logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rejestrator NVR-IP resetuje się przy konfiguracji kamer w sieci klienta

Zajkovsky 21 Maj 2014 08:42 4059 10
  • #1 13621406
    Zajkovsky
    Poziom 9  
    Witam,

Jestem osobą początkującą w temacie monitoringów IP i na wstępie pojawił mi się problem z w/w tematem. Poznałem teorie itd, i założyłem mój pierwszy monitoring u klienta. Podłączyłem się do sieci itd, ustawiłem IP, porty. Na laptopie obraz widoczny z wszystkich trzech zamontowanych kamer i pojawia się problem z rejestratorem. W momencie próby skonfigurowania podglądu na rejestratorze, zaczyna się resetować i tak w kółko. Kombinowałem z ustawieniami, przywróciłem ustawienia fabryczne i na chwilę udało się połączyć z dwoma kamerami po czym znów zaczął się restartować. Wziąłem go do domu podłączyłem pod swoją sieć i....wszystko działa jak należy.
    Teraz moje pytanie: w czym jest problem bo już nie mam pojęcia?
    Schemat podłączenia: 3 kamery i rejestrator switch, switch podłączony do routera, wszystko skonfigurowane.
  • #3 13623493
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    Zajkovsky napisał:
    Schemat podłączenia: 3 kamery i rejestrator switch, switch podłączony do routera, wszystko skonfigurowane.

Adresacja na tych kamerach i rejestratorze wpisywana ręcznie czy rezerwacja na DHCP routera?
  • #4 13624252
    Zajkovsky
    Poziom 9  
    jimasek napisał:
    Zajkovsky napisał:

Adresacja na tych kamerach i rejestratorze wpisywana ręcznie czy rezerwacja na DHCP routera?

Wpisane ręcznie...przejrzę znów czy wszystko dobrze mam skonfigurowane, bo może gdzieś się pomyliłem
  • #5 13625134
    jimasek
    Ocena: 2681
    Od tego bym zaczął plus sprawdzenie jak wygląda DHCP na routerze i czy wszystkie pozostałe hosty w sieci małą adresację pobieraną z automatu.
  • #6 13626731
    Zajkovsky
    Poziom 9  
    Wczoraj walczyłem i poległem...jak dla mnie wadliwy rejestrator, już poinformowałem sprzedawcę i wymienią na nowy.
    Wszystko skonfigurowałem od nowa, przypisując ip od końca, czyli mogłem do 30 i właśnie od tego zacząłem. Sprawdziłem porty, wszystko od strony konfiguracji sieci. I zaczęło działać, połączyłem się z kamerami przez rejestrator. Po czym wziąłem się za funkcję zdalnego dostępu do rejestratota (DDNS), zarejestrowałem klienta, przypisałem odpowiedni port, wpisałem w rejestrator i stwierdziłem że zrestartuje rejestrator żeby zapisać konfigurację i sprawdzić czy wszystko działa. Po tym znów rejestrator zaczął fiksować, czyli odpalił się po chwili się zresetował.
    Wkurzony sytuacją wziął rozmontowałem kamery, zabrałem z rejestratorem do domu skonfigurowałem je w domu i wszystko chodziło, a po restarcie(czego wcześniej mając go w domu nie sprawdziłem, bo połączył się z kamerami i działało wszystko i nie resetowałem go) ta sama sytuacja co u klienta.
  • #7 13626925
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    A co to za rejestrator jak można wiedzieć ? Bo nigdzie nie napisałeś modelu...
  • #8 13627082
    Zajkovsky
    Poziom 9  
    jpl napisał:
    A co to za rejestrator jak można wiedzieć ? Bo nigdzie nie napisałeś modelu...

NVR CK-D9108SP Rejestrator sieciowy 8-kanałowy

Dobra i jeszcze jedno pytanie "prześwietliłem" kamery i te co kupiłem do klienta mają soft 3.0, a jak się uczyłem o monitoringu itd., i mam w domu jedną kamerę IP z softem 2.xxxxx, czy może być tak że rejestrator nie ogarnie tego nowego softu z kamer i przez to się resetuje? I może sprzedawca o tym nie wiedzieć? Może jak zrobi się upgrade oprogramowania to by coś pomogło?
  • #9 13627160
    suworow
    Ocena: 1278
    Zajkovsky napisał:
    I może sprzedawca o tym nie wiedzieć?
    oj może, w sprzedazy zabezpieczeń próbują swoich sił różwne firmy i rózni ludzie.
    Zajkovsky napisał:
    Może jak zrobi się upgrade oprogramowania to by coś pomogło?

na pewno warto spróbować. To jedno z podstawowych działań.
  • #10 13627186
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    Zajkovsky napisał:
    NVR CK-D9108SP Rejestrator sieciowy 8-kanałowy

Ten sprzęt to straszne g*wno jest :(

Niestety tutaj kłania się to co wiele razy powtarzam... w IP kupując coś mega taniego - po roku zapomnij o wsparciu technicznym.

Jeżeli masz możliwość aktualizacji, aktualizuj co się da.
    Proponuję napisać do firmy cantonk w chinach, oni to sprzedają - oni najbardziej pomogą.

Weź rejestrator do klienta, wcześniej przeskanuj sieć LAN czy nie ma konfliktów adresacji IP.
    U klienta spróbuj podłączać kamery zaktualizowane.
  • #11 13634771
    Zajkovsky
    Poziom 9  
    Dzięki wszystkim za pomoc, ale w tym przypadku wymiana rejestratora pomogła...i mam nauczkę nie wybierać taniego "gó...na".

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z rejestratorem NVR-IP, który resetuje się podczas konfiguracji kamer w sieci klienta. Po podłączeniu kamer do rejestratora, urządzenie zaczęło się resetować, mimo że w innej sieci działało poprawnie. Użytkownik podejrzewał konflikt IP oraz problemy z ręcznym przypisaniem adresów. Po wymianie rejestratora problem został rozwiązany, co sugeruje, że pierwotny sprzęt mógł być wadliwy. Dodatkowo, pojawiła się kwestia zgodności oprogramowania kamer, co mogło wpływać na stabilność rejestratora. Użytkownik został również ostrzeżony przed zakupem taniego sprzętu, który może nie mieć wsparcia technicznego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA