logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór aktywnego nagłośnienia 2+1/2+2 na wesela do 10 000 zł - opinie i porady

DjLucaSss 26 Maj 2014 10:03 2031 11
REKLAMA
  • #1 13634801
    DjLucaSss
    Poziom 9  
    Witam serdecznie. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze nagłośnienia. Ma one służyć do grania na weselach i innych okolicznościówkach. Jestem mobilnym dj-em, działam w pojedynkę. Cena jaką chcę przeznaczyć to około 10 000 zł, jednak może przekroczyć ten budżet jeśli będzie coś warte pieniędzy. Zależałoby mi na tym, żeby :
    zestaw był aktywny
    był to setup 2+1 lub 2+2
    górki żeby były na 15 calach z racji tego, że czasami zdarzają mi się sale gdzie te górki same wystarcza i bas z tych 15 sam da radę
    Bas żeby był na 18 calach.

Moja propozycja to :
    hk_audio_premium_pro_set_15a18a.

Jednak jestem otwarty na propozycje, bardzo proszę o pomoc i opinie. Jeśli ktoś gra na podobnych zestaw to proszę o podzielenie się spostrzeżeniami.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 13634991
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 354
    Podstawowe pytanie - nowe czy używane oraz aktywne czy jednak troche siły i miejsca się znajdzie w środku transportu na case z końcówkami mocy i peryferiami?
  • REKLAMA
  • #3 13635005
    DjLucaSss
    Poziom 9  
    Wolałbym nowe, i napisałem że chcę zestaw aktywny. Cały zestaw (jeśli patrzymy na ten hk proponowany przeze mnie do zaopiniowania) i tak będzie brany na większe imprezy. Dysponuję autem kombi.
  • #4 13648943
    DjLucaSss
    Poziom 9  
    Podbijam temat, zależy mi na dobrym doborze więc będę wdzięczny za każdy konstruktywny głos :)
  • REKLAMA
  • #5 13656517
    dj_maty
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Witaj, ja na Twoim miejscu uderzyłbym w jakiś system Mackie. Dwie sztuki Mackie SRM 650 + bas HD1801 to naprawdę genialny zestaw, tylko przekracza Twój budżet o jakieś 600 zł. Napisałeś, że koniecznie górki chcesz na 15", ja mówiąc szczerze korzystam z Mackie SRM 450 na 12" i na mniejszych salach naprawdę fajnie sobie radzą, a są sporo tańsze, mógłbyś sobie wtedy pozwolić np na dwa basy na jakieś znacznie większe imprezy. Poszukaj może jakiegoś sklepu w okolicy gdzie mógłbyś ich posłuchać, a najlepiej porównać HK i Mackie, bo każdy ma inny gust. Ja wybrałem Mackie :)
    Pozdrawiam
  • #6 13656589
    DjLucaSss
    Poziom 9  
    Dzieki za głos :)/
    Może niekoniecznie będę się upierał przy tym HK AUDIO.. Może coś z RCF-a lub Mackie właśnie? Czytałem też że bardzo są chwalone Electro-Voice'y :) Tylko jakie w tym budzecie? w co Warto zainwestowac?

Dodano po 1 [sekundy]:

Dzieki za głos :)/
    Może niekoniecznie będę się upierał przy tym HK AUDIO.. Może coś z RCF-a lub Mackie właśnie? Czytałem też że bardzo są chwalone Electro-Voice'y :) Tylko jakie w tym budzecie? w co Warto zainwestowac?
  • REKLAMA
  • #7 13656644
    dj_maty
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Jeśli chodzi o EV to rzeczywiście też warto się nim zainteresować. Ja słyszałem tylko EV ELX 115P - grały naprawdę przyjemnie, ale nie jestem w stanie powiedzieć nic o żadnym subwooferze bo żadnego nie słyszałem.
  • #8 13656656
    DjLucaSss
    Poziom 9  
    Może trafi się ktoś kto gra na takim zestawie i się wypowie. Dzieki za pomoc dj_maty!
  • #9 13685692
    jawol67
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Używam Dynacorda: góra D11 A, dół PS112. Na typowych remizach gra to bardzo dobrze i jest lekkie ( 15 kg górka , dół może z 20 kg tak więc w pojedynke można nosić ). Budżet w przypadku 2xPS112 nie puściłby, może więc 1xPS212. Głośniki są na 12 calach , ale warto odsłuchać bo jeśli mówimy o weselach i wielu różnych salach to łatwiej osiągnąć brzmienie na mniej mięsistym basie.
  • #10 13688982
    DjLucaSss
    Poziom 9  
    A jakie opinie o LDM SAS 18?
  • #11 13689801
    jawol67
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Znajomi grają na tych LDM-ach i nie narzekają. Brzmi to też w porządku. W przypadku nagłośnień estradowych wszystko zależy od tego, czego naprawde oczekujemy od nagłośnienia. Sprawa mocy dla niektórych jest kluczowa, następnie niezawodność i żywotność sprzętu oraz wierne odwzorowanie dźwięku. Jeśli chodzi o te droższe to właśnie ten trzeci parametr robi cenę, ale żeby to miało sens trzeba zadbać o jakość sygnału od źródła, czyli klawisz , mikrofon, itp, przez porządny mikser, aż do kolumn. LDM są moim zdaniem takim środkiem, dobry wybór przy ograniczonych środkach finansowych, przyzwoita jakość, ale lepiej posłuchać przed zakupem, żeby się nie rozczarować . Zresztą posłuchać radzę każdego sprzętu, bo słuch to subiektywne odczucie. Nie zawsze cena, czy marka producenta idą w parze z naszymi oczekiwaniami.
    O czym przekonałem się na własnej skórze.
  • #12 13690023
    DjLucaSss
    Poziom 9  
    Mam niesamowity mętlik w głowie co wybrać. Jedno jest pewne - nagłośnienie do wymiany :) na lepsze, lżejsze :D i aktywne ;) no i żeby "dało radę" przy np. 150 osobach.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje aktywnego nagłośnienia 2+1 lub 2+2 do 10 000 zł, które będzie odpowiednie do grania na weselach. Preferuje zestaw z głośnikami 15-calowymi i subwooferem 18-calowym. Proponuje model HK Audio Premium Pro Set 15A/18A, ale jest otwarty na inne sugestie. W odpowiedziach pojawiają się rekomendacje systemów Mackie (SRM 650 i HD1801), RCF oraz Electro-Voice (ELX 115P). Użytkownicy podkreślają znaczenie odsłuchu sprzętu przed zakupem oraz zwracają uwagę na wagę i mobilność zestawu. Wspomniano również o Dynacordzie (D11 A i PS112) oraz LDM SAS 18, które są uznawane za dobry wybór w ograniczonym budżecie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA