logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OpenVPN - błąd połączenia z serwerem, konfiguracja i klucz secret.key

hipekk 28 Maj 2014 17:13 8895 26
REKLAMA
  • #1 13642226
    hipekk
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Witam.

Próbuje stworzyć połączenie VPN pomiędzy dwoma komputerami.
    Zgodnie z wskazówkami znalezionymi w sieci wykonałem poniższe kroki:
    1. Zainstalowałem OpenVPN
    2. Stworzyłem plik konfiguracyjny (treść poniżej)
    3. Komendą `openvpn --verb 3 --genkey --secret secret.key` stworzyłem klucz i wrzuciłem go do folderu config
    Przy próbie połączenia dostaję błąd "połączenie z server nie powiodło się" - w konsoli nic się nie pokazuje

Możecie mi podpowiedzieć co zrobiłem źle ?

dev tun                              # rodzaj interfejsu – dla routera zawsze TUN
    local 192.168.2.105                  # adres IP serwera (przeczytaj dodatkowe uwagi na dole strony)
                                         # "local" określa tryb pracy tego końca tunelu jako serwer
    proto udp                            # rodzaj wykorzystywanego protokołu
    port 1194                            # używany port
    ifconfig 10.3.0.1 10.3.0.2           # adres IP serwera, adres IP klienta (dla utworzonego połączenia)
    secret secret.key                    # nazwa pliku z kluczem            
                                         # można podać pełną ścieżke, np.: 
                                         # secret "c:\\Program Files\\OpenVPN\\config\\secret.key"
    persist-tun                          # podczas restartu utrzymuje podniesiony wirtualny interfejs
    persist-key                          # podczas restartu nie będzie ponownie wczytany klucz
    keepalive 10 120                     # restart w przypadku braku połączenia
                                         # wysyła ping co 10 sekund z timeout=120s.
    cipher AES-256-CBC                   # ustawienie zalecanego szyfrowania AES z kluczem długości 256 bitów
                                         # i algorytmem CBC
                                         # ustawienie musi być identyczne na kliencie i serwerze
    comp-lzo                             # algorytm kompresji, zmniejsza zużycie transferu
    verb 1                               # poziom szczegółowości logowania 
  • REKLAMA
  • #2 13642713
    Taisho80
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Pomiędzy dwoma komputerami? Czy serwerem i komputerem? Jakie systemy operacyjne? Jeśli Winda sprawdź czy masz otwarty port 1194 po UDP. Analogicznie jeśli to Linux to sprawdź w iptables czy na firewallu nie masz zablokowanego tego portu.
  • #4 13642759
    Taisho80
    Poziom 12  
    Jaki adres podajesz w Putty? (lub innym programie którym próbujesz nawiązać sesję VPN).

Pamiętaj że musi być odblokowany port po UDP.
  • #6 13642859
    Taisho80
    Poziom 12  
    Ok teraz chyba rozumiem. Jest sobie komputer w miejscu X (np. Twoja firma) na którym jest Windows XP i OpenVPN oraz komputer Y (np. Twój dom) na którym również jest XP i próbujesz połączyć się używając publicznej sieci z komputera Y do komputera X tak, by stworzyć tunel (prywatną sieć), czy tak?
    Przy instalacji OpenVPN z tego co pamiętam instalowany jest dodatkowy interfejs TAP-Win32 Adapter V9. Masz go u siebie?
  • REKLAMA
  • #8 13642893
    Taisho80
    Poziom 12  
    Ok to trochę mi rozjaśniło sytuację.
    Pytanie kolejne czy komputer X do którego próbujesz się łączyć posiada publiczny adres IP? Jeśli tak to sprawdź czy porty nie są zablokowane przez dodatkowe oprogramowanie np. firewall lub jakiś sprzętową zaporę (np. na routerze pośrednim). Wejdź np. tutaj http://www.t1shopper.com/tools/port-scan/ i przeskanuj czy port na którym skonfigurowany jest OpenVPN jest rzeczywiście dostępny. Pamiętaj iż mówimy o porcie UDP nie TCP
  • #10 13643048
    Taisho80
    Poziom 12  
    Link który mi podałeś nie działa (błąd 500).

Ale na tym serwerze masz zewnętrzny adres IP?
    Bo rozumiem że próbujesz się łączyć z komputerów które nie są w tej samej lokalnej sieci komputerowej?
  • #12 13643277
    Taisho80
    Poziom 12  
    Czy w konsoli przy próbie połączenia nie masz przypadkiem informacji:

Socket bind failed on local adress

---------------------------
    OpenVPN GUI
    Połączenie z server nie powiodło się.
    OK
  • REKLAMA
  • #14 13643476
    Taisho80
    Poziom 12  
    Coś mi się tutaj kompletnie nie zgadza.
    W konfigu masz: local 192.168.2.105. Jak rozumiem jest to adres IP Twojej karty sieciowej tak?
    Zainstalowałem teraz testowo tego OpenVPN, skonfigurowałem i działa ;) Nie uruchamiaj z VM tylko normalnie na kompie
  • REKLAMA
  • #16 13643616
    Taisho80
    Poziom 12  
    Dobrze, wydaj z wiersza poleceń komendę ipconfig i podaj mi adres IP Twojej karty sieciowej (będzie się nazywała Karta Ethernet Połączenie lokalne).
  • #18 13643648
    Taisho80
    Poziom 12  
    Jeśli jest to faktycznie Twój adres to w configu powinieneś go zmienić właśnie na taki czyli:

local 172.17.172.222

Zastanawia mnie skąd wziąłeś ten 192.168.2.105?
  • #20 13643719
    Taisho80
    Poziom 12  
    :) Dobrze. Doszliśmy już do tego, że drugi screen pokazuje log z normalnego komputera na którym ustawiony jest poprawny config. Z tego co widzę to po stronie serwera wszystko działa prawidłowo. Po kliknięciu w Connect tworzy się tunel i serwer czeka na połączenie przychodzące. Inactivity timeout jest ustawiony na 120 sekund i w momencie gdy nie ma aktywnego połączenia to się restartuje. Teraz musisz na drugim komputerze spróbować się połączyć z serwerem
  • #22 13643773
    Taisho80
    Poziom 12  
    Serwer działa poprawnie. Status łączenie masz dlatego, że przez 2 minuty żadna stacja nie połączyła się z tunelem. W zasobniku ikonka jest żółta - czeka na przychodzące połączenia.

Ale, ale... czy Ty przypadkiem nie próbujesz się połączyć z serwerem z wirtualnej maszyny?
    Masz fizycznie 2 komputery czy jeden?
    Jeśli masz tylko jeden komputer i próbujesz to zrobić przez VM to źle ustawiłeś kartę sieciową. Nie może być za NATem czyli nie może mieć adresu 192.168.2.105 bo te urządzenia nie będą się wzajemnie widziały. Ustaw kartę na osobny adres z puli 172.17.0.0. Dla testu zapinguj sobie z VM na komputer wydając polecenie ping 172.17.172.222.
  • #23 13643816
    hipekk
    Poziom 19  
    Nie...

Po pierwsze:
    Zauważ że uruchamiając serwer z taką konfiguracja (wcześniej tworząc certyfikat):
    mode server
    proto udp
    port 1194
    dev tap0
    #             VPN Server Subnetmask    Start-IP    End-IP
    server-bridge 10.10.10.2 255.255.255.0 10.10.10.50 10.10.10.100
    keepalive 10 120
    verb 3
    comp-lzo
    client-to-client
    dh dh1024.pem
    ca ca.crt
    cert client.crt
    key client.key

serwer inicjację kończy wpisem "Initialization Sequence Completed" i zmienia kolor na zielony - to oznacza że uruchomił się poprawnie (tylko że przy takiej konfiguracji trzeba tworzyć osobne certyfikaty dla każdego użytkownika - ja chce tego uniknąć)

Po za tym karty w komputerach które chce spiąć VPNem wcale nie muszą być w tej samej puli adresowej...
  • #24 13643847
    Taisho80
    Poziom 12  
    Nie odpowiedziałeś na moje pytanie.
    Masz 2 komputery czy jeden?

Zielona ikonka pojawi się dopiero po tym jak klient nawiąże połączenie z serwerem.

Mam przed sobą dwa laptopy. Oba są w jednej klasie adresowej i widzą się wzajemnie. Oczywiście one nie muszą być w jednej klasie jak stwierdziłeś, ale musi być między nimi routing. Na serwerze mam adres 192.168.1.5 na drugim laptopie 192.168.1.6. Konfiguracja standardowa przez PSK który skopiowałem na drugiego laptopa. Na serwerze odpalam Connect, mam informację:

Wed May 28 23:56:02 2014 UDPv4 link local (bound): [AF_INET]192.168.1.5:1194
    Wed May 28 23:56:02 2014 UDPv4 link remote: [undef]

i dopiero jak na drugim laptopie połączę się z serwerem to w logu mam:

Wed May 28 23:56:05 2014 Peer Connection Initiated with 192.168.1.6:1194
    Wed May 28 23:56:05 2014 Initialization Sequence Completed
  • #25 13643866
    hipekk
    Poziom 19  
    Mam dwa komputery w różnych lokalizacjach.

Na kliencie przy próbie połączenia do serwera:
    OpenVPN - błąd połączenia z serwerem, konfiguracja i klucz secret.key

Uprzedzając pytania:
    - W configu klienta mam wpisany IP zewnętrzny serwera
    - Na routerze w sieci serwera mam ustawione przekierowanie portów i wyjątki w zaporze
    - Na kliencie zapora jest wyłączona
  • #26 13643880
    Taisho80
    Poziom 12  
    Czyli z tego wynika, że od strony konfiguracji jest wszystko OK. Moje pomysły powoli się kończą.
    Możesz jeszcze ustawić (jeśli jest taka możliwość) na routerze zamiast przekierowywać port, ustawić tak zwaną DMZ (strefa zdemilitaryzowana) na adres lokalny hosta (tego serwera na którym jest OpenVPN). Trzeba to jednak zrobić z rozwagą, bo wtedy wszystkie porty tego komputera są od strony internetu widoczne jako zewnętrzne. Przy wyłączonej zaporze nic Cię nie chroni przed niechcianymi połączeniami z internetu. Niemniej jednak wyeliminujesz w ten sposób ewentualny problem z portami, które być może nie są otwarte.
  • #27 13643944
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1529
    Zainstaluj wireshark na _obu_ komputerach,
    uruchom przechwyt w sharku z capture filter = port 1194

Uruchom połączenie VPN, poczekaj na błąd

zamieść oba przechwyty (pliki *.pcap)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbuje skonfigurować połączenie VPN za pomocą OpenVPN pomiędzy dwoma komputerami z systemem Windows XP. Po zainstalowaniu OpenVPN i utworzeniu pliku konfiguracyjnego, napotyka błąd "połączenie z serwerem nie powiodło się". W dyskusji poruszane są kwestie dotyczące otwarcia portu 1194 na routerze oraz sprawdzenia, czy serwer ma publiczny adres IP. Użytkownicy sugerują również sprawdzenie ustawień zapory sieciowej oraz konfiguracji karty sieciowej. Wskazówki obejmują również użycie narzędzi do analizy ruchu sieciowego, takich jak Wireshark, w celu diagnozowania problemów z połączeniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA