logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TPLink TL-R402M Thomson TCM471 - Vectra, brak Internetu

dikoj 21 Maj 2014 10:22 4467 11
REKLAMA
  • #1 13621625
    dikoj
    Poziom 9  
    Ocena: 20
    Witam,

ISP: Vectra
    Sprzęt: Thomson TCM471 Cable Modem od Vectry + TP-Link TL-R402M v7 (cable modem)
    Podłączenie: Gniazdo WAN TCM471 do gniazda WAN TL-R402M. Do czterech gniazd LAN TL-R402M - cztery komputery.
    Modemy podłączone do prądu na jednej listwie z wyłącznikiem.

Po kolei:
    Włączam listwę. Modem TP-Link startuje razem z modemem Vectry. Od razu zaznaczę, że MAC adresy WAN i LAN Tp-Link-a są RÓŻNE - fabryczne. Zanim modem Vectry złapie synchronizację, WAN TP-Link-a dostaje dane jak na zdjęciu 1.
    Adres 192.168.100.1 to techniczny adres modemu Vectry i pod nim jest aplikacja diagnostyczna. Nie ma żadnej możliwości konfiguracji.
    Po złapaniu synchronizacji dane zmieniają się jak na zdjęciu drugim.
    Komputery oczywiście widzą sieć (statyczne IP z DHCP TP-Link-a), jednak nie ma Internetu. Kontrolki modemu Vectry pokazują, że wszystko ok.
    I teraz najdziwniejsze.
    Klikam w konfiguracji TP-Link-a RELEASE i potem RENEW (zdjęcie 2).
    Modem Vectry przypisuje DOKŁADNIE TE SAME ADRESY I DNS-Y i Internet pojawia się na komputerach.
    Po sklonowaniu MAC WAN-u TP-Linka z MAC jednego z komputerów (używanego najczęściej - pozostałe trzy używane sporadycznie) sytuacja jest IDENTYCZNA.

Czy ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie problemu?
    Załączniki:
    • 2.JPG (40.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • pierwszy.JPG (31.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13628018
    chmuri
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Jednym słowem na tplinku musisz zwolnić adres i pobrać ponownie jeśli chcesz aby był internet?
  • #3 13628435
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 13634612
    dikoj
    Poziom 9  
    Cytat:
    Jednym słowem na tplinku musisz zwolnić adres i pobrać ponownie jeśli chcesz aby był internet?

Dokładnie. Tyle, że pobrany na nowo adres jest identyczny z tym przypisanym po zalogowaniu modemu Vectry.

Cytat:
    Ip z puli 192.168.100.x dostajesz wtedy, kiedy router wyśle żądanie przyznania adresu zanim modem zdąży zalogować się do sieci Vectry.

Tak - tyle, że po zalogowaniu Vectry tplink natychmiast dostaje inny adrers z puli 109.241.219.x. Internetu jedank nie ma. Dopiero po zwolnieniu i odnowieniu adresu na tplink-u przypisywane są identyczne adresy i internet jest.

Sytuacja wygląda tak, że gdy nie używam internetu muszę wyłączać modem i router, a z drugiej strony - z powodu umiejscowienia sprzętu - nie mogę sobie pozwolić na włączanie modemu, czekanie ok minuty i włączanie routera - dlatego listwa.

Sednem sprawy, którego nie rozumiem jest to, że na tych samych adresach przypisanych tplink-owi po zalogowaniu Vectry, a później po odnowieniu, raz internet jest, a raz nie ma.
  • #5 13634987
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 13639833
    dikoj
    Poziom 9  
    Brama, DNS, routing - wszystko to samo. Dlatego dziwi mnie brak internetu.

Rozumiem naturę pracy modemów. Jednak jakoś mnie denerwuje sprzęt działający 24h/dobę dodając fakt, że z internetu w domu korzystam dość rzadko.

A koszt miesięczny prądu (przy pracy 24h) to ok. 5-6zł.

Przyszedł mi jeszcze do głowy pomysł, że może to wina samego tplink-a. Spróbuję jeszcze pożyczyć jakiś router i sprawdzić czy sytuacja będzie wyglądać tak samo.
  • REKLAMA
  • #7 13640569
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 13640807
    dikoj
    Poziom 9  
    Racja - z routingiem się zapędziłem.
    Uruchamiając metodą najpierw modem, a dopiero po zalogowaniu router, sygnał internetu od razu jest na komputerze.
  • REKLAMA
  • #9 13640907
    chmuri
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Zrób jeszcze taki test żebyś zmienił maca w routerze na porcie WAN ale wtedy jeśli nie będzie internetu i nie złapie adresu IP to musisz wyłączyć i włączyć modem vectrowy gdyż on pamięta adresy MAC i na podstawie tego przydziela Ci adres IP.
  • #10 13642494
    dikoj
    Poziom 9  
    Sprawdziłem inny router (stary DI-524) i tu sytuacja na początku nie występowała, ale potem działo się tak samo - po drugim czy trzecim wspólnym uruchomieniu.

Zrobiłem hard reset i przeinstalowałem firmware (jest jedna wersja) routera. Sytuacja się nie zmieniła.

W końcu zrobiłem tak: wyłączyłem wszystko, hard reset vectry, jak złapała synchronizację to włączyłem tplink-a, przydzieliło adresy, dns-y, internet chodził.

Po pierwszym wyłączeniu i wspólnym włączeniu po automatycznej zmianie adresu WAN routera z roboczego na ten po synchronizacji Vectry internet hulał! Jednak już przy drugim wspólnym uruchomieniu sytuacja się powtarza... :(

Dopiero zauważyłem, że po przypisaniu adresów, gdy strony www nie działają, Skype loguje się.
  • #11 13642587
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 13648460
    dikoj
    Poziom 9  
    Przypisałem DNS-y na sztywno w routerze. Zaczęło działać tak jak chciałem.
    Jednak nadal trapi mnie to dlaczego mimo, że dane (w tym DNS) przypisane po zalogowaniu vectry i te po odnowieniu adresu były identyczne jednak w pierwszym przypadku internetu nie było.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z brakiem dostępu do Internetu przy użyciu modemu Thomson TCM471 od Vectry oraz routera TP-Link TL-R402M. Po włączeniu zasilania, router TP-Link nie uzyskuje stabilnego połączenia z Internetem, mimo że adresy IP są poprawnie przypisywane. Użytkownik zauważył, że po wyłączeniu i ponownym włączeniu sprzętu, Internet działa, ale problem powraca przy kolejnych uruchomieniach. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują: wyłączanie zasilania routera przed modemem, twardy reset modemu, oraz przypisanie statycznych adresów DNS w routerze, co ostatecznie poprawiło sytuację. Użytkownik zastanawia się nad przyczyną niestabilności połączenia mimo identycznych danych IP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA