dystrybucji Red Hat 9.
REKLAMA