logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router TP-LINK TL-WR842ND spowalnia internet i zanika na PS3 - co robić?

GoodSnoopy 26 Maj 2014 22:29 2661 13
REKLAMA
  • #1 13637024
    GoodSnoopy
    Poziom 9  
    Witam. Od niedawno borykam się z problem, który dotyczy router'a TP-LINK WR842ND. Został on zakupiony niedawno i na początku nie było z nim problemu. Internet działał bardzo szybko w komputerze stacjonarnym, laptopie, telefonie, ps3 oraz w telewizorze jednak od kilku dni spowalnia on internet w komputerze stacjonarnym oraz zanika na ps3, który stoi razem z nim w pokoju. Strony, które przedtem ładowały się w zaledwie kilka sekund teraz ładują się ponad minute lub wyskakuje komunikat o błędzie połączenia. Moim dostawcą internetu jest Vectra. Do ich modemu podłączony jest mój router (modem Vectry nie posiada wbudowanego router'a). WIFI jest na hasło a na komputerze nie znalazłem żadnych wirusów. Zresetowałem ustawienia routera do fabrycznych i od nowa skonfigurowałem go za pomocą dołączonej płyty przez producenta (bez pozytywnych rezultatów). Podłączając modem bezpośrednio do komputera internet działa jak należy. Chciałbym prosić Was o pomoc bo przeglądałem fora i nie mogłem znaleźć rozwiązania.

Jeśli napisałem temat w złym dziale to proszę moderatora o przeniesienie go do działu związanego z tym problem.

Z góry dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam, Wojtek.
  • REKLAMA
  • #2 13637138
    parek64
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Zobacz na stronie TPLINK-a czy jest może nowy firmware do tego routera. Bo jak jest, to warto zaktualizować. Zawsze są jakiejś poprawki wnoszone i może to coś pomoże.
  • #3 13637206
    GoodSnoopy
    Poziom 9  
    Sprawdziłem na routerze mam wgrany najnowszy (V 2.0), na stronie nie ma nowych aktualizacji.
  • #4 13637276
    luk526
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Możliwe, że dostawca ma jakiś problem u siebie. Nie możemy tego wykluczyć. Wejdź w uruchom, wpisz: cmd , następnie potwierdź enterem a później wpisz: ping -t google.pl , zaczną wyskakiwać linie w odstępie sekundy z czasem opóźnienia. po 20 takich przeskokach zrób screena i wklej tutaj:)
  • REKLAMA
  • #5 13639116
    GoodSnoopy
    Poziom 9  
    Proszę bardzo. Dodam również, że teraz również wolno chodzi gdy jest podpięty oraz najwolniej ładują się strony typu FB, YT

Router TP-LINK TL-WR842ND spowalnia internet i zanika na PS3 - co robić?
  • #6 13639161
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2682
    Zrób testy prędkości i WinMTR i daj obrazeki na forum - Link
  • REKLAMA
  • #7 13639350
    GoodSnoopy
    Poziom 9  
    Proszę. Nie wiem czy to skanowanie przez program WinMTR ma zakończyć się automatycznie więc zrobiłem ss podczas skanowanie, a jak się zakończy to ewentualnie wstawię zdjęcie zakończonego testu.

Router TP-LINK TL-WR842ND spowalnia internet i zanika na PS3 - co robić? Router TP-LINK TL-WR842ND spowalnia internet i zanika na PS3 - co robić?
  • #8 13639548
    jimasek
    Dane prędkości zgadzają się z tym co masz na umowie? W tej chwili jakoś nie widać większych problemów.
  • #9 13639735
    GoodSnoopy
    Poziom 9  
    Owszem, zgadzają się. To ja już nie wiem co się dzieje.
  • #10 13639920
    jimasek
    Spróbuj dopisać do DHCP routera jakieś DNS-y. Mogą być Vectro-we lub jakiś uniwersalne - Link
  • #11 13640079
    GoodSnoopy
    Poziom 9  
    Niestety niezbyt to pomogło. Na pewno jakaś lekka różnica jest. Dziwie się, że na początku było wszystko ok a od jakiegoś czasu wszystko się zepsuło.
  • #12 13640607
    luk526
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Hmm dziwna sprawa. Wszystko wygląda ładnie i sprawnie. Spróbuj ustawić w routerze Bandwidth Control na Min/Max Bandwidth.
  • REKLAMA
  • #13 13646581
    GoodSnoopy
    Poziom 9  
    Na razie jest już w miarę ok, zobaczymy później. Będę pisał w razie problemu. Dziękuje za rady chłopaki ! : )
  • #14 14058867
    adamekm13
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Cytat:
    Niestety niezbyt to pomogło. Na pewno jakaś lekka różnica jest. Dziwie się, że na początku było wszystko ok a od jakiegoś czasu wszystko się zepsuło.

Mam taki rooter ver 2.0 + modem Vectra i miałem takie same problemy. Zainstaluj OpenWrt Gargoyle PL i bedziesz miał super sprzet i wiele wiecej mozliwosci. Na firmowym oprogramowaniu za dobrze to nie działa a nawet powiedziałbym kiepsko. Najgorsza chyba jest ta czkawka podczas ładowania stron.Na OpenWrt tego niema strony ''wskakują'' jak zdjecia. Rooter ma 8Mb flash - sporo i 32Mb ram -też nieźle można wlutować 64Mb.
    Testowałem : DD-WRT, SuperWRT, OpenWrt, Luci, Gargoyle i oryginalne.

http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl
    http://tplink-forum.pl/aktualny-firmware-garg...wrt-gargoyle-luci-dd-wrt-na-routerze-tp-link/

Tak to wyglada :
    Router TP-LINK TL-WR842ND spowalnia internet i zanika na PS3 - co robić? Router TP-LINK TL-WR842ND spowalnia internet i zanika na PS3 - co robić? Router TP-LINK TL-WR842ND spowalnia internet i zanika na PS3 - co robić? Router TP-LINK TL-WR842ND spowalnia internet i zanika na PS3 - co robić?

Gdybyś się zdecydował na gargulca , którego ci polecam:
    http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/attitude_adjustment/ar71xx/

najpierw squashfs-factory.bin
    nastepnie squashfs-sysupgrade.bin

Domyślne hasło :password

Gdyby cos poszlo nie tak (spoko)jest tryb recovery:
    http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja-tp-li...w-tp-link-%28na-przykladzie-tl-wr842nd-v2%29/

Gdybyś po gargulcu chciał powrócić do oryginalnego firmware tu masz wsad bez boot : TL-WR842ND V2 TL-WR842ND-V2-stripped.zip
    http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr842nd

Powodzonka !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z routerem TP-LINK TL-WR842ND, który spowalnia internet na komputerze stacjonarnym i zanika na konsoli PS3. Po zakupie router działał poprawnie, jednak od kilku dni występują znaczne opóźnienia w ładowaniu stron. Użytkownik sprawdził aktualizacje firmware, zresetował router do ustawień fabrycznych oraz podłączył modem bezpośrednio do komputera, co potwierdziło, że problem leży w routerze. Użytkownicy forum sugerują aktualizację firmware, testy prędkości, zmianę ustawień DNS oraz zastosowanie alternatywnego oprogramowania OpenWrt, co może poprawić wydajność routera. Po wprowadzeniu niektórych zmian, użytkownik zauważył poprawę, ale nadal ma wątpliwości co do stabilności połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA