logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lexmark X2250 - skaner blokuje się i przeskakuje, jak naprawić?

firmatomasz 18 Lip 2006 13:48 1724 6
REKLAMA
  • #1 2830548
    firmatomasz
    Poziom 11  
    Mam problem z urządzeniem Lexmark x2250 otóż po włączeniu urządzenie zapala się przycisk zasilania, słychać drukarkę która wykonuje test kartrigde i chwilę po tym rusza test skanera. Niby wszystko ok. ale skaner przesuwa cały wózek z lampą do końca toru gdzie się blokuje i zaczyna przeskakiwać nie wracając z powrotem na swoje miejsce. Nie ma możliwości drukowania i skanowania a silnik skanera pracuje cały czas. Co może być przyczyną takiego zachowania skanera i jak usunąć tę usterkę i czy warto
  • REKLAMA
  • #2 2830561
    alfascorpius
    Poziom 11  
    Prawdopodobnie pasek (tasiemka) jest uszkodzona. Ciężko będzie to dostać a gołym okiem rzadko widac uszkodzenie. Czy rozbierałeś skaner?
    Czasami przy składaniu ktoś szybę położy "do góry nogami" i punkt kalibracyjny jest na wierzchu a nie pod spodem - skaner wtedy nie kalibruje się i objaw jest podobny.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2830704
    firmatomasz
    Poziom 11  
    Skaner robierałem wczoraj i sprawdziłem tasiemke ma przejścia na każdej nitce
    A jaki objaw daje uszkodzona lampa?
    Bo to też może być jedna z przyczyn przynajmniej tak mi się wydaje
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2830958
    alfascorpius
    Poziom 11  
    Jeszcze nie spotkałem uszkodzonej "lampy". To nie CCD lecz CIS.
    Pasek może przewodzić ale w pewnym położeniu podczas ruchu lampy robi się rozwarcie (przy pekniętej ścieżce) i skaner leci i wariuje
    Nic mi innego nie przychodzi do głowy.
    Czy drukarka zachowywała się dziwnie,
    Jak komunikacja z PC.
    Jaka jakość wydruku - nie pogorszyła się?
    Może elektronika jest uszkodzona - tak bywa.
    pozdrawiam
  • #5 2831187
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    ale czy szyba skanera jest czysta, a pasek kalibracyjny też w porządku? Ja mam Lexmarka X74 z potłuczoną szybą skanera i jest to samo. Próbowałem sam pasek jakoś ręcznie "podstawić", ale nic z tego...
  • #6 2832789
    alfascorpius
    Poziom 11  
    Czystość szyby ma drugorządne znaczenie jeśli chodzi o poprawne działanie (pierwszorzędne gdy w grę wchodzi jakość!!!).
    Pasek, kropka czy pole kalibracyjne (rozne są jego kształty) musi zawsze leżeć "do dołu" czyli czytnik skanera musi je przeczytać, zobaczyć.
    Jak pękła szyba to jest kłopot. Trudno taki pasek podrobić, tym bardziej dostać do starego już urządzenia.
    Do nowszych tak - nie ma problemu z dostaniem takiej szyby, czy innech elementów, ale coś sprzed 3 lat... :(
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2836838
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Szyba się stłukła, ale pasek szczęśliwie ocalał :D Poza tym, wydaje mi się, że wszystkie tańsze urządzenia wielofunkcyjne Lexmarka mają skanery identycznej konstrukcji (serie X74/75, X11xx/22xx i X13xx - 1200x600 dpi CIS), różnicą są przede wszystkim obudowy. Ostatecznie przytnę jakąś podobną szybę do wymaganych rozmiarów, nakleję ten pasek i wtedy się zobaczy... A co do tego wpływu zabrudzenia szyby na kalibrację skanera, to różnie bywa, choć słyszałem, że na to szczególnie wrażliwe są urządzenia firmy HP.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z urządzeniem Lexmark X2250 polega na tym, że po uruchomieniu skaner przesuwa wózek z lampą do końca toru, gdzie się blokuje i przeskakuje, nie wracając na miejsce, co uniemożliwia drukowanie i skanowanie. Przyczyną może być uszkodzony pasek (tasiemka) napędu skanera, który mimo zachowanej ciągłości przewodów może mieć pęknięcia powodujące rozwarcia podczas ruchu. Inną możliwą przyczyną jest nieprawidłowe ułożenie paska kalibracyjnego (np. szybka położona "do góry nogami"), co uniemożliwia kalibrację skanera. Uszkodzenie lampy jest mało prawdopodobne, gdyż skaner wykorzystuje moduł CIS, a nie CCD. Czystość szyby skanera wpływa głównie na jakość skanowania, a nie na mechanikę działania. W przypadku stłuczonej szyby wymiana jest trudna ze względu na dostępność części do starszych modeli. Konstrukcja skanerów w tańszych urządzeniach Lexmark serii X74/75, X11xx/22xx i X13xx jest podobna, różnią się głównie obudową. Rozwiązaniem może być wymiana lub naprawa paska oraz poprawne ułożenie elementów kalibracyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA