logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Inspiron M5010 - Wysoka temperatura - dziwna praca

emswisnia 28 Maj 2014 14:56 1548 4
REKLAMA
  • #1 13641799
    emswisnia
    Poziom 15  
    Ocena: 146
    Witam,

Otrzymałem w rozliczeniu laptop Dell Inspiron M5010 z którym są jakieś problemy a dokładnie moim zdaniem ma za wysoką temperaturę działania - osiąga przy zwykłej pracy systemu 78-80'C.
    Po wymianie pasty na Revoltec Thermal Grease (innej nie miałem) temperatury osiągają maks 70'C.
    Laptop działa jedynie podczas pracy w trybie awaryjnym ponieważ gdy ładuje się system normalnie po paru chwilach następuje restart komputera.

Zauważyłem że laptop poddawany był reballing karty graficznej.

Działanie z zawieszaniem jest identyczne podczas działania Ubuntu.

Sprawdziłem dysk i smart jest 100% oraz każdą pamięć ram i też jest wszystko w porządku.

Zastanawia mnie dziwna praca wentylatora bo przy takich temperaturach działa bardzo wolno.
  • REKLAMA
  • #2 13641900
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Chłodzenie na pewno poskładane dobrze? Procesor i grafika na pewno sprawne? Zasilacz oryginalny czy chiński? Lepszej pasty nie miałeś?
    Daj zrzuty HDTune i CrystallDikInfo. Memtest też możesz nam podrzucić.
    Wentylator na pewno jest sprawny i nie zawalony kurzem?
  • REKLAMA
  • #3 13642143
    nanab
    Poziom 27  
    Ocena: 239
    Termopady tez wymieniłeś?
    Jak osiąga max 70 stopni to bardzo niskie temperatury, zwłaszcza jak na ten model. Jak grafika była grzebana to może być jej wina. W trybie awaryjnym system nie ładuje sterowników grafiki i wszystko działa. Przy normalnym uruchomieniu przy ładowaniu sterowników komputer się wysypuje.
  • REKLAMA
  • #4 13642495
    emswisnia
    Poziom 15  
    Dysk sprawdzałem programem Hard Disk Sentinel i pokazuje SMART że jest ok.
    Wydajność i żywotność dysku 100%.

Termopadów nie wymieniałem bo nie miałem niestety - i tutaj mam pytanie czy muszą być koniecznie termopady czy można pastą przesmarować?

Chłodzenie poskładane dobrze wyczyszczone z kurzu.

Właśnie się zastanawiam czy to nie grafika powoduje ten problem z działaniem laptopa - jak można to sprawdzić najlepiej?

Zasilacz oryginalny od tego laptopa.
    Lepszej pasty chwilowo nie miałem tym bardziej u mnie w mieście nie mają w sklepach dużego wyboru raczej biorą to co tańsze.

Będę musiał zamówić albo wysyłkowo albo przez sklep tylko nie wiem która dobra pasta i jak coś które termopady kupić.
  • #5 13644032
    emswisnia
    Poziom 15  
    Przesyłam zrzuty dotyczące dysku:
    Dell Inspiron M5010 - Wysoka temperatura - dziwna praca Dell Inspiron M5010 - Wysoka temperatura - dziwna praca Dell Inspiron M5010 - Wysoka temperatura - dziwna praca

Zrzuty błędów:
    Dell Inspiron M5010 - Wysoka temperatura - dziwna praca Dell Inspiron M5010 - Wysoka temperatura - dziwna praca

Dzisiaj jak na świeżo włączyłem laptopa pochodził trochę i za chwile przygasł obraz wentylator i dysk pracował dalej - ale nie zresetował się.

Takie temperatury są przy włączeniu laptopa i załadowaniu się Windowsa w trybie awaryjnym:
    Dell Inspiron M5010 - Wysoka temperatura - dziwna praca
REKLAMA