logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd skanera Lexmark x83 - możliwe uszkodzenie silnika krokowego?

bbrutus 15 Kwi 2005 14:12 1599 6
REKLAMA
  • #1 1407457
    bbrutus
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    Mam problem z w/w urządzeniem. Mianowicie bład skanera. Moim zdaniem uszkodzony jest silnik krokowy skanera. Podczas startu zaczyna się testować i po kilku sekundach informuje mnie abym odblokował skaner. Sprawdzałem skaner i nic go nie blokuje. Gdzie mógł bym kupić silnik krokowy J27A17EC za rozsądną cenę. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 1407750
    Amigo201
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Miałem podobne przypadki błendów w skanerach czasami wyskakiwał błąd lampy albo że lampa się rozgrzewa ,różne cyrki (skaner delikatnie się poruszał). Zawsze przyczyną takich objawów były albo brudne lustra albo linijka ccd.Skaner przy starcie ustawia współczynnik bieli pod szybą jest biały pasek (on też może być brudny). ja nie widziałem takiego jak twój skanera . ale gdybym miał taki przypadek jak ty to bym wpierw stawiał na optykę.
    chyba że jesteś pewny że to silnik.
  • REKLAMA
  • #3 1408025
    bbrutus
    Poziom 19  
    Dzięki za zainteresowanie. Ale optykę wykluczam. Przy starcie skaner nawet nie drgnie. Jak mu ręcznie pomogę to program testowy przeprowadzi do końca i jest o.k. aż do próby pierwszego skanowania. Problem wtedy powraca. Płytka jes również o.k. Ja stawiam na silnik ale mogę się mylić. Nie mogę go nigdzie dostać.
  • REKLAMA
  • #4 1409585
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    napisz jakie oznaczenie ma ten silniczek
  • REKLAMA
  • #5 1409748
    bbrutus
    Poziom 19  
    Na silniku jest napisane "J27A17EC"
  • #6 1410361
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    ja go też nigdzie nie znalazłem :(

ale zadzwoń pod ten numer i przedstaw im problem - możeCi pomogą

(012) 2901405
  • #7 1410885
    bbrutus
    Poziom 19  
    DZięki Marek216. W poniedziałek spróbuje tam zadzwonić.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędu skanera w urządzeniu Lexmark x83, prawdopodobnie spowodowanego uszkodzeniem silnika krokowego o oznaczeniu J27A17EC. Skaner podczas uruchamiania przeprowadza test, po czym pojawia się komunikat o konieczności odblokowania skanera, mimo że mechanicznie nic nie blokuje ruchu. Przy ręcznym wsparciu silnika test przechodzi pomyślnie, jednak problem powraca przy próbie skanowania. Wstępnie wykluczono uszkodzenie optyki, w tym zabrudzenia luster, linijki CCD oraz białego paska pod szybą, które mogą powodować inne błędy skanera. Poszukiwania silnika krokowego J27A17EC nie przyniosły rezultatów, zasugerowano kontakt z serwisem lub dystrybutorem części w celu uzyskania pomocy i ewentualnego zakupu podzespołu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA