logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop Samsung Windows 8 - Nieudana aktualizacja, brak dostępu do trybu awaryjnego

Black0098 21 Maj 2014 22:21 2364 5
REKLAMA
  • #1 13623578
    Black0098
    Poziom 2  
    Witam. Posiadam laptopa firmy Samsung z oprogramowaniem Windows 8. Po włączeniu laptopa wyskakuje komunikat "przygotowywanie do aktualizacji. Nie wyłączaj komputera". Po chwili ukazuje się komunikat "Niepowodzenie konfigurowania funkcji systemu windows. Wycofywanie zmian. Nie wyłączaj komputera". Przez to nie mogę wejść do windowsa, bo czynność cały czas się powtarza. Po włączeniu laptopa naciskam szybko F8 aby przejść do trybu awaryjnego, ale to nic nie daje...Komputer i tak przechodzi do wyświetlania komunikatu. Wiem, że są podobne tematy, ale nigdzie nie widziałem porady co zrobić, kiedy nie można dostać się do trybu awaryjnego...No chyba że ja coś źle robię. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13623936
    globusek14
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    Żeby dostać się do trybu awaryjnego należy wykonać w cmd przy uprawnieniach administratora komendę:

bcdedit /set {default} bootmenupolicy standard

Inaczej tryb awaryjny jest niedostępny.

Należało by tu spróbować naprawić system z płyty/pendrive'a bądź uruchomić z LiveCD i edytować rejestr Windows 8 żeby wyłączyć aktualizację.

Dodano po 37 [sekundy]:

Wyłączenie automatycznych aktualizacji systemu Windows
    [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer]
    "NoAutoUpdate"=dword:00000001

Wyłączenie dostępu do wszystkich funkcji witryny Windows Update
    [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\WindowsUpdate]
    "DisableWindowsUpdateAccess"=dword:00000001
  • REKLAMA
  • #3 13624158
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    A patrzałeś jakie masz opcje w recovery? może masz tam jakieś przywracanie do jakiegoś punktu systemu windows czy naprawę samego systemu. Każdy producent laptopa ma inne recovery to z pamięci ci nie powiem co możesz mieć w samsungu, ale warto sprawdzić.
    W recovery wchodzisz poprzez F4.
  • REKLAMA
  • #4 13624165
    Black0098
    Poziom 2  
    Jestem zielony w tych sprawach, więc nasuwa mi się kolejne pytanie. Jak naprawić z płyty, pendrive'a? Dodam, że system był zainstalowany od już przy kupnie, a plyty z windowsem nie posiadam.
  • REKLAMA
  • #5 13624175
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    Black0098 napisał:
    a plyty z windowsem nie posiadam.

Masz ukrytą partycje recovery z instalką windowsa i tam też zapewne masz jakieś opcje naprawy systemu czy przywracania do jakiegoś punktu. Sprawdź.
    Możesz też tam przywrócić system do stanu fabrycznego - usuwa wszystkie dane zz dysku, ze wszystkich partycji.
  • #6 13625303
    Black0098
    Poziom 2  
    Windows się włączył chociaż nic nie zrobiłem, tak więc dostęp do niego już mam. Mam tylko jeszcze pytanie co zrobić, żeby nie wystąpiła taka sytuacja po raz kolejny, bo wyskoczył mi komunikat, że nie zainstalowano 2 aktualizacji. Przywracalem właśnie do stanu fabrycznego 4 dni temu.
REKLAMA