logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera BCS traci ostrość wieczorem - co może być przyczyną?

Szymon Tarnowski 22 Maj 2014 23:30 3072 5
  • #1 13626432
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 181
    Kolejna zabawna sytuacja u klienta. Jest sobie kamera, jakiś kompakt BCS w obudowie z grzałką, nie ja montowałem nie znam szczegółów. Całość zamontowana na wysokości 15 metrów bez możliwości łatwego dostępu. Takich kamer ma klient jeszcze 2-3 sztuki, tylko jedna ma taki objaw. Codziennie około godziny 18-19 kamera traci ostrość w dość specyficzny sposób, na środku obrazu powstaje taka jakby "plama" bez ostrości, która stopniowo ogarnia całą powierzchnię obrazu. W momencie utraty ostrości kamera działa nadal w trybie kolorowym, dopiero kilka godzin później przełącza się na BW. Rano sytuacja się poprawia i tak koło 8 jak otwierają się to obraz jest znowu ostry. Dzisiaj była ładna pogoda, 30 stopni w słońcu, akurat był podnośnik na terenie to otworzyłem obudowę, przewietrzyłem, przeczyściłem szkła, uszczelniłem i zamknąłem, niestety objaw wrócił wieczorem. Jakieś sugestie co może być przyczyną?
  • Pomocny post
    #2 13626546
    Maurycy147
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Któryś układzik z elektroniki prawdopodobnie ma przebicia. Stawiał bym na tranzystory. Jak jest gorąco to będzie cały czas dobrze, ale jak się ochłodzi - już nie.
    Jak masz możliwość, to podgrzewaj kolejno układy w momencie jak jest plama i patrz kiedy znika ;)
  • #3 13626843
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Mam wątpliwość czy to wynik reakcji na zmianę temperatury zewnętrznej:
    1. problem występuje zarówno przy temperaturach dzień 30*C, noc 15*C jak i dzień 7*, noc -1*
    2. trudno mi sobie wyobrazić jak to może powodować że kamera stopniowo traci ostrość od środka matrycy, przypuszczałbym że cała matryca powinna stracić ostrość równomiernie.
  • Pomocny post
    #4 13626944
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    W godzinie 18-19 w tym miesiącu ?
    Czy tą ostrość traci jak robi się wieczór ? tzn jest coraz mniej światła ? Czy obiektyw jest ze sterowaniem DC ?

Jeżeli tak - to jest to wina obiektywu i jego sterowania. Tzn jak robi się ciemniej - przysłona się otwiera - zmieniając jasność obiektywu - czyli zmienia się głębia ostrości.
    Dzieje się tak do czasu kiedy kamera nie włączy mechanicznego filtra ICR - tzn łapie sobie wyższą czułość, więc żeby nie prześwietlić steruje sobie przesłoną i się przymyka - czyli głębia ostrości wraca do wcześniejszego ustawienia i obraz jest żyleta :).

Wyjście - albo spróbować inny obiektyw, albo wstawić obiektyw manualny.
  • #5 13627157
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    jpl napisał:
    W godzinie 18-19 w tym miesiącu ?
    Czy tą ostrość traci jak robi się wieczór ? tzn jest coraz mniej światła ? Czy obiektyw jest ze sterowaniem DC ?
    Tak, mniej więcej 18-19

jpl napisał:
    Jeżeli tak - to jest to wina obiektywu i jego sterowania. Tzn jak robi się ciemniej - przysłona się otwiera - zmieniając jasność obiektywu - czyli zmienia się głębia ostrości.
    Dzieje się tak do czasu kiedy kamera nie włączy mechanicznego filtra ICR - tzn łapie sobie wyższą czułość, więc żeby nie prześwietlić steruje sobie przesłoną i się przymyka - czyli głębia ostrości wraca do wcześniejszego ustawienia i obraz jest żyleta :).
    Wyjaśnienie kolegi brzmi logicznie, tylko dlaczego regulacja przesłony wpływa na ostrość? Jedyne co mi przychodzi do głowy to jakieś uszkodzenie mechanizmu regulacji przesłony, w kamerze było trochę syfu, nie wykluczam że wilgoć też występowała.

jpl napisał:
    Wyjście - albo spróbować inny obiektyw, albo wstawić obiektyw manualny.
    Dostęp zbyt utrudniony żeby eksperymentować, jak dla mnie kamera i obiektyw do wymiany.
  • #6 13627170
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    Szymon Tarnowski napisał:
    Wyjaśnienie kolegi brzmi logicznie, tylko dlaczego regulacja przesłony wpływa na ostrość?

Zmieniając jasność obiektywu F, zmienia się głębia ostrości. Zwiększając jasność F, głębia ostrości się zmniejsza.

Szybki opis na stronie o fotografowaniu:
    "Już przy ustawieniu zooma na 35mm (7,1mm) i ustawieniu odległości na wartość 2m, mamy do dyspozycji potężną głębię ostrości.
    Przy przysłonie f 2,8, spokojnie możemy ręcznie ustawić ostrość na wartość 2m, by uzyskać ostry zakres od 1,20m do 5,95m.
    Po zwiększeniu wartości przysłony do f 4,0 - jest już znakomicie - ostry zakres rozciąga się od jednego metra do nieco ponad trzydziestu dziewięciu metrów."
REKLAMA