logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bootowanie z dysku działa tylko z płytą w napędzie

gn0m 27 Maj 2014 13:08 2946 10
REKLAMA
  • #1 13638260
    gn0m
    Poziom 2  
    Witam

Kupiłem nowy dysk (WD, 80GB, SATA), zainstalowałem na nim Windows 7 (parametry komputera: płyta Gigabyte K8-NSC-939, Semperon 3000+, 3GB RAMu)

W BIOSie ustawiłem bootowanie tylko z dysku (nie ustawiałem HD, CD, Floppy - tylko HD, Disabled, Disabled - no i oczywiście ustawiłem odpowiedni dysk - bo mam dwa).

BIOS wykrywa poprawnie oba dyski jak również napęd DVD

Jeśli uruchamiam komputer bez płyty instalacyjnej Win7 w napędzie - dostaję komunikat - Brak płyty w napędzie, włóż płytę

Jeśli uruchamiam komputer z płytę - następuje próba logowania z płyty (komunikat Aby rozpocząć rozruch z płyty wciśnij dowolny klawisz) - jeśli nic nie zrobię to system normalnie bootuje się z dysku.

Korzystając z płyty instalacyjnej naprawiłem MBR na dysku, jednak nie usunęło to problemu.

Warto nadmienić że gdy próbuję zabootować z drugiego dysku (na którym mamy zainstalowanego WinXP) to - nawet jeśli nie potwierdzę rozruchu z płyty dowolnym klawiszem - to i tak bootuje z płyty.

Reasumując - z jednego z dysków w ogóle nie mogę odpalić systemu, z drugiego mogę ale tylko z płytą w napędzie. Jeden dysk na ATA, drugi na SATA, oba ustawione jako Master.

Czy ktoś ma jakiś pomysł z czego to może wynikać i jak to naprawić? Wujek google zasugerował tylko naprawę MBR (albo ja nie umiem zadać poprawnie pytania)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13638378
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    gn0m napisał:

W BIOSie ustawiłem bootowanie tylko z dysku (nie ustawiałem HD, CD, Floppy - tylko HD, Disabled, Disabled - no i oczywiście ustawiłem odpowiedni dysk - bo mam dwa).

Raczej nie HD tylko HDD. Mam rozumieć że to ustawiłeś na Disabled? Jeśli tak, to nie ma mowy o bootowaniu z jakiegokolwiek tylko (z płyty bootuje tylko dlatego, że sam instalator przekierowuje na dysk bez pośrednictwa BIOS. Ogólnie Twój problem wskazuje na złe ustawienie w BIOS.
  • REKLAMA
  • #3 13638417
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Możemy prosić screena z biosu co i jak tam jest dokładnie ustawione?
  • REKLAMA
  • #4 13638737
    gn0m
    Poziom 2  
    Chciałbym żeby to było takie proste niestety.

Bootowanie z dysku działa tylko z płytą w napędzie

To było pierwsze co sprawdziłem.
  • #5 13638767
    safbot1st
    Poziom 43  
    I w hard disk boot priority też ustawiony właściwy dysk?
    Po odłączeniu całkowitym fizycznym napędu DVD dzieje się tak samo?
    (odłączać polecam z zestawem całkowicie pozbawionym zasilania + zebrać ładunki ręką przez dotknięcie niemalowanej części obudowy)
  • REKLAMA
  • #6 13640117
    gn0m
    Poziom 2  
    Jak wspomniałem - mam dwa dyski.

Jeśli ustawię bootowanie z tego na którym jest Win7 - to próbuje bootować z DVD, później z dysku.

Jeśli ustawię ten z WinXP - to bootuje z DVD nawet bez mojej "inicjacji"

Po odłączeniu DVD nie bootuje w ogóle - pojawia się komunikat "Disc boot failure, insert system disc and press enter". Oczywiście enter nie pomaga - komunikat nadal ten sam
  • #7 13641515
    safbot1st
    Poziom 43  
    Próbował kolega resetować porządnie bios (w tym baterią) i przywrócić ustawienia domyślne klawisz F5 (nic nie przestawiać w opcjach bootowania) zapisać bios, a DVD nie podłączać.
    Zbootuje tak z HD?

Dodano po 58 [sekundy]:

ps. swoją drogą przedziwna sytuacja - może wirus? Tak jakby te systemy na HD w ogóle nie były "bootowalne".
  • #8 13643945
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    gn0m napisał:
    Jeśli uruchamiam komputer z płytę - następuje próba logowania z płyty (komunikat Aby rozpocząć rozruch z płyty wciśnij dowolny klawisz) - jeśli nic nie zrobię to system normalnie bootuje się z dysku.

Jeśli system się bootuje to pokaż co masz w zarządzaniu dyskami.
  • #9 13644747
    gn0m
    Poziom 2  
    Bios zresetowany i przywrócone ustawienia domyślne - niestety nie pomogło (objawy takie same - z wyłączonym DVD "Disc boot failure", z włączonym próba bootowania z DVD, później dysk).

Win7 swieżo zainstalowany, wszystkie dyski przeskanowane MSE skanem pełnym (czy może użyć też innego antywira)?

Zarządzanie dyskami - przepraszam za głupie pytanie - ale o co dokładnie chodzi? Który screen pokazać?
  • #10 13644777
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2098
    gn0m napisał:
    Jeśli ustawię bootowanie z tego na którym jest Win7 - to próbuje bootować z DVD, później z dysku.

Jeśli ustawię ten z WinXP - to bootuje z DVD nawet bez mojej "inicjacji"

Na początek odłącz ten dysk z XP i zobacz efekty.
  • #11 13644810
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ok, to może z innej strony.
    Jaka jest wersja bios na płycie?
    W sekcji FAQ płyty
    http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-k8nsc-939/faq
    pod hasłem Storage Devices - widzę, że z płytą jest jakiś problem w kwestii podłączeń HDD i z ...instalacją XP???.
    Popróbowałbym różnych ustawień w biosie w Advanced Settings (jakie tam są opcje w "Hard Disk Boot Priority" i "First Device"?).
    W ostateczności polecam flashować ostatni bios.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z bootowaniem systemu Windows 7 z nowego dysku twardego (WD, 80GB, SATA) na płycie Gigabyte K8-NSC-939. Mimo ustawienia bootowania w BIOSie na dysk twardy, komputer próbuje uruchomić system z napędu DVD, co prowadzi do komunikatu o braku płyty. Użytkownik próbował naprawić MBR oraz resetować BIOS, ale problem nie ustąpił. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień w BIOSie, odłączenie napędu DVD oraz zbadanie wersji BIOSu, a także ewentualne flashowanie BIOSu. Istnieje również podejrzenie, że systemy na dyskach mogą nie być bootowalne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA